Na Sardiniji uhićen francuski turist s 41 kilogramom oblutaka u prtljažniku

Zašto sa sardinijskih plaža ne smijete uzimati pijesak, šljunak i školjke?

Talijanska carina presrela je francuskog turistu dok se spremao za ukrcaj na trajekt za Nicu. Prijeti mu novčana kazna u visini do tri tisuće eura!

Francuski turist uhićen je dok je pokušavao napustiti Sardiniju s 41 kilogramom oblutaka i kamenja u prtljažniku svog automobila. Tereti ga se da ih je ilegalno uklonio s plaže Lampianu, priopćile su u utorak lokalne vlasti.

Talijanski carinici presreli su ga prije nego što se ukrcao na trajekt koji povezuje Porto Torres na sjeverozapadu Sardinije s Nicom. „U prtljažniku automobila imao je 41 kg oblutaka i kamenja s plaže Lampianu (Spiagga di Lampianu), koji su zaplijenjeni i bit će vraćeni na svoje mjesto", stoji u priopćenju carine.

  • Ovakvom pijesku uistinu je teško odoljeti / Pixabay

Kazna do 3 000 eura

Prema dnevniku La Repubblica, kamenčići su zaplijenjeni i vratit će se na plažu odakle su uklonjeni, a prijevoz će organizirati edukacijski centar Parka prirode Porto Conte.

Sardinija je poznata po svojim netaknutim bijelim pješčanim plažama, a sardinijski bijeli pijesak smatra se javnim dobrom te je najstrože zabranjeno iznositi ga s otoka. Regionalne vlasti stoga su 2017. godine donijele zakon kojim je zabranjeno uzimanje i najmanjih količina pijeska, šljunka i školjaka s otočnih plaža. Također, lokalno stanovništvo osnovalo je udrugu i pokrenulo Facebook stranicu pod nazivom Sardegna Rubata e Depredata kako bi prikupljali i objavljivali informacije o ukradenom pijesku, i to dvije godine prije nego što je novi zakon stupio na snagu.

Neovlašteno uzimanje, posjedovanje ili prodaja pijeska, kamenčića, kamenja ili školjki prikupljenih na Sardiniji kažnjava se novčanom kaznom od 500 do 3 000 eura.

Podsjetimo, u kolovozu 2019. jedan je francuski par uhićen na Sardiniji s čak 40 kg pijeska u automobilu dok se spremao ukrcati na trajekt za Toulon, zbog čega im je prijetila zatvorska kazna od šest godina. Također, još jedan francuski državljanin je 2020. na Sardiniji kažnjen s 1 000 eura nakon što mu je u prtljazi zaplijenjen pijesak koji je uzeo tijekom boravka na ovom talijanskom otoku. Pronašli su mu dva kilograma sitnog pijeska u plastičnoj boci.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Sardinijski pijesak može biti vrlo skupa uspomena na ljetovanje

Ovogodišnje ljetovanje na Sardiniji će jednoj francuskoj obitelji ostati u dugom sjećanju. Francuski turisti kažnjeni su novčanom kaznom u iznosu od 1.000 eura nakon što su im talijanske vlasti u prtljazi pronašle dva kilograma pijeska.

Sredozemno more - najbrže zagrijavajuće more na svijetu

Zagrijavanje Sredozemnog mora uzrokuje migracije stranih vrsta koje zamjenjuju njegove endemske vrste, a tome doprinose i sve ekstremniji vremenski uvjeti koji uništavaju morsko dno i cijele morske ekosustave.

Plastična kriza: Mediteran je preplavljen plastikom

Neuspješno gospodarenje plastičnim otpadom značajno pridonosi rekordnoj razini plastičnog onečišćenja u Sredozemnom moru. Prema novom izvješću svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, takva situacija regionalno gospodarstvo godišnje košta stotine milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER