Osijek nastavlja s razvojem zelene infrastrukture

Projekt GReENERGY: Grad Osijek obnavlja zgradu Srednjike

U okviru projekta GReENERGY, Grad Osijek obnavlja zgradu Srednjoškolskog igrališta, postavlja na nju zeleni krov te gradi fotonaponsku elektranu snage 93 kW.

„Projektom se nastoje ublažiti posljedice klimatskih promjena na život u urbanim sredinama i svakodnevicu u gradovima“, istaknula je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka, te dodala da Grad Osijek želi ostvariti energetske uštede u javnim zgradama i postići što veću energetsku učinkovitost koristeći obnovljive izvore energije.

Radovi vrijedni 2,2 milijuna kuna obuhvaćaju postavljanje zelenog krova površine 160 m2, zamjenu stolarije i rasvjete unutar objekta te izgradnju fotonaponske elektrane koja će opskrbljivati zgradu, ali i rasvjetu na igralištu. Izvodit će ih osječke tvrtke Iver i Solaris pons, i predviđaju da će sve završiti u roku od 180 dana.

Grad Osijek ovim projektom računa na minimalno 60 posto uštede električne i toplinske energije, a prema riječima Srećka Kukića, specijalista za pripremu i provedbu razvojnih projekata Grada Osijeka, dosad je već postavljeno preko 300 kW fotonaponskih elektrana, djelomično na osnovne škole i dječje vrtiće, a djelomično na športske objekte. I jedni i drugi, kaže Kukić, koriste energiju iz elektrana, dok višak energije predaju u mrežu.

„Ovo je jedan od niza projektata koje radimo u sklopu zelene infrastrukture, a sa zelenim krovom, osim uštede energije, želimo postići i obnovu prirodnih staništa u urbanim sredinama“, rekao je Srećko Kukić opisujući projekt koji će, prema najavi izv.prof.dr.sc. Hrvoja Krstića, pratiti i osječki Građevinski i arhitektonski fakultet. Profesor Krstić smatra kako ovaj projekt ima veliki potencijal u pogledu smanjenja urbanih toplinskih otoka u velikim gradovima, a u sklopu projekta pratit će se i mikroklimatski uvjeti u zgradi i oko nje.

Inače, fokus cijeloga projekta GReENERGY je ozelenjavanje gradova te razvoj i promoviranje energetske učinkovitosti i održivog urbanog životnog prostora u pograničnim gradovima Hrvatske i Srbije. Vrijedan je gotovo 1,4 milijuna eura, a sufinancira ga Europska unija preko Interreg-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, i to u iznosu od 85 posto.

Grad Osijek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Grčka kućanstva zajedno grade solarne elektrane snage 100 MW

Poljoprivredna zadruga Agrinio objavila je vijest o izvođenju radova na izgradnji fotonaponskih sustava lokalne energetske zadruge. Pet stotina kućanstava u prefekturi Etolija-Akarnija u zapadnom dijelu Grčke zajedno podižu solarne elektrane ukupne snage 100 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

FZOEU: Za sufinanciranje fotonaponskih elektrana osigurano 10 mil. kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je 29. lipnja objavio Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju. Ovisno o lokaciji, građani mogu dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

Za sufinanciranje fotonaponskih elektrana osigurano 10 mil. kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je 29. lipnja objavio Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju. Ovisno o lokaciji, građani mogu dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER