Tahlequah je ponovno postala majka

Ženka orke je prije dvije godine zaokupila veliku pozornost svjetskih medija jer je uz svoje mrtvo mlado plivala čak 17 dana

Mladi je kit najvjerojatnije došao na svijet u petak 4. rujna, a primijećen je dan kasnije kako pliva uz svoju majku Tahlequah.

Novi mladi član zajednice Southern Resident, koju su ovog ljeta činila svega 73 kita, nazvan je J57 i prvi je put primijećen u subotu uz svoju majku, već širom svijeta poznatu ženku orka kita Tahlequah (J35). Vjeruje se da je na svijet došao samo dan ranije, u petak 3. rujna, čime je mlada dvadesetdvogodišnja ženka orke tako ponovno postala majka.

Podsjetimo, Tahlequah je prije dvije godine izgubila svoje mlado te ga je održavala na površini Tihog oceana nevjerojatno dugih sedamnaest dana. Iako su orke poznate po tome da se od svoje mrtvorođenčadi ne odvajaju i po nekoliko dana, ovo je dosad bilo najduže zabilježeno razdoblje koje je izazvalo veliku pozornost znanstvenika i medija.

Mladi je kit uočen uz svoju majku u američkim vodama Pacifika, točnije u tjesnacu Juan de Fuca, u kojem je ovog ljeta kanadska savezna vlada proširila sigurno područje za hranjenje kitova te u njemu ograničila komercijalni i rekreativni ribolov lososa u vremenu od 1. kolovoza do 31. listopada.

Kako je priopćio američki Centar za istraživanje kitova na otoku San Juan, mladi je kit „zdrav i prezgodan“.

Tahlequah (J35) i njezino mlado pripadaju jednoj od tri ugrožene skupine kitova ubojica koji žive uz obalu kanadske Britanske Kolumbije i američke savezne države Washington, a krajem srpnja otkriveno je da će ponovno postati majka.

Ova vrsta kitova uvrštena je na popis ugroženih vrsta u SAD-u i Kanadi još prije više od deset godina, a glavni im problem predstavljaju nedovoljne količine velikog i mesnatog kraljevskog lososa (Oncorhynchus tshawytscha) koji čini glavninu njihove prehrane.

No, orka kitovi se osim s nedostatkom hrane suočavaju i s prijetnjom onečišćenja oceana, buke i smetnji brodova, a događaj iz 2018. godine još jednom je naglasio problem reproduktivnog neuspjeha ove vrste. Prema Centru za istraživanje kitova, stopa smrtnosti mladih kitova zbog nutritivnog stresa iznosi 40 posto, tako da dolazak na svijet svakog novog kita predstavlja važan porast broja populacije.

„Nadamo se da će ovaj mladi kit ipak imati uspješnu budućnost“, priopćili su znanstvenici Centra za istraživanje kitova u nedjelju.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tahlequah nastavljanjem žalovanja ugrožava svoje zdravlje

Mnoge je dirnula tužna priča o ženki kita Tahlequah koja i dalje zaokuplja veliku pozornost znanstvenika i svjetske javnosti. Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah je uz tijelo svog mrtvog mladunčeta tugovala duže od dva tjedna te ga je konačno predala oceanskim dubinama.

Tahlequah i dalje tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta

Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah i nakon deset dana još uvijek tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta. Iako su orke poznate po tome da se od svoje mrtvorođenčadi ne odvajaju i po nekoliko dana, ovo je dosad najduže zabilježeno razdoblje, koje izaziva veliku pozornost znanstvenika i cijelog svijeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER