EU je odgovorna za više od 10 posto gubitka svjetskih šuma

#Together4Forests - Zlatna prilika da zaustavimo gubitak šuma prouzročen potrošnjom u EU

Više od stotinu organizacija civilnog društva pokreće kampanju #Together4Forests kojom se EU poziva na odlučnu akciju i uvođenje novog zakona koji bi se uhvatio u koštac s europskim doprinosom globalnom gubitku šuma i osigurao da ništa što se prodaje u Europi ne doprinosi uništenju šuma i ekosustava ili povezanim povredama ljudskih prava.

Požari koji bijesne Amazonom namjerno su potpaljeni kako bi se osiguralo zemljište industrijskoj poljoprivredi velikih razmjera, a potražnja tržišta EU-a za robama proizvedenim na tlu koje je prije bilo šumsko dodaje ulje na vatru. Globalno, Europska unija je kroz svoju potrošnju roba poput mesa, mliječnih proizvoda, soje za stočnu prehranu, palminog ulja, kave i kakaa odgovorna za više od 10 posto uništenja šuma.

#Together4Forests, skupina koju čini više od stotinu svjetskih organizacija civilnog društva, među kojima je i hrvatska Udruga Biom, poziva građane da sudjeluju u javnoj raspravi koju je pokrenula Europska komisija po pitanju gubitka šuma. To je prilika za snažan zakon EU-a kojim bi se europskom tržištu zabranio pristup proizvodima povezanih s gubitkom šuma, šumskim požarima, uništenjem prirode i kršenjem ljudskih prava.

„Proizvodi koji sadrže gubitak šuma nalaze se u našim kolicima za kupovinu. To mora prestati! Šume i drugi ekosustavi diljem svijeta suštinski su štit protiv klimatskog sloma, pandemija i sloma bioraznolikosti, ali EU potrošnja oslabljuje taj štit. Pozivamo EU da uvede snažan zakon koji bi sprječavao da proizvodi povezani s uništenjem šuma dospiju na tržište.“ – kazala je Anke Schulmeister-Oldenhove iz WWF EU.

WWF je zajedno s organizacijama Greenpeace, ClientEarth, Conservation International, Environmental Investigation Agency i Wildlife Conservation Society pokrenuo kampanju kako bi se građanima dala prilika za izražavanje mišljenja te da se njihov glas čuje.

Gubitak šumskog pokrova drugi je najveći izvor emisija stakleničkih plinova u svijetu. Poljoprivreda je odgovorna za 80 posto gubitka šuma zbog proizvoda kao što su soja, govedina i palmino ulje, a EU je najveći uvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Europska komisija obvezala se dati prijedlog novog zakonodavstva posvećenog gubitku šumskog pokrova u 2021. No, da izbjegne prebacivanje uništenja prirode na druga vitalna prirodna staništa, mora zaštititi također travnjake, savane i močvare, kao i šume.

Također, zakon mora zaštititi prava domorodačkog stanovništva i lokalne zajednice – oni su priznati staratelji svoje zemlje i njihovo znanje je ključno za sprječavanje gubitka bioraznolikosti. Zaustavljanje gubitka šuma neće biti moguće bez njih.

Pokret #Together4Forests poziva EU na uvođenje novog zakona kojim bi se spriječio europski doprinos globalnom gubitku šuma i osiguralo da ništa što se prodaje u Europi ne doprinosi uništenju šume i ekosustava ili povezanim povredama ljudskih prava.

O gubitku šuma i ovom pokretu možete doznati više na stranicama Together4Forests.

Udruga BIOM / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Borit ćemo se za obranu naše šume!

U videu objavljenom ove subote na Facebooku, skupina domorodaca iz brazilske države Mato Grosso na jugu Amazonije izražava svoju odlučnost da sačuva svoj način života.

Nova antropogena prijetnja šumama Amazone

Plan novoizabranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa da posiječe bogatstvo amazonske kišne šume, unio je strah i nezadovoljstvo među zaštitnike okoliša i članove autohtone indijanske zajednice. National Geographic se pita je li njihov strah opravdan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER