Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

Održivost, zaštita okoliša, ekološki prihvatljiva tehnologija, obnovljivi izvori energije, kao i postizanje klimatske neutralnosti od velike su važnosti za bečki gradski koncern Wiener Stadtwerke pa su tako čak tri četvrtine njegovih ulaganja usmjerene prema ekološkim projektima. Jedan od njih je Smart Campus – centrala poduzeća za distribuciju električne energije, plina, daljinskog grijanja i pružanja telekomunikacijskih usluga Wiener Netze. Umjesto na deset različitih lokacija poduzeće objedinjuje sve svoje usluge na jednom mjestu što ima ne samo logističke prednosti, već time pridonosi i zaštiti okoliša. Standardom za pasivne kuće te proizvodnjom električne energije na krovu postrojenja, centrala je od svoje izgradnje 2016. godine uštedjela 10.000 tona ugljikovog dioksida.

Ekološka centrala Smart Campus dnevno štedi energiju

Prilikom izgradnje centrale, koja danas zapošljava oko 2.400 suradnika, za transport dijela iskopnog materijala umjesto kamiona koristila se željeznica pa se tako uštedjelo čak 55 tona CO2. I stanovnici u blizini gradilišta bili su pošteđeni prašine i buke koje bi inače proizvelo 6.000 kamiona. Emisije ugljikovog dioksida smanjile su se i redukcijom prometa između prijašnjih lokacija. Energija se štedi na dnevnoj razini i to automatskim vanjskim zasjenjivanjem, korištenjem podzemnih voda za sustav hlađenja prostora, fotonaponskim modulima, solarnim termalnim elektranama ili pomoću 10.000 energetski učinkovitih LED lampica. Centrala koja se prostire na 100.000 kvadratnih metara tako troši upola manje energije nego uobičajene zgrade i jedna je od najvećih pasivnih kuća u Europi.

Eko-struja za urede, radionice i električne automobile

Bečko poduzeće ulaganjima u obnovljive izvore odnosno postavljanjem fotonaponskih modula i solarnih termalnih elektrana na krovove svog poduzeća godišnje proizvede 500 MWh struje kojom se opskrbljuje centrala, ali se koristi i za punjenje električnih automobila. Tako se godišnje uštedi i do 130 tona CO2. Jedan od ciljeva poduzeća jest i postupni prelazak voznog parka na alternativne oblike pogona kako bi smanjilo svoj ekološki otisak. Samo poduzeće do 2024. planira uložiti 346 milijuna eura u projekte koji će pridonijeti održivosti, zaštiti okoliša, a time i ostvarivanju klimatskih ciljeva.

Poduzeće Wiener Netze najveći je austrijski distributer koji svakodnevno opskrbljuje dva milijuna ljudi strujom, plinom i grijanjem te pruža telekomunikacijske usluge. Godišnje ulaže 300 milijuna eura u održavanje i širenje svoje mreže. Smart Campus spada u najveće, najmodernije te najsigurnije europske centrale.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki gradski koncern pridružio se savezu za čisti vodik

Bečki gradski koncern Wiener Stadtwerke pristupio je Europskom savezu za čisti vodik koji okuplja industrije, državna i lokalna javna tijela, civilna društva i druge dionike, a otvoren je za sve javne i privatne aktere koji djeluju na području vodikove tehnologije te žele dati aktivan doprinos ostvarenju ciljeva iz strategije saveza.

Na krovu bečke dvorane Stadthalle uskoro će se proizvoditi čista energija

Na krovu bečke dvorane Stadthalle instalirat će se fotonaponski sustav nazivne snage 1.123 kWp. S ukupno 2.956 solarnih modula na površini od oko 5.500 m² godišnje će proizvoditi gotovo 1,1 milijun kWh električne energije što odgovara potrošnji čak 580 jednočlanih kućanstava u Beču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER