Olimpijske medalje u Tokiju 2020. bit će izrađene od elektroničkog otpada

Oporabom dragocjenih metala iz e-otpada do sjajnih olimpijskih medalja

Sve medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine bit će izrađene od recikliranog elektroničkog otpada. Projekt je pokrenut još 2017. godine kako bi se za ostvarivanje ovog cilja prikupilo dovoljno e-otpada, uključujući stare pametne telefone i prijenosna računala.

Zlatna ideja oporabe problematičnog e-otpada!

Već smo ranije pisali o tome kako će se Ljetne olimpijske igre u Tokiju 2020. godine održati u znaku održivog razvoja i zaštite okoliša. Razvijajući temu održivosti Olimpijskih igara, Organizacijski odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju želi utjecati na stanovništvo Japana, ali i cijelog svijeta te ih potaknuti na veću brigu za zaštitu okoliša i smanjenje količina otpada. Osim što će se Ljetne olimpijske igre u Tokiju napajati isključivo obnovljivom energijom, izgleda da će se na njima olimpijski pobjednici nagrađivati medaljama izrađenim od elektroničkog otpada.

Poznato je kako zbog česte zamjene starih elektroničkih uređaja novijima elektronički otpad može postati veliki ekološki problem ukoliko se adekvatno ne zbrinjava. Ova vrsta otpada je ujedno izvor vrijednih sirovina, a posebno dragocjenih metala. Jedan od zanimljivih aktualnih velikih projekata oporabe tako odbačenih metala su upravo medalje nadolazećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Naime, olimpijski pobjednici će 2020. godine u Tokiju biti ovjenčani medaljama izrađenim od oporabljenog metala iz starih pametnih telefona i kamera.

Organizacijski odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. godine zauzet je prikupljanjem starih pametnih telefona, kamera i ostalih elektroničkih naprava još od travnja 2017. godine. Također, najavljeno je kako je glavni cilj projekta prikupiti odgovarajuće količine metala iz odbačenog elektroničkog otpada i ponovno ih upotrijebiti do ožujka 2019. godine.

Uspješno sakupljanje potrebnih količina metala iz otpada

S tom namjenom uspostavljeni su centri za sakupljanje elektroničkog otpada i to u 1.594 općina u kojima je od studenog prošle godine već prikupljeno oko 47.488 tona odbačenih elektroničkih uređaja. Istovremeno je do listopada 2018. godine u NTT DOCOMO trgovinama diljem Japana prikupljeno više od pet milijuna odbačenih pametnih telefona.

Već je u lipnju prošle godine prikupljena je ciljana količina metala potrebnog za brončane olimpijske medalje, dok je od početka projekta do listopada 2018. prikupljeno 93,7 posto potrebnog zlata i 85,4 posto srebra.

Očekuje se kako će ovaj projekt biti zaključen do 31. ožujka, dok će dizajn medalja Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine biti predstavljen sredinom ove godine.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne olimpijske igre 2020. u potpunosti će se napajati obnovljivom energijom

Ljetne olimpijske igre kao najveći sportski događaj na svijetu znače puno više od samog okupljanja tisuća vrhunskih sportaša, trenera, gledatelja, osoblja i volontera koji sudjeluju u slavljenju olimpijskog duha i postizanju sportskih uspjeha. Igre imaju velik utjecaj na cjelokupno čovječanstvo, posebice na okoliš i svjetsko gospodarstvo, a učinci se osjećaju prije, tijekom i nakon ovog velikog natjecanja.

U Parizu se uvodi prva zero waste ulica

Pariška gradska uprava odlučna je u borbi protiv otpada te godišnju količinu otpada od 410 kg po stanovniku nastoji smanjiti brojnim mjerama u sklopu provođenja svog novog klimatskog plana. Uvođenjem eksperimentalne zero waste ulice količina otpada se planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku Pariza.

I Budim i Pešta imaju svoje zero waste trgovine

Nedavno smo izvijestili o uvođenju prve pariške eksperimentalne zero waste ulice kojom se količina otpada u francuskom glavnom gradu planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku, a naveli smo i primjere prvih hrvatskih zero waste trgovina. Sada vas vodimo našim istočnim susjedima koji su u svom glavnom gradu ove godine otvorili prve zero waste trgovine na obje strane Dunava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER