Prvi svjetski trgovački centar u kojem su svi proizvodi reciklirani

Trgovački centar ReTuna Återbruksgalleria ima i vrlo važnu ulogu u stvaranju radnih mjesta za imigrante

Veliki trgovački centri nisu baš uobičajeni primjeri održivosti. No ipak, jedan se švedski trgovački centar već nekoliko godina uspješno suprotstavlja masovnoj proizvodnji i konzumerizmu te mijenja ponašanje potrošača u smjeru održivosti i zaštite klime. Sve što se u ovom trgovačkom centru prodaje, proizvodi se isključivo od recikliranih materijala.

Otvoren 2015. godine u gradu Eskilstuna blizu Stockholma, trgovački centar ReTuna (ReTuna Återbruksgalleria) nastoji biti još jedan zeleni uzor u Švedskoj, zemlji nadaleko poznatoj po svojoj predanosti recikliranju i zaštiti okoliša. Ovaj se trgovački centar nalazi tik do lokalnog centra za reciklažu, gdje posjetitelji mogu ostaviti svoje neželjene i iskorištene predmete kojima će se dati novi život, nova namjena i dom tako što će se najprije popraviti ili prepraviti, a zatim distribuirati trgovinama u trgovačkom centru.

  • © Lina Östling / ReTuna Återbruksgalleria  

Također, ReTuna nije samo još jedan običan trgovački centar, već je i centar za edukaciju u kojem se organiziraju razna događanja, radionice, predavanja i tematski dani usredotočeni na održivost. Nadalje, ovaj trgovački centar ima i vrlo važnu ulogu u stvaranju radnih mjesta za imigrante, a njegove prodavaonice sudjeluju u nacionalnom programu koji subvencionira plaće novodoseljenih stanovnika Švedske te nudi tečajeve za obrazovanje odraslih osoba.

  • © Lina Östling / ReTuna Återbruksgalleria  

Osim što je prvi trgovački centar svoje vrste, ReTuna također potiče životni stil zero waste – kako umanjivanjem osjećaja potrebe kupaca za neprestanom kupovinom  novih, često nepotrebnih proizvoda, tako i poticanjem doniranja predmeta koji im više nisu potrebni. Koncept centra ne zasniva se samo na privlačenju ciljne skupine potrošača, već i na promicanju održivosti, a zahvaljujući tome ovaj švedski trgovački centar može biti uzor mnogim trgovinama koje svojim poslovanjem potiču tranziciju prema kružnom gospodarstvu.

  • © Lina Östling / ReTuna Återbruksgalleria  

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

IKEA nastavlja s prodajom rabljenog namještaja u švedskom centru ReTuna Återbruksgalleria

Prošle godine u second hand trgovačkom centru ReTuna Återbruksgalleria svoju trgovinu otvorio je i švedski gigant namještaja IKEA. Budućnost trgovine u početku nije bila posve sigurna te se planirao samo probni šestomjesečni rad. Nasreću, trgovina je ostala otvorena tijekom cijele pandemijske godine, a dobra je vijest da će raditi i tijekom 2022. godine.

I Budim i Pešta imaju svoje zero waste trgovine

Nedavno smo izvijestili o uvođenju prve pariške eksperimentalne zero waste ulice kojom se količina otpada u francuskom glavnom gradu planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku, a naveli smo i primjere prvih hrvatskih zero waste trgovina. Sada vas vodimo našim istočnim susjedima koji su u svom glavnom gradu ove godine otvorili prve zero waste trgovine na obje strane Dunava.

U Parizu se uvodi prva zero waste ulica

Pariška gradska uprava odlučna je u borbi protiv otpada te godišnju količinu otpada od 410 kg po stanovniku nastoji smanjiti brojnim mjerama u sklopu provođenja svog novog klimatskog plana. Uvođenjem eksperimentalne zero waste ulice količina otpada se planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku Pariza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER