Riječka radionica Riperaj smanjit će količinu novonastalog otpada

Repair Café u Europi i svijetu više nije novost, a Hrvatska će svoj prvi dobiti u Rijeci

U Rijeci se otvara novouređeni prostor gradske radionice Riperaj koja svoja vrata otvara u srijedu 2. listopada u 12 sati na adresi Ivana Zajca 20/b.

Riperaj je projekt riječkog KD Čistoća koji predstavlja mjesto na kojem će građani moći besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine.

Osnovni cilj pokretanja Riperaja je smanjenje količine otpada i to na način da se oštećeni ili pokvareni predmeti za svakodnevnu upotrebu uz manje popravke mogu i dalje koristiti, odnosno ponovno upotrijebiti. Osim toga, cijeli koncept omogućuje aktivno uključivanje zainteresiranih stručnjaka raznih profila koji posjeduju potrebna znanja i vještine, s dodatnom vrijednošću neposrednog druženja zainteresiranih korisnika uz kavu ili čaj.

U srijedu će se na otvorenju Riperaja okupljenima obratiti Jasna Kukuljan, direktorica KD Čistoća d.o.o. i Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke.

Automat Bert seli u Riperaj

Podsjetimo, početkom kolovoza ove godine u prizemlju upravne zgrade KD Čistoća u središtu Rijeke postavljen je samoposlužni uređaj Bert za prodaju proizvoda bez ambalaže. Ovaj uređaj je Riječankama i Riječanima omogućio kupovinu i korištenje svakodnevnih potrepština bez gomilanja i prekomjerne upotrebe plastične ambalaže i to razne ekološke proizvode malih proizvođača po povoljnim, nabavnim cijenama.

Komunalno društvo Čistoća je nabavkom ovog uređaja građanima Rijeke omogućilo alternativni način potrošnje, nastojeći potaknuti građane na usvajanje odgovornijih potrošačkih navika s ciljem smanjenja količine plastičnog otpada, ali i proizvodnje nove plastične ambalaže te postizanja uštede energije potrebne za njenu proizvodnju.

Ekološki osviještene Riječanke i Riječani dobili su tako priliku jednostavnog korištenja samoposlužnog uređaja Bert na kojem uz gotovinsko plaćanje mogu nabaviti prirodne i kvalitetne proizvode poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja, bučinog ulja, jabučnog, vinskog i alkoholnog ocata, kao i biodeterdženta za pranje rublja i suđa, biološkog višenamjenskog sredstva za čišćenje te biošampona za kosu na bazi lavande i sve to bez dodatne plastične ambalaže.

Automat Bert će pronaći svoje mjesto u novouređenom prostoru gradske radionice Riperaj na adresi Ivana Zajca 20/b, gdje će odsad građani moći popravljati male kućanske uređaje, namještaj, odjeću i igračke te time dodatno smanjiti količinu novonastalog otpada.

Zagrebačka Udruga Vestigium pokrenula je svoj Repair Café još prije nekoliko godina kada je u svom prostoru organizirala druženje građana uz kavu i čaj i pozvala  ljude s vještinama i iskustvima potrebnim za popravke i prepravke. Također, zagrebačkim je kupcima od prošle godine na raspolaganju prvi hrvatski deterdžentomat - aparat za deterdžente u rinfuzi u trgovini Žabac Food Outlet, koja ipak ne prodaje ekološke proizvode malih proizvođača.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

I u Škotskoj zabranjeni plastični štapići za uši!

Škotska je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu službeno zabranila proizvodnju i prodaju plastičnih štapića za uši. Zaštitnici okoliša su oduševljeni ovom zabranom kojom će se utjecati na smanjenje količina ove opasne vrste otpada te zaštititi životinjski svijet i morski ekosustavi.

U Parizu se uvodi prva zero waste ulica

Pariška gradska uprava odlučna je u borbi protiv otpada te godišnju količinu otpada od 410 kg po stanovniku nastoji smanjiti brojnim mjerama u sklopu provođenja svog novog klimatskog plana. Uvođenjem eksperimentalne zero waste ulice količina otpada se planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku Pariza.

I Budim i Pešta imaju svoje zero waste trgovine

Nedavno smo izvijestili o uvođenju prve pariške eksperimentalne zero waste ulice kojom se količina otpada u francuskom glavnom gradu planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku, a naveli smo i primjere prvih hrvatskih zero waste trgovina. Sada vas vodimo našim istočnim susjedima koji su u svom glavnom gradu ove godine otvorili prve zero waste trgovine na obje strane Dunava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER