Sardinijski pijesak može biti vrlo skupa uspomena na ljetovanje

Zašto sa sardinijskih plaža ne smijete uzimati pijesak, šljunak i školjke?

Ovogodišnje ljetovanje na Sardiniji će jednoj francuskoj obitelji ostati u dugom sjećanju. Francuski turisti kažnjeni su novčanom kaznom u iznosu od 1.000 eura nakon što su im talijanske vlasti u prtljazi pronašle dva kilograma pijeska.

  • Ovakvom pijesku uistinu je teško odoljeti / Pixabay

S povratkom turista i ponovnim oživljavanjem turističkog prometa tijekom ove, u većini mediteranskih zemlja, vrlo nesigurne „korona“ sezone, na Sardiniji su ponovno počele krađe poznatog bijelog pijeska s otočnih plaža. Ovaj put novčana kazna od 1.000 eura izrečena je jednoj francuskoj obitelji u čijoj je prtljazi u zračnoj luci Elmas pronađeno šest vrećica s dva kilograma pijeska. Identitet francuskih turista nije otkriven, a oni su uredno prijavili podrijetlo pijeska i naveli imena svih šest plaža s kojih su ga uzeli želeći ga ponijeti kao suvenir - znajući da krše zakon. Vijest je na svojoj Facebook stranici prva objavila udruga Sardegna Rubata e Depredata (Pokradena i opljačkana Sardinija), a potom su je prenijeli lokalni mediji i talijanska novinska agencija ANSA.

Na Sardiniji je već nekoliko godina zabranjeno uzimanje i najmanjih količina pijeska s otočnih plaža, a prijestupnici se sankcioniraju visokim novčanim kaznama. Poznati sardinijski bijeli pijesak smatra se javnim dobrom te je najstrože zabranjeno iznositi ga s otoka. „Ovakvo ponašanje ne šteti samo okolišu, već ugrožava održavanje obalnog područja i održivi razvoj turizma na Sardiniji“, priopćile su lokalne vlasti.

U kolovozu 2019. jedan je francuski par uhićen na Sardiniji s čak 40 kg pijeska u automobilu dok se spremao ukrcati na trajekt za Toulon, zbog čega im je prijetila zatvorska kazna od šest godina. Lokalno stanovništvo je 2015. godine osnovalo udrugu i pokrenulo Facebook stranicu pod nazivom Sardegna Rubata e Depredata kako bi prikupljali i objavljivali informacije o ukradenom pijesku, i to dvije godine prije nego što je novi zakon stupio na snagu. Naime, od 1, kolovoza 2017. godine strogo je zabranjeno svako iskorištavanje, kao i trgovina pijeskom, šljunkom i školjkama sa sardinijskih plaža kao suvenirima te se kažnjava novčanim kaznama do 3.000 eura.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Još jedan razlog za posjet kanjonu Kamačnik

U Vrbovskom je u četvrtak održana završna konferencija projekta „Veze prirode“ te predstavljena nova multimedijska oprema koja će obogatiti edukativno-turističku ponudu izletišta Kamačnik

Otkriven novi ekosustav u blizini sicilijskih podvodnih vulkana

U dubinama blizu Liparskih otoka, otkriven je bogat i aktivan ekosustav koji je istraživačima dosad bio potpuno nepoznat. Naime, ovo područje je od najplićih do najdubljih dijelova prepuno ugroženih vrsta za koje se nije ni znalo da obitavaju u Sredozemlju. Na žalost, ni ovaj predivan ekosustav nije zaobišlo onečišćenje uzrokovano ljudskim djelovanjem.

Plastična kriza: Mediteran je preplavljen plastikom

Neuspješno gospodarenje plastičnim otpadom značajno pridonosi rekordnoj razini plastičnog onečišćenja u Sredozemnom moru. Prema novom izvješću svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, takva situacija regionalno gospodarstvo godišnje košta stotine milijuna eura.

Stručnjaci proglasili uzbunu zbog mikroplastike u Sredozemnom moru

Razina onečišćenja mikroplastikom ubrzano raste u cijelom Sredozemnom moru što potvrđuju i nova otkrića morskih biologa koji su u sklopu ekspedicije Progetto Mediterranea tijekom proteklih šest godina istraživali razmjere ovog problema u Sredozemnom i Crnom moru te dijelu Atlanskog oceana u blizini Lisabona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER