Borit ćemo se za obranu naše šume!

„Protiv iskorištavanja naše zemlje i krčenja naših šuma. Dosta nam je invazija i nepoštovanja.“

U videu objavljenom ove subote na Facebooku, skupina domorodaca iz brazilske države Mato Grosso na jugu Amazonije izražava svoju odlučnost da sačuva svoj način života.

„Želimo vam reći da ćemo se boriti za obranu šume, za očuvanje našeg načina života, za proizvodnju bez uništavanja!“ Poručuje to skupina domorodaca iz brazilske države Mato Grosso koja se nalazi u zapadnom dijelu zemlje, uz granicu s Bolivijom na jugu Amazonije. U ovom kratkom videu koji je 24. kolovoza na svojoj Facebook stranici objavio brazilski fotograf Kamikia Kisedje, skupina domorodaca upozorava na požare u Amazoniji koji su se drastično povećali od početka ove godine.

Predstavljajući se stanovnicima rezervata Xingu, domoroci u svojoj tradicionalnoj odjeći okrivljuju krčenje šuma, ali i drastičnu upotrebu pesticida koji prijete njihovom načinu života. „Borit ćemo se za budućnost naše djece, za zdravlje planeta“, poručuju u videu.

Video je nekoliko stotina puta podijeljen na društvenim mrežama, između ostalog i na stranicama brazilskih nevladinih organizacija za zaštitu autohtonog stanovništva Amazonije, kao i organizacije Greenpeace.

U Brazilu je od početka ove godine zabilježeno gotovo 80.000 požara ili 84 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a prema lokalnim nevladinim organizacijama čak 54 % tih požara bilo je na području Amazonije. Tako velik broj požara objašnjava se krčenjem šuma koje se znatno ubrzalo od Bolsonarovog stupanja na predsjedničku dužnost u siječnju ove godine, a koje u razdoblju suša potiču lokalni uzgajivači stoke.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Nova antropogena prijetnja šumama Amazone

Plan novoizabranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa da posiječe bogatstvo amazonske kišne šume, unio je strah i nezadovoljstvo među zaštitnike okoliša i članove autohtone indijanske zajednice. National Geographic se pita je li njihov strah opravdan.

Samo pet zemalja kontrolira više od 70 % preostale divljine

Sto godina ranije, samo se 15 % Zemljine površine koristilo u svrhu poljoprivredne i stočarske proizvodnje, a danas je više od 77 % zemljišta (isključujući Antarktiku) i 87 % oceanske površine promijenjeno izravnim učincima ljudskih aktivnosti, na što upućuje novoobjavljena globalna geografska karta „netaknutih“ ekosustava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER