Ljetne olimpijske igre 2020. u potpunosti će se napajati obnovljivom energijom

Olimpijske igre u Tokiju održat će se u znaku održivog razvoja i zaštite okoliša

Ljetne olimpijske igre kao najveći sportski događaj na svijetu znače puno više od samog okupljanja tisuća vrhunskih sportaša, trenera, gledatelja, osoblja i volontera koji sudjeluju u slavljenju olimpijskog duha i postizanju sportskih uspjeha. Igre imaju velik utjecaj na cjelokupno čovječanstvo, posebice na okoliš i svjetsko gospodarstvo, a učinci se osjećaju prije, tijekom i nakon ovog velikog natjecanja.

Japan je kao predvodnik tehnološkog razvoja već napravio ogromne korake kako bi prevladao krizu onečišćenja okoliša, a kao zemlja domaćin za dvije će godine (od 24 srpnja do 9. kolovoza 2020.) imati pravu priliku prezentirati svoja „zelena“ postignuća na globalnoj razini.

Razvijajući temu održivosti Olimpijskih igara, Japanski olimpijski komitet želi utjecati na stanovništvo Japana, ali i cijelog svijeta te ih potaknuti na veću brigu za zaštitu okoliša i smanjenje količina otpada. No ono što je još važnije, organizatori Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. nedavno su objavili kako će se ove igre napajati isključivo obnovljivom energijom.

Organizacijski odbor najavljuje suradnju s energetskim tvrtkama i kupovinu energije iz obnovljivih izvora, ugradnju solarnih panela na stadionima i svim sportskim borilištima, ali i u press centrima, olimpijskom selu i svim drugim lokacijama koje će se koristiti tijekom Olimpijskih igara, ali i nakon njih.

Naime, svi korišteni materijali će se po svršetku Olimpijskih igara reciklirati i ponovno koristiti, a pri izgradnji i opremanju sportskih objekata Organizacijski odbor se, umjesto nabave novih, velikim dijelom odlučio za iznajmljivanje materijala. U skladu s ciljevima održivosti, sve korišteni materijali i sirovine (papir, drvo itd.) bit će isključivo održivi.

Budite bolji, zajedno za naš planet i sve ljude svijeta​ / Fotografija: tokyo2020.org

U skladu s olimpijskim duhom koji teži postizanju vrhunskih rezultata, na službenoj internetskoj stranici Olimpijskih igara u Tokiju 2020. navodi se kako su „Japan i Tokio prevladali ozbiljna pitanja onečišćenja okoliša i postali zrelo društvo. Sada se suočavamo s globalnim izazovima održivosti kao što su klimatske promjene, iscrpljivanje prirodnih resursa, gubitak biološke raznolikosti, ali i problematika ljudskih prava, a posebno diskriminacija i starenje stanovništva.“

Održivi koncept Igara ima i svoj moto – „Budite bolji, zajedno za naš planet i sve ljude svijeta“.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Olimpijske medalje u Tokiju 2020. bit će izrađene od elektroničkog otpada

Sve medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine bit će izrađene od recikliranog elektroničkog otpada. Projekt je pokrenut još 2017. godine kako bi se za ostvarivanje ovog cilja prikupilo dovoljno e-otpada, uključujući stare pametne telefone i prijenosna računala.

Javni zahodi u kakvima još sigurno niste bili (2)

Japanski arhitekt Takenosuke Sakakura potpisuje dizajn sedmog objekta u sklopu projekta The Tokyo Toilet kojim se japanski glavni grad uljepšava za posjetitelje 32. Ljetnih olimpijskih igara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER