Bečki vodič za život bez ambalažnog otpada

Bečka inicijativa „Weniger Mist“ (Manje smeća) nudi savjete za low waste kupovinu

Hrpa prepunjenih spremnika za otpad: kriza koronavirusa zorno je pokazala koliko se ambalaže od prehrambenih proizvoda može nakupiti u kućanstvu kada svi ostanemo doma.

Grad Beč odlučio je stati na kraj prekomjernom otpadu i pokrenuo inicijativu „Weniger Mist“ (Manje smeća). Na internetskoj stranici inicijative objavljeni su savjeti za izbjegavanje jednokratne ambalaže poput one u kojoj se često prodaju kruh, mlijeko, sir i tjestenina.

Nažalost, rajčice u kartonskoj kutijici s plastičnom folijom, kruh u smeđoj papirnatoj vrećici s prozirnim prozorčićem, maslac u papiru sa slojem aluminija, peršin u plastičnoj foliji i jogurt u plastičnoj šalici s aluminijskim poklopcem naša su svakodnevica. „Čak i jednostavna užina svojim jednokratnim pakiranjem prilično povećava gomilanje smeća. Potrošnja materijala i energije za proizvodnju jednokratne ambalaže daleko je previsoka za njezin kratak vijek trajanja. Alternativu predstavlja višekratna ambalaža“, apelira Gabriele Homolka, nutricionistica iz austrijske organizacije za ekološko savjetovanje „DIE UMWELTBERATUNG“.

Srećom, danas postoji mnogo načina za izbjegavanje plastične groznice u svakodnevnom životu. Samo prije kupovine treba pripremiti osnovna pomagala za transport namirnica.

  • Platnene torbe mogu se kupiti ili sašiti kod kuće © Monika Kupka - DIE UMWELTBERATUNG

Bečki savjeti za low waste kupnju

Perive mrežaste vreće: u njima možete prenositi povrće, voće, kruh i peciva, a prodavačica ili prodavač na blagajni može jasno vidjeti koji proizvod kupujete.

Perive platnene torbe: ove torbe od pamuka ili lanene tkanine pogodne su za nošenje kruha i peciva te tjestenine i riže koje se kod kuće mogu čuvati u čistim staklenkama. Torbe možete kupiti ili ih sami sašiti.

Kutije: bilo od tvrde plastike ili stakla, savršene su za prenošenje sira, salame ili mesa, a praktične su i za čuvanje u hladnjaku jer se mogu složiti jedna na drugu.

Višekratne staklene boce: proizvođači piva, mineralne vode, sokova, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda ovakve boce mogu puniti i do 40 puta, čime se značajno smanjuju troškovi za ambalažu.

  • Namirnice se mogu nositi u mrežastoj vreći / Unsplash

U Beču je u gotovo svim supermarketima dopušteno korištenje vlastitih kutija za transport svježih namirnica, a višekratne mrežaste vreće mogu se nabaviti u svakoj većoj trgovini. Na tržnicama je također sve uobičajenije da kupci sami ponesu svoje platnene torbe. Uz sve to, u austrijskoj prijestolnici postoje i trgovine koje su specijalizirane za prodaju namirnica bez ambalaže i u rinfuzi, što znači da je sav njihov asortiman dostupan u individualnim količinama.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

I Budim i Pešta imaju svoje zero waste trgovine

Nedavno smo izvijestili o uvođenju prve pariške eksperimentalne zero waste ulice kojom se količina otpada u francuskom glavnom gradu planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku, a naveli smo i primjere prvih hrvatskih zero waste trgovina. Sada vas vodimo našim istočnim susjedima koji su u svom glavnom gradu ove godine otvorili prve zero waste trgovine na obje strane Dunava.

U Parizu se uvodi prva zero waste ulica

Pariška gradska uprava odlučna je u borbi protiv otpada te godišnju količinu otpada od 410 kg po stanovniku nastoji smanjiti brojnim mjerama u sklopu provođenja svog novog klimatskog plana. Uvođenjem eksperimentalne zero waste ulice količina otpada se planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku Pariza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER