Čista energija za europske otoke

Šest EU otoka objavilo je strategije energetske tranzicije uz aktivno sudjelovanje građana u izradi

Šest europskih otoka objavilo je u srijedu strategije tranzicije na čistu energiju, čineći tako velik korak prema dekarbonizaciji svojih energetskih sustava s jakim naglaskom na angažman građana.

Otočne zajednice posljednjih su devet mjeseci aktivno razvijale Strategije za prelazak na čistu energiju sa snažnim naglaskom na važnost uključivanja svih relevantnih dionika te stavljanje građana u centar energetske tranzicije: Aranski otoci (Irska), Cresko-lošinjski arhipelag (Hrvatska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija) i Sifnos (Grčka).

Šest strategija energetske tranzicije na čistu energiju objavljeno je u sklopu programa četvrtog Otočnog Foruma za čistu energiju za EU otoke u Splitu i Hvaru, Hrvatska, gdje se dionici otočnih zajednica EU-a sastaju od 20. do 22. studenog kako bi razgovarali o tranzicijama, tehnologijama i mogućnostima za aktivno uključivanje građana na europskim otocima.

„Zahvaljujući evoluciji tehnologije, potencijal za smanjenje troškova energije na otocima i prelazak na energetsku neovisnost nikada nije bio veći. U kontekstu paketa 'Čista energija za sve Europljane', osnovna je Inicijativa Čista energija za otoke EU s ciljem pružanja pomoći i ubrzanja procesa tranzicije. Štoviše, otoci mogu biti svjetionici za globalno djelovanje protiv klime. Bilo da se radi o korištenju energije vjetra, obnovi kuća i zgrada, korištenju elekričnih vozila, dekarbonizaciji pomorskog prometa ili primjeni obnovljivih izvora energije za toplu vodu za kućanstvo i grijanje, rješenja za dekarbonizaciju predstavljena na ovih šest pilot otoka usmjerit će ih ka većoj energetskoj učinkovitosti, korištenju više obnovljivih izvora energije i nisko – ugljičnim pravcima razvoja.“ – izjavila je Ditte Juul-Jørgensen, generalna direktorica za energetiku.

Cresko-lošinjski arhipelag ima za cilj potpuno dekarbonizirati svoj energetski sustav do 2040. To će se djelomično postići solarnim elektranama u vlasništvu lokalne zajednice.

Culatra će raditi na 100-postotnoj vlastitoj potrošnji obnovljive energije koja će biti u vlasništvu lokalne zajednice.

Aranski otoci će instalirati vjetroelektrane u vlasništvu zajednice, preuređivati ​​domove i postavljati dizalice topline ili druge obnovljive izvore energije za toplu vodu u domaćinstvu i grijanje prostora

Salina ima za cilj povećati svijest javnosti o energiji i okolišu. Salina će dekarbonizirati svoje pogone za proizvodnju električne energije, prebaciti se na 100% električnu / hibridnu mobilnost na otoku, povećati učinkovitost u zgradama i dekarbonizirati svoj pomorski promet.

La Palma ima za cilj punu dekarbonizaciju i samodostatnost u energetskom sektoru. Otočni tim za tranziciju snažno je usmjeren na izgradnju snažnog otočkog energetskog sustava, aktivno uključujući više od 100 lokalnih udruga koja su se obvezala podržati tranziciju otoka.

Sifnos želi postati 100 % obnovljiv i samodostatan, te je razvio brojne različite pravce koje bi otok mogao slijediti kako bi postigao taj cilj. Sva postrojenja bit će u suvlasništvu lokalne zajednice i privatnih investitora.

Strategije energetske tranzicije su izradili otočni timovi za energetsku tranziciju na otocima uz stručnu i savjetodavnu podršku Tajništva za čistu energiju EU otoka. Spremnost ovih strategija će u narednim mjesecima usmjeriti razvoj projekata i jačanje loklanih strateških okvira kojima se pojačava angažman i uključivanje lokalne zajednice. Dodatno su trenutno u procesu izrade strategije energetske tranzicije na čistu energiju na dvadesetak drugih EU otoka koji će se objaviti u narednoj godini, a među njima su i hrvatski otoci Brač, Hvar i Korčula.

 

O Inicijativi „Čista energija za EU otoke“ - Kao dio paketa Čista energija za sve Europljane EU, inicijativa Čista energija za otoke EU pruža dugoročni okvir za pomoć otocima da stvore svoju održivu, jeftiniju energiju. Inicijativa Čista energija za otoke EU pokrenuta je u svibnju 2017. na Malti, kada su Europska komisija i 14 zemalja EU-a (Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Portugal, Španjolska, i Švedska) potpisali političku deklaraciju za dekarbonizaciju otoka EU.

 

Tajništvo „Čista energija za otoke EU“ pruža sveobuhvatne smjernice otocima kako započeti i unaprijediti svoj prijelaz na čistu energiju u obliku metodologije angažiranja dionika, podrške u pripremi programa tranzicije, jačanja kapaciteta, tehničke podrške u razvoju projekata i financijskih planovi kao i mogućnosti umrežavanja i izgradnje zajednice (www.euislands.eu).

 

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Krčka energetska tranzicija među najboljim primjerima EU dobre prakse

Tajništvo za čistu energiju EU otoka (Clean Energy for EU Islands Secretariat) uvrstilo je otok Krk među 10 najboljih primjera europske dobre prakse vezane za energetsku učinkovitost i pametne otoke/regije. Među 10 najboljih, osim našeg Krka, uvršteni su nizozemski Ameland, irski Aranski otoci, portugalski Azori, škotski Isle of Gigha, švedski Gotland, španjolska Menorca, talijanska Pantelleria, danski Samsø i grčki Tilos.

Anketa za potrebe energetske tranzicije hrvatskih otoka

Tajništvo za čistu energiju EU otoka razvilo je kratak upitnik kako bi svoje savjetodavne i stručne usluge prilagodilo stvarnim otočnim potrebama i odgovorilo na konkretne otočne izazove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER