U riječkom Riperaju uz malo gnjavaže možete i bez ambalaže!

Jedinstveni riječki projekt za stvaranje održivog i solidarnog društva

Od 15. veljače korisnici usluga riječkog Riperaja ponovno u svoju ambalažu mogu natočiti neke od proizvoda u bezambalažnom aparatu Bert

Kupovinom proizvoda u Bertu podržavaju se mali proizvođači i smanjuje upotreba jednokratne ambalaže, a od jučer su za sve korisnike/ce riječkog Riperaja ponovno dostupni sljedeći proizvodi: ekstra djevičansko maslinovo i djevičansko bučino ulje, prirodni octovi (jabučni, vinski i alkoholni), ekološki deterdženti za suđe i robu te višenamjensko sredstvo za čišćenje (Pero) i ekološki šamponi za kosu (Mala Od Lavande).

Riperaj je projekt riječkog KD Čistoća koji predstavlja mjesto na kojem građani mogu besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine. Osnovni cilj pokretanja Riperaja je smanjenje količine otpada i to na način da se oštećeni ili pokvareni predmeti za svakodnevnu upotrebu uz manje popravke mogu i dalje koristiti, odnosno ponovno upotrijebiti. Osim toga, cijeli koncept omogućuje aktivno uključivanje zainteresiranih stručnjaka raznih profila koji posjeduju potrebna znanja i vještine, s dodatnom vrijednošću neposrednog druženja zainteresiranih korisnika uz kavu ili čaj.

Osim toga, samoposlužni uređaj Bert za prodaju proizvoda bez ambalaže, Riječankama i Riječanima omogućuje kupovinu i korištenje svakodnevnih potrepština bez gomilanja i prekomjerne upotrebe plastične ambalaže i to razne ekološke proizvode malih proizvođača po povoljnim, nabavnim cijenama. Tako se građanima/kama Rijeke omogućuje alternativni način potrošnje, uz istovremeno poticanje usvajanja odgovornijih potrošačkih navika s ciljem smanjenja količine plastičnog otpada, ali i proizvodnje nove plastične ambalaže te postizanja uštede energije potrebne za njenu proizvodnju.

Ekološki osviještene Riječanke i Riječani imaju priliku jednostavnog korištenja ovog samoposlužnog uređaja na kojem uz gotovinsko plaćanje mogu nabaviti prirodne i kvalitetne proizvode poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja, bučinog ulja, jabučnog, vinskog i alkoholnog ocata, kao i biodeterdženta za pranje rublja i suđa, biološkog višenamjenskog sredstva za čišćenje te biošampona za kosu na bazi lavande i sve to bez dodatne plastične ambalaže.

Riperaj se nalazi na adresi Ivana Zajca 20/b, u samom središtu Rijeke. S obzirom na epidemiološku situaciju, korisnici se mole da slijede upute vezane za posjet Riperaju koje su navedene na sljedećoj poveznici, kao i na vidljivim mjestima u samom Riperaju.

VEZANE VIJESTI

350.000 kuna za projekte zaštite okoliša i prirode

Zagrebačka županija će u 2021. godini poduprijeti rad udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode s 350.000 kuna

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER