Bečki gradski koncern pridružio se savezu za čisti vodik

Vodik iz obnovljivih izvora energije ima najveći potencijal za dekarbonizaciju te se stoga najbolje uklapa u EU-ov cilj klimatske neutralnosti

Bečki gradski koncern Wiener Stadtwerke pristupio je Europskom savezu za čisti vodik koji okuplja industrije, državna i lokalna javna tijela, civilna društva i druge dionike, a otvoren je za sve javne i privatne aktere koji djeluju na području vodikove tehnologije te žele dati aktivan doprinos ostvarenju ciljeva iz strategije saveza.

Europska komisija je u srpnju ove godine osnovala Europski savez za čisti vodik čiji je cilj poticanje proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora energije i njegova široka uporaba do 2030. godine. Vodik je jedan od važnih čimbenika u postizanju cilja klimatske neutralnosti EU-a do 2050. Može se upotrebljavati u različitim područjima kao što su energetika, industrija i prijevoz, a klimatski je prihvatljiv jer pri korištenju ne emitira ugljikov dioksid. Stoga može značajno doprinijeti dekarbonizaciji industrijskih procesa i gospodarskih sektora u kojima je teško smanjiti emisije CO2.

Europski savez za čisti vodik okuplja industrije, državna i lokalna javna tijela, civilna društva i druge dionike, a otvoren je za sve javne i privatne aktere koji djeluju na području vodikove tehnologije te žele dati aktivan doprinos ostvarenju ciljeva iz strategije saveza.

Ovom savezu sada je pristupio i bečki gradski koncern Wiener Stadtwerke. Koncern objedinjuje poduzeća koja se bave pružanjem komunalnih usluga nužnih za funkcioniranje grada, no u Beču postoji i Wien Holding, u čijem sastavu posluju poduzeća iz područja kulture, upravljanja nekretninama, logistike i medija. 

U austrijskoj se prijestolnici već aktivno radi na razvoju grada kako bi se mogli uspješno suočiti s izazovima klimatske krize, stoga je pridruživanje savezu za čisti vodik i razmjena ideja s istomišljenicima iz Europe logičan korak, kazali su iz tvrtke Wiener Stadtwerke. Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien je ovog ljeta, primjerice, pustilo u testnu fazu autobus s pogonom na vodik, a očekuje se da će do kraja 2024. bečkim ulicama prometovati deset takvih autobusa.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER