U Parizu se uvodi prva zero waste ulica

Eksperimentalno uvođenje zero waste ulice ima za cilj smanjiti količinu otpada za 10 %

Pariška gradska uprava odlučna je u borbi protiv otpada te godišnju količinu otpada od 410 kg po stanovniku nastoji smanjiti brojnim mjerama u sklopu provođenja svog novog klimatskog plana. Uvođenjem eksperimentalne zero waste ulice količina otpada se planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku Pariza.

Kao što smo već izvijestili, Parižanke i Parižani, predvođeni gradonačelnicom Anne Hidalgo, krajem prošlog mjeseca proslavili su sudsku presudu kojom je s ciljem zaštite pariške kulturne baštine potvrđena zabrana automobilskog prometa i uvođenje pješačkih površina uz desnu obalu rijeke Seine. Osim što se svake prve nedjelje u mjesecu, jedna od najpoznatijih svjetskih avenija Champs-Élysées, zatvara za sav promet i prepušta pješacima i biciklistima, od listopada se uvođenjem zone „Pariz diše“ (Paris Respire) jednom mjesečno, i to nedjeljom, to isto događa na velikom dijelu pariškog središta te se promet ograničava isključivo na javni prijevoz.

No, osim uvođenja čestih ograničenja prometa zbog velikog onečišćenja zraka, Pariz se očito odlučio obračunati i s komunalnim otpadom. Pariška gradska uprava svoje građane već duže vrijeme potiče na smanjenje otpada i kućno kompostiranje, a u pojedinim pariškim arondismanima već je uvedena i obveza sakupljanja biootpada u kućanstvima.

Izbacivanje otpada započinje u „raju“

Prošlog mjeseca u francuskim je medijima odjeknula vijest o odluci gradonačelnice 10. arondismana, Alexandre Cordebard, prema kojoj se od prosinca ove do prosinca sljedeće godine pokreće eksperimentalno uvođenje prve pariške zero waste ulice i to u ulici rue de Paradis (Rajska ulica).

Ovaj eksperiment ima za cilj smanjiti količinu otpada za 10 %, odnosno oko 50 kg godišnje po stanovniku. To je još jedna od pet stotina mjera koja se provodi u sklopu novog pariškog klimatskog plana, a kojom se nastoji smanjiti godišnja količina otpada od 410 kg po stanovniku francuske metropole.

Fotografija: pariszigzag.fr

Borba protiv otpada

Ova ulica odabrana je zbog vlasničke strukture nekretnina - mješavine privatnih i većeg broja socijalnih stanova, uz prisutnost mnogih trgovina, uredskih prostora, restorana, barova i škola.

Tijekom jednogodišnjeg razdoblja stanovnici ulice će se poticati na razvrstavanje, ali što je još važnije, na smanjenje stvaranja otpada i to putem organizacije raznih edukacija i „Do It Yourself“ radionica, ali i osiguravanjem dovoljnog broja kompostera i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Vlasnici restorana i trgovina će se također poticati na kompostiranje i recikliranje otpada te korištenje tradicionalnih i biorazgradivih pakiranja za hranu.

„Tražit ćemo rješenja za smanjenje i recikliranje otpada te promicati ponovnu upotrebu i odvojeno prikupljanje. To će zahtijevati više vremena i dosta napora kako bismo informirali sve građane i upoznali ih s novim mjerama, a posebno ćemo se posvetiti edukaciji djece. Pomagat ćemo građanima postavljanjem kompostera i spremnika za više vrsta otpada, kako za plastični otpad, tako i za baterije i žarulje“, objašnjava Alexandra Cordebard. „Također smo u izravnom kontaktu s vlasnicima trgovina te barova i restorana s kojima ćemo surađivati na uklanjanju nepotrebne i jednokratne ambalaže te uvođenju materijala koji se mogu reciklirati ili ponovno koristiti. Naša ideja je pomoći svim zainteresiranim stranama da promijene svoje ponašanje s otpadom.“

S ciljem sprječavanja bacanja hrane, na ulici će se također postaviti i zajednički hladnjak u kojem će građani moći ostavljati nepotrošenu hranu. Ova izvrsna inicijativa zasigurno će uroditi plodom i utjecati na smanjenje komunalnog otpada te će se vjerojatno proširiti i na druge pariške ulice i četvrti.

La Maison du Zéro Déchet je prva pariška zero waste trgovina / Fotografija: lamaisonduzerodechet.org

Mijenja se i svijest hrvatskih potrošača

I u našoj zemlji posljednjih godina vidimo pozitivne pomake u promijeni svijesti ljudi o otpadu. Tako je na primjer u Zagrebu otvorena trgovina Špeceraj, a u Rijeci Špajza – naše prve zero waste trgovine koje većinom prodaju proizvode u rinfuzi, a kupcima nude mogućnost korištenja vlastite ambalaže. Time se potiče smanjenje korištenja jednokratne ambalaže te razvija svijest o održivom poduzetništvu i potrošnji. Također, i zagrebački food outlet Žabac kupcima nudi opciju kupovanja deterdženata u rinfuzi, odnosno korištenja vlastite ambalaže i kupnje potrebnih količina.

Nizozemski lanac samoposluga Ekoplaza nudi gotovo 700 različitih proizvoda u novim razgradivim pakiranjima od biomaterijala, kao i u tradicionalnim staklenim, metalnim i kartonskim pakiranjima.

U svakom slučaju, za izbjegavanje ponavljanja nedavnih skandaloznih prizora zagrebačkih ulica, zatrpanih plastičnim i ostalim otpadom, osim učinkovitijeg gospodarenja otpadom, svima nama potrebna je promjena ponašanja i odgovorniji odnos prema okolišu.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pulski projekt „RAZMISLI, ODVOJI, ŠTEDI!“

Provedbom projekta se građanima Pule-Pola prenose  ključne poruke kojima se upoznaju s važnostima i koristima održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta.

I Budim i Pešta imaju svoje zero waste trgovine

Nedavno smo izvijestili o uvođenju prve pariške eksperimentalne zero waste ulice kojom se količina otpada u francuskom glavnom gradu planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku, a naveli smo i primjere prvih hrvatskih zero waste trgovina. Sada vas vodimo našim istočnim susjedima koji su u svom glavnom gradu ove godine otvorili prve zero waste trgovine na obje strane Dunava.

Kako su Krčani od smeća napravili – čudo

Krčani su s trenutnim udjelom odvojeno sakupljenog otpada od visokih 55 posto, od čega dio sami prerađuju, a dio „izvoze“, postali pravi hrvatski uzor. Iako je taj napredan sustav za krčku tvrtku Ponikve zasad ekonomski neisplativ, po otok je ekološki itekako isplativ, a benefite će najviše osjetiti Krčani čim proradi Marišćina, kada će cijene zbrinjavanja nerazvrstanog otpada deseterostruko porasti, piše riječki Novi list.

„Biorazgradive“ vrećice u tlu i moru traju barem tri godine

Prednosti biorazgradivih vrećica, koje su preplavile i naše trgovine, trebale bi biti u njihovoj brzoj razgradnji i kratkom zadržavanju u okolišu. Međutim, nova studija istraživača sa Sveučilišta u Plymouthu otkriva da to baš i nije tako. „Biorazgradive“ vrećice se unatoč našim očekivanjima i tvrdnjama proizvođača i nakon „razgradnje“ ipak još neko vrijeme mogu koristiti za kupovinu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER