U Beču se nastavlja testiranje novih e-buseva

Čišći zrak i manje buke zahvaljujući javnom gradskom prijevozu s nultom emisijom

U bečkom javnom prijevozu sve više autobusa na električni i vodikov pogon

Bečki javni prijevoznik Wiener Linien unatoč trenutnoj krizi nastavlja s testiranjem novih  e-autobusa. Tako se od 22. travnja do 6. svibnja na liniji 57A provodi testiranje 12 m dugog Mercedes-Benzovog autobusa eCitaro s 90 sjedala, koji je prve vožnje imao još u siječnju 2019. godine. Kao i prošle godine, za probne vožnje novim autobusom putnicima nije potrebna karta, no zbog posebnih mjera sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, kao i u svim ostalim autobusima u bečkom javnom prijevozu, ulazna vrata novog e-busa su zatvorena, potrebno je održavanje sigurnosnog razmaka i korištenje maske.

„Grad Beč na svom putu prema postizanju klimatske neutralnosti veliku pozornost polaže razvoju svog javnog prijevoza. Ove godine unatoč trenutnoj krizi nastavljamo testirati nove usluge i to s vozilima koja na najbolji način mogu zadovoljiti potrebe naših putnika. Osim električnih autobusa, razmišljamo i o uvođenju autobusa na vodikov pogon, a tvrtka Wiener Linien obavlja pionirski posao u razvoju našeg grada“, rekla je Ulli Sima, članica bečkog gradskog vijeća zadužena za zaštitu okoliša.

82 autobusa s nultom emisijom na bečkim ulicama do 2027. godine

Wiener Linien će 2021. godine objaviti natječaj za nabavu 62 električna autobusa i 10 autobusa s pogonom na vodikove gorive ćelije. Natječaj za električne minibuseve koji se uspješno koriste na linijama 2A i 3A još od 2013. najavljuje se za 2024. godinu.

Prvi autobusi s nultom emisijom počet će se koristiti za prijevoz putnika 2023. godine, a autobusna flota s Euro 6 motorima povećat će se na ukupno 82 autobusa do 2027. godine. Za nabavu novih autobusa planira se utrošiti 25 milijuna eura.

Stoga se u južnom dijelu Beča već sada gradi novi centar za e-autobuse, kao i nova garaža za e-buseve u Siebenhirtenu u 23. bečkom okrugu. U garaži Leopoldau na sjeveru Beča gradi se punionica vodika, a početak testiranja autobusa s pogonom na vodikove gorive ćelije očekuje se u lipnju 2020. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Autonomni autobus za oštre skandinavske zime

MUJI, popularni japanski lanac trgovina je najavom izrade autonomnog autobusa naziva Gacha najavio ulazak u svijet buduće urbane mobilnosti, a očekuje se kako će prvi autobusi ovog japanskog proizvođača prometovati ulicama tri finska grada već 2021. godine.

Električni autobus Nemo jedinstven je u Europi

Za Amiens - stari povijesni glavni grad pokrajine Picardie, ste vjerojatno čuli zbog njegove prelijepe gotičke katedrale Notre-Dame d'Amiens. No, taj grad je pozornost europskih medija ovih dana privukao viješću o pokretanju nove mreže električnih autobusa u koju je investirano 122 milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER