Macron požare u Amazoniji nazvao „međunarodnom krizom“

„Naša kuća gori, a mi gledamo na drugu stranu!“

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je zemlje članice skupine G7 na raspravu o katastrofalnim požarima koji haraju Amazonskom prašumom.

„Naša kuća je u plamenu. Doslovno. Gori Amazonska prašuma, pluća našeg planeta koja proizvode 20 % kisika. To je međunarodna kriza. Članice G7 o hitnosti rješavanja ovog problema razgovarat ćemo za dva dana! #ActForTheAmazon“, napisao je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron na društvenim mrežama samo par dana prije početka summita G7 u Biarritzu.

Ovom objavom Macron je parafrazirao rečenicu koju je raniji francuski predsjednik Jacques Chirac izrekao na UN-ovom Svjetskom summitu o održivom razvoju u Johannesburgu 2002. godine kada je rekao „naša kuća gori, a mi gledamo na drugu stranu“ čime je druge svjetske čelnike upozorio na opasnosti globalnog zatopljenja.

Macron, koji je svoju poruku objavio na Twitteru i Facebooku, pridružio se tako glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu koji je u četvrtak istaknuo da je „duboko zabrinut“ zbog požara u Amazoniji, posebice nakon što je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro osudio „ekološku psihozu“.

Brazilska vlada priopćila je pak kako joj nedostaju resursi za borbu protiv katastrofalnih požara, iako je svjetskim donatorima ranije poručila da joj nije potreban novac za borbu protiv požara.

„Amazonija je veća od Europe. Kako ćete se boriti protiv katastrofalnih požara na takvom području? Za to nemamo resursa“, postavio je pitanje brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

  • Francuski mediji prenose vijest da je fotografija koju je predsjednik Emmanuel Macron upotrijebio u svojoj objavi na društvenim mrežama stara 16 godina / Foto: Twitter / Emmanuel Macron

Požari u Amazoniji povećali su se 84 % u odnosu na prošlu godinu

Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE), požari su se u Amazoniji ove godine povećali za 84 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no Bolsonaro je ove najnovije podatke komentirao riječima kako je „bila sezona queimade“ – razdoblje kada brazilski poljoprivrednici požarima čiste zemljišta. „Nekada su me nazivali Captain Chainsaw, a sada sam Neron koji izaziva požare po Amazoniji“, prenosi Reuters.

Katastrofalni požari su tijekom sušnog razdoblja u Brazilu česta pojava, ali se također zna da ih namjerno izazivaju poljoprivrednici koji ilegalno krče zemlju radi uzgoja stoke. Takve spoznaje izazivaju još veću zabrinutost uz jasno izražene stavove desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara o zaštiti okoliša. Podsjetimo, Bolsonaro je stupio na dužnost u siječnju, a njegova pobjeda na brazilskim predsjedničkim izborima pokrenula je val nezadovoljstva i pravu uzbunu te zabrinutost nad sudbinom amazonske kišne šume među autohtonim zajednicama i zaštitnicima okoliša. Njegova kampanja kojom se založio za smanjenje zaštite amazonske kišne šume i povredu prava autohtonog stanovništva uznemirila je i zabrinula brazilske aktiviste i vođe lokalnih zajednica, ali i cijeli svijet.

Bolsonaro za požare optužuje nevladine organizacije

Bolsonaro je u srijedu za izazivanje požara optužio nevladine organizacije, ali svoje optužbe nije potkrijepio dokazima te je dan kasnije izjavio da to ne može dokazati, ali da su nevladine organizacije „najvjerojatniji osumnjičenici.“

Stanje u najvećoj prašumi našeg planeta se teško može procijeniti. Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE), u Brazilu je od početka godine do 21. kolovoza zabilježeno čak 75.336 šumskih požara. To je 84 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a prema jednoj nevladinoj organizaciji, čak 54 % tih požara bilo je u Amazoniji.

Prošlog mjeseca Bolsonaro je optužio ravnatelja INPE-a da iznosi lažne podatke o razmjeru problema. Međutim, pouzdanost INPE-a branile su i brojne znanstvene institucije, uključujući Brazilsku akademiju znanosti.

Brazilska vlada suočava se sa sve većom osudom međunarodne zajednice zbog svog postupanja s požarima u Amazoniji. Norveška i Njemačka su tako obustavile financiranje projekata za suzbijanje krčenja šuma u Brazilu nakon što su njihove vlade izrazile zabrinutost zbog postupaka Bolsonarove vlade. Brazilski predsjednik je na pitanje novinara o gubitku njemačkog financiranja izjavio da „Brazilu to ionako nije potrebno“.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Borit ćemo se za obranu naše šume!

U videu objavljenom ove subote na Facebooku, skupina domorodaca iz brazilske države Mato Grosso na jugu Amazonije izražava svoju odlučnost da sačuva svoj način života.

Nova antropogena prijetnja šumama Amazone

Plan novoizabranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa da posiječe bogatstvo amazonske kišne šume, unio je strah i nezadovoljstvo među zaštitnike okoliša i članove autohtone indijanske zajednice. National Geographic se pita je li njihov strah opravdan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER