Europska komisija podržala dokument za čistu energiju na EU otocima

Važan korak u promociji projekata za ubrzanje tranzicije na čistu energije na EU otocima

Europska komisija zajedno s 14 država članica Europske unije (Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Portugal, Španjolska, Švedska) potpisala je Memorandum o razumijevanju za provedbu Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke (Memorandum of Split), koji je pripremila Republika Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije, objavilo je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Tijekom procesa pripreme Memoranduma vodilo se različitim zahtjevima koji bi bili korisni za stanovnike europskih otoka poput onog za stabilniju suradnju za tranziciju na čistu energiju. Europski otoci, na kojima živi više od 15 milijuna građana, mogu biti predvodnici tranzicije na čistu energiju korištenjem novih tehnologija i primjenom inovativnih rješenja.

S obzirom da Hrvatska ima više od 1244 otoka pri čemu se mnogi suočavaju s različitim izazovima, u Programu predsjedanja poseban naglasak je dan potencijalu koji otoci mogu imati pri tranziciji na čistu energiju.

Inicijativa „Čista energija za otoke EU“ pokrenuta je 2017. godine kao dio paketa Čista energija za sve Europljane tijekom malteškog predsjedanja Vijećem Europske unije, kada je Europska komisija zajedno s državama članicama potpisala političku deklaraciju (Deklaracija iz Vallette). Cilj inicijative je ubrzati tranziciju na čistu energiju na europskim otocima kako bi se pomoglo otocima da smanje svoju ovisnost o uvozu energije na način da što bolje koriste potencijal obnovljivih izvora energije. Kako bi olakšala proces tranzicije na čistu energiju na europskim otocima, Europska komisija je 2018. godine osnovala „Tajništvo čiste energije za EU otoke“, koje pruža podršku i pomoć pri pripremi projekata europskim otocima.

Ovaj Memorandum predstavlja važan korak u promociji projekata za ubrzanje tranzicije na čistu energije na EU otocima. Ovime će se Memorandumom osigurati daljnja podrška otocima u pripremi njihovih strategija za proces tranzicije na čistu energiju, istodobno promovirajući sudjelovanje, angažiranje i osnaživanje uloge građana. Osim toga, strukturirana suradnja olakšat će uloge energetskih zajednica na otocima.

Memorandum prepoznaje i važnost provedbe projekata usmjerenih na povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije pomoću korištenja inovativnih tehnologija, razvoja čistog i održivog prometa, integracije elektroenergetskog sustava s drugim sektorima poput grijanja, hlađenja, otočnog vodenog sustava, a sukladno potražnji na otocima.

Na kraju, poseban naglasak u Memorandumu je stavljen na suradnju među otocima kad se radi o dijeljenju znanja i najboljih praksi jer samo na taj način možemo stvoriti jedinstvenu priliku za buduće generacije koje će, između ostalog, postaviti temelje klimatski neutralne Europe.

Memorandum je dostupan ovdje.

MZOE / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zelena Koprivnica: Puštena u rad nova solarna elektrana vrijedna 750 tisuća kuna

Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su inicijative „Zelena Koprivnica“ koji se u Koprivnici provodi  već duži niz godina.

Čista energija za europske otoke

Šest europskih otoka objavilo je u srijedu strategije tranzicije na čistu energiju, čineći tako velik korak prema dekarbonizaciji svojih energetskih sustava s jakim naglaskom na angažman građana.

Krčka energetska tranzicija među najboljim primjerima EU dobre prakse

Tajništvo za čistu energiju EU otoka (Clean Energy for EU Islands Secretariat) uvrstilo je otok Krk među 10 najboljih primjera europske dobre prakse vezane za energetsku učinkovitost i pametne otoke/regije. Među 10 najboljih, osim našeg Krka, uvršteni su nizozemski Ameland, irski Aranski otoci, portugalski Azori, škotski Isle of Gigha, švedski Gotland, španjolska Menorca, talijanska Pantelleria, danski Samsø i grčki Tilos.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER