Javni zahodi u kakvima još sigurno niste bili (2)

Print drveća na matiranom staklu uočava se tek iz blizine ili iz unutrašnjosti kabina novog tokijskog javnog zahoda

Japanski arhitekt Takenosuke Sakakura potpisuje dizajn sedmog objekta u sklopu projekta The Tokyo Toilet kojim se japanski glavni grad uljepšava za posjetitelje 32. Ljetnih olimpijskih igara.

Već smo ranije izvijestili o novim javnim zahodima koji su od početka kolovoza ove godine postavljeni na pet lokacija u popularnom tokijskom okrugu Shibuya u sklopu projekta The Tokyo Toilet Project organizacije Nippon Foundation. Osim krajnje neobičnim i neočekivanim dizajnom, posebice transparentnim zidovima, novi javni zahodi odlikuju se i nekim vrlo praktičnim funkcijama, kao i lijepim bojama koje se savršeno uklapaju u okruženje te su već postali prave atrakcije japanskog glavnog grada.

  • Nove javne zahode postavljene u tokijskim parkovima Haru-no-Ogawa Community Park i Yoyogi Fukamachi Mini Park dizajnirao je poznati japanski arhitekt Shigeru Ban. © Satoshi Nagare / The Tokyo Toilet Project

Upravo je otvoren još jedan javni zahod koji je dizajnirao japanski arhitekt Takenosuke Sakakura, a sastoji se od tri uniseks kabine koje noću poput lampiona osvjetljavaju tokijski park Ithiome Nishihara. Nazvan je Andon što u prijevodu znači lampion i predstavlja Sakakurin doprinos projektu The Tokyo Toilet, a osim svoje glavne namjene služi i za osvjetljavanje parka u noćnim satima kako bi njegov prostor postao privlačniji i sigurniji.

„Izgradnjom ovog svjetlećeg objekta namjeravali smo poboljšati izgled cijelog parka. Nadamo se da smo u tome uspjeli te da će novi javni zahod svjetliti u parku poput andona ili lampiona, stvarajući privlačan javni prostor za posjetitelje.“ – kazao je Takenosuke Sakakura.

Andon se sastoji od tri uniseks kabine pravokutnog oblika i jednakih dimenzija. Svaka od kabina presvučena je matiranim staklom zelene boje, a u njih se ulazi kroz zelena vrata iznad kojih se nalazi mali trijem. Na staklu je otisnut lijep uzorak drveća koji se može vidjeti tek iz blizine ili iz unutrašnjosti kabina.

Unatoč visokoj reputaciji japanskih javnih zahoda, čije korištenje često graniči s pravim futurističkim iskustvom, u Fondaciji Nippon objašnjavaju kako mnogo ljudi i dalje smatra da su njihovi javni zahodi „mračni, prljavi, smrdljivi i zastrašujući“. Stoga se u sklopu ovog projekta novi javni zahodi planiraju postaviti na ukupno 17 lokacija. Sakakurin Andon je već sedmi dovršeni objekt, a do proljeća sljedeće godine planira se izgraditi njih još devet.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Olimpijske medalje u Tokiju 2020. bit će izrađene od elektroničkog otpada

Sve medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine bit će izrađene od recikliranog elektroničkog otpada. Projekt je pokrenut još 2017. godine kako bi se za ostvarivanje ovog cilja prikupilo dovoljno e-otpada, uključujući stare pametne telefone i prijenosna računala.

Ljetne olimpijske igre 2020. u potpunosti će se napajati obnovljivom energijom

Ljetne olimpijske igre kao najveći sportski događaj na svijetu znače puno više od samog okupljanja tisuća vrhunskih sportaša, trenera, gledatelja, osoblja i volontera koji sudjeluju u slavljenju olimpijskog duha i postizanju sportskih uspjeha. Igre imaju velik utjecaj na cjelokupno čovječanstvo, posebice na okoliš i svjetsko gospodarstvo, a učinci se osjećaju prije, tijekom i nakon ovog velikog natjecanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER