Zapuštena zgrada oživljena obnovom i ozelenjavanjem pročelja

Jedna od najružnijih zgrada u kopenhaškoj četvrti Frederiksberg postala najljepša

Glavna ideja projekta Ørsteds Haver bila je stvaranje holističkog, socijalnog i arhitektonskog kontrapunkta uobičajenim obnovama zgrada kakve se izvode u cijeloj Danskoj te su često usredotočene isključivo na uštedu energije.

Danska arhitektonska tvrtka Tegnestuen LOKAL sa sjedištem u Kopenhagenu temeljito je obnovila pročelje jedne od „najružnijih“ zgrada u gradskoj četvrti Frederiksberg. Realizacijom projekta Ørsted Haver izvršena je potpuna transformacija zapuštene betonske zgrade iz 1960-ih, koja je inovativnom obnovom njezine stanare približila prirodi, ali i jedne drugima. Umjesto jednostavne obnove fasade, arhitekti su odlučili dramatično promijeniti izgled zgrade umetanjem niza trokutastih staklenih balokna koji služe kao zajedničke terase s 50 malih vrtova.

  • Zgrada prije obnove pročelja © Tegnestuen LOKAL

Planirana uobičajena obnova pročelja s ciljem zaštite betonskih balkona od oštećenja vodom postupno se pretvorila u cjelovitu obnovu, kojom su se arhitekti, umjesto jednostavnog ostakljavanja otvorenih balkona, odlučili na umetanje novih trokutastih staklenih balkona. Time su stvoreni novi zajednički prostori za boravak i druženje, a dodatak funkcionalnih staklenih ploča također omogućuje ugodnu upotrebu balkona od proljeća do jeseni te pomaže u zaštiti od buke s prometne ceste u kojoj se zgrada nalazi.

  • © Hampus Berndtson / Tegnestuen LOKAL

„Obnovom pročelja ostvarena je ideja da zgrada treba pridonijeti pozitivnom doživljaju cijele ulice“, rekli su arhitekti. „Monotona fasada iz 1960-ih je rastavljena na manje i skladne geometrijske cjeline, čime je za prolaznike stvoren osjećaj ritma dok prolaze pored zgrade.“

© Hampus Berndtson / Tegnestuen LOKAL

Osim što su novim atraktivnim pročeljem znatno uljepšali zgradu, ali i taj dio ulice, vlasnici stanova dobili su i malo zelenila. Svaki stakleni balkon ima svoj mali vrt iz kojeg preko ostakljenog pročelja rastu biljke. Stanari zgrade svoje male vrtne parcele također mogu koristiti za uzgoj ukrasnog bilja i/ili povrća.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

CopenHill je najčišća spalionica za energiju iz otpada na svijetu

Danska arhitektonska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) dovršila je izgradnju futurističkog zdanja „najčišće spalionice za energiju iz otpada na svijetu“ na čijem se vrhu nalazi umjetna skijaška staza otvorena tijekom cijele godine.

Australska samoodrživa kuća proizvodi hranu, energiju i vodu

Aquas Perma Solar Firma je kuća koju odlikuju sve značajke održivosti – središnje dvorište s vrtom, aquaponic sustav, vertikalni vrtovi, sustav za filtriranje kišnice, pa čak i kokošinjac. Ekološki prihvatljiv dom bračnog para iz Sydneya omogućuje im uzgoj hrane i praćenje potrošnje energije te je u potpunosti u skladu s njihovom predanošću održivom razvoju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER