Ovo su najbolji gradovi svijeta za 2021. godinu

Svjetske metropole ne predaju se tako lako pa je poredak na samom vrhu gotovo nepromijenjen

Objavljen je najnoviji popis najboljih gradova svijeta u izboru konzultantske tvrtke Resonance Consultancy koji daje pregled najboljih svjetskih praksi i usmjerava urbani dizajn za „novi“ svijet nakon pandemije koronavirusa.

Konzultantska tvrtka Resonance Consultancy specijalizirana je za strateško brendiranje te je do sada izradila više od stotinu projekata, strategija i planova za vlade, turističke destinacije i razne tvrtke u više od 70 zemalja svijeta. Resonance Consultancy kombinira poslovnu strategiju i marketinšku kreativnost kako bi pomogao oblikovati budućnost zemalja, gradova i zajednica širom svijeta, a u svim svojim angažmanima nastoji njegovati tradiciju, valorizirati kulturnu baštinu, štititi okoliš te, naravno, ostvariti ekonomsku korist za sve uključene dionike.

U svom najnovijem izvješću 2021 World’s Best Cities Report, Resonance Consultancy rangira najbolje i najposjećenije svjetske gradove s više od milijun stanovnika, a njihov se poredak određuje korištenjem cijelog niza statističkih podataka i kvalitativnih procjena lokalnog stanovništva i posjetitelja u 22 područja grupirana u šest osnovnih kategorija.

Prvom kategorijom ocjenjuje se kvaliteta prirodnog i izgrađenog okoliša grada, uključujući potkategorije klima, sigurnost, gradske četvrti, znamenitosti i otvoreni prostori. Pored toga, ove je godine u izboru najboljih gradova po prvi put uključena i potkategorija stope zaraze COVIDom-19.

Drugom se kategorijom ocjenjuje kvaliteta gradskih institucija, atrakcija i infrastrukture, uključujući potkategorije kao što su povezanost sa zračnom lukom, atrakcije, muzeji, sveučilišni rang, kongresni centri i profesionalni sportski timovi.

Ocjenjuju se kulturna, zabavna i kulinarska scena u gradu, uključujući potkategorije mogućnosti za kupovinu, kulturni život, restorani i noćni život, te stopa imigracije i multikulturalizam s potkategorijama udjela rođenih u inozemstvu i stupnja obrazovanja stanovništva.

Peta kategorija prati mogućnosti zapošljavanja i broj poslovnih tvrtki, posebice onih uvrštenih na ljestvicu Fortune 500, uključujući potkategorije raspoloživi dohodak kućanstava i stopu zaposlenosti, dok šesta kategorija ocjenjuje sveukupnost priča, medijskih objava te ocjena i preporuka podijeljenih na društvenim mrežama, uz potkategorije rezultata Google pretraživanja, Google trendova te izvršenih prijava na Facebooku, korištenih hashtagova na Instagramu i objavljenih recenzija na TripAdvisoru.

Bloomberg ovo izvješće naziva najcjelovitijim istraživanjem takve vrste jer identificira najbolje gradove koji su podjednako poželjni za lokalno stanovništvo, posjetitelje i poslovne ljude te ne vrednuje isključivo njihovu turističku privlačnost i kvalitetu života.

Kako se navodi u izvješću, veliki svjetski gradovi nalaze se usred transformacije kakva nije zabilježena još od druge industrijske revolucije te su suočeni s brojnim izazovima koji će definirati njihov izgled i razvoj tijekom sljedećeg desetljeća i dalje. Nova stvarnost i nužnost promjena potaknuta aktualnom gospodarskom i zdravstvenom, kao i klimatskom krizom, ogledaju se i u ovogodišnjoj ljestvici 100 svjetskih gradova s više od milijun stanovnika.

Na vrhu ljestvice najboljih svjetskih gradova našle su se tako sljedeće metropole:

1) London, UK
2) New York City, SAD
3) Pariz, Francuska
4) Moska, Rusija
5) Tokyo, Japan
6) Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
7) Singapur, Republika Singapur
8) Barcelona, Španjolska

9) Los Angeles, SAD
10) Madrid, Španjolska
 

  • London - Pierre Blaché / Pixabay

London ili „metropola svih metropola“ se nakon Brexita nalazi na „neistraženom terenu“, ali za sada još uvijek čvrsto drži poziciju najboljeg velikog grada na planetu i to već šestu godinu zaredom. No ipak, u izvješću se navodi kako London očekuje vrlo teška 2021. godina. O utjecaju Brexita na prosperitet grada nagađalo se još od prebrojavanja glasova na referendumu 2016. godine, a sve je više naznaka koji ukazuju na alarmantnu nejednakost između bogatih i siromašnih. Kao i građane drugih velikih gradova, i Londončan(k)e je pandemija natjerala da više cijene druge aspekte gradskog života poput kvalitete zraka te provode više vremena na otvorenom.

  • New York - Pixabay

New York je sa širenjem zaraze novim koronavirusom u ožujku i travnju, postao američki epicentar pandemije. U travnju je širom države New York hospitalizirano više od 18.000 osoba, zabilježen je i rekordan broj smrtnih slučajeva u jednom danu (799), a ukupno je preminulo preko 24.000 osoba. Grad očekuje dug oporavak, no Njujorčani su na to spremni jer u kojem se god smjeru svijet bude mijenjao, promjena će zasigurno krenuti iz New Yorka.

  • Pariz - Joe deSousa / Unsplash

Pariz je unatoč svim problemima i nesrećama ipak neuništiv i nevjerojatno otporan. Požar u katedrali Notre-Dame, naravno, nije bila jedina nesreća koja je zadesila francuski glavni grad tijekom posljednjih nekoliko godina. No, unatoč višestrukim terorističkim napadima i velikoj šteti koju je pretrpjela njegova ikonična katedrala, „Grad svjetlosti“ ponovno svijetli. Nevjerojatan je podatak, no čak i uz tragičan požar te prosvjede Žutih prsluka, Pariz je 2019. godinu zaključio s 35,4 milijuna posjetitelja. Pariz je najbolje rangiran u mnogim potkategorijama, a ne zaboravimo da se zbog domaćinstva Ljetnih olimpijskih igara 2024. u francuskoj metropoli ubrzavaju ulaganja u infrastrukturu. Hoteli se nastavljaju graditi vrtoglavom brzinom pa je 2019. otvoreno dvadesetak novih hotela, koliko ih se trebalo otvoriti i 2020. godine, uključujući i prvi hotel Bulgari na svijetu. Bilo je dosta kašnjenja povezanih s pandemijom, no kao što oduvijek govorilo - „Pariz je uvijek dobra ideja!“. Kupanje u rijeci Seinei na javnim bazenima Bassin de la Villette postaje stvarnost, a stanovništvo koje je još prije koju godinu ljeti napuštalo grad, sad se odlučuje na ljetovanje u Parizu.

  • Moskva - Pixabay

Moskva je beskrajno fascinantno i dinamično odredište koje će malo koga ostaviti ravnodušnim. Ruska je metropola prema pretraživanjima na Googleu bila 14. grad u trendu u proteklih godinu dana, a globalna fascinacija ima veze sa spektakularnim FIFA-inim svjetskim prvenstvom 2018. Nedavno obnovljena moskovska podzemna željeznica sve više izaziva zavist mnogih zapadnih metropola, kako zbog poboljšane učinkovitosti i dosega, tako i zbog ljepote i dekorativnosti svojih stanica. Moskva je ono što Travel + Leisure naziva „revolucijom kreativnosti“, dajući joj ozračje mladenačke poletnosti koja je dotakla sve aspekte gradskog života.

  • Tokio - Yu Kato / Unsplash

Futuristička japanska metropola Tokio posjetitelje i dalje hipnotizira svojim inovacijama, učinkovitošću i mobilnošću, a pored toga konstantno uspijeva podizati kvalitetu života svojih stanovnika – održavale se Olimpijske igre ili ne. Unatoč učestalim potresima i tajfunima, Tokio je zauzeo prvo mjesto u potkategoriji sigurnosti, kao i prvo mjesto u kategoriji mogućnosti za kupovinu, a može se pohvaliti i bogatim kulturnim životom te velikim izborom restorana – Tokio ih ima više od 100.000! Gospodarstvo grada je možda usporeno zahvaljujući pandemiji, ali Tokio je uspio zadržati treću poziciju svjetskog grada koji nudi najbolje mogućnosti za uspješan rast. To je uglavnom uzrokovano niskom stopom nezaposlenosti i drugim najvećim brojem sjedišta tvrtki s popisa Global 500 koje svojim zaposlenicima nude rijetko viđene pogodnosti i beneficije.

  • Rim - Serghei Topor / Pixabay

Na popisu 100 najboljih gradova svijeta za 2021. godinu našli su se brojni europski gradovi, a među njima su Rim (11.), Amsterdam (17.), Berlin (18.), Prag (19.), München (28.), Milano (29.), Beč (32.), Budimpešta (38.), Kopenhagen (46.), Stockholm (59.), Lyon (74.), Marseille (77.), Atena (79.), Köln (84.) i drugi.

Više informacija o najboljim svjetskim gradovima potražite na sljedećoj poveznici.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Javni zahodi u kakvima još sigurno niste bili (2)

Japanski arhitekt Takenosuke Sakakura potpisuje dizajn sedmog objekta u sklopu projekta The Tokyo Toilet kojim se japanski glavni grad uljepšava za posjetitelje 32. Ljetnih olimpijskih igara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER