Besplatni open source alat za izradu nastambi za solitarne pčele

Vratimo pčele u naše vrtove i dvorišta!

Platforma Bee Home nastala je u suradnji IKEA laboratorija za istraživanje i dizajn SPACE10 s dizajnerima Tanita Klein i Bakken & Bӕck te olakšava izradu nastambi za najvažnija stvorenja na našem planetu – solitarne pčele.

IKEA laboratorij za život u budućnosti SPACE10 je u suradnji s dizajnerima Tanita Klein i Bakken & Bӕck pokrenuo besplatni open source alat koji svakom od nas omogućuje laku i jednostavnu izradu nastambi za pčele. Alat korisnicima nudi nekoliko vrsti nastambi te im pomaže pri odabiru dizajna, odnosno različitih dimenzija nastambe i načina na koji će biti postavljena na tlu. Nakon odabira dizajna slijedi priprema detaljnih uputa za izradu košnica koje korisnici besplatno preuzimaju i potom počinju s njihovom izradom u vlastitoj radionici.

  • Izrada prototipa / Foto: Niklas Adrian Vindelev - SPACE10

Osim udomljavanja pčela, cilj projekta je pružanje potpore lokalnim proizvođačima i korištenje lokalnih materijala. Platforma Bee Home omogućuje izradu nastambi za pčele koje će najbolje odgovarati određenom lokalitetu ili području te potiče ljude na kreativnost i aktivno sudjelovanje u spašavanju pčelinjih zajednica. Pokrenuta je 20. svibnja ove godine, na dan kada se obilježava Svjetski dan pčela.

  • Open source alat omogućuje izbor različitih dimenzija košnica / Foto: Irina Boersma - SPACE10

Poznato je da pčele u ekosustavu imaju jednu od najvažnijih uloga te da bez njih nema oprašivanja biljaka, a time ni hrane za ljude i životinjski svijet. Posljednjih godina pčelari diljem svijeta upozoravaju na gubitak cijelih kolonija pčela, a masovno ugibanje kukaca oprašivača podiglo je na noge svjetsku znanstvenu zajednicu. Alarmantno smanjenje pčelinjih populacija, ali i ostalih oprašivača ključnih za rast usjeva, sve više ukazuje na potrebu zabrane pesticida te zaštite ovih vrijednih stvorenja i njihovih staništa.

Primjeri nekih europskih gradova, poput Beča i Amsterdama, dokazuju da se zaštitom staništa i širenjem zelenih površina s raznolikim divljim cvijećem može doprinijeti suživotu s pčelama. Tome svakako pomaže i podizanje svijesti o važnosti kukaca oprašivača te održavanje zelenih površina bez uporabe insekticida, kao i razne mjere ozelenjavanja zgrada – od sadnje šarenog medonosnog cvijeća i bilja na prozorima i balkonima stanova do uređenja zelenih krovova.

  • Bee Home nastambe za pčele svatko može lako i jednostavno izraditi / Foto: Brenda Austin - SPACE10

Bee Home nastambe vraćaju pčele u naše vrtove i dvorišta, pomažu u njihovoj zaštiti te se možemo nadati kako će utjecati na rast i brojnost pčelinjih zajednica. Pčele su neophodne za život na Zemlji, stoga im dajmo dom kakav zaslužuju!

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ministarstvo poljoprivrede manipulira stručnim pojmovima i dovodi građane u zabludu

Inicijativa „Sjeme je naše ljudsko pravo“ uputila je 14. siječnja Hrvatskom saboru mišljenje o Nacrtu Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja te zatražilo odgodu njegovog donošenja. No, unatoč brojnim nastojanjima, između Ministarstva poljoprivrede i udruga i dalje nema nikakvog dijaloga, ističe se u priopćenju Inicijative.

I bečke pčele više vole livade šarenog divljeg cvijeća

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u cijelom svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, jer je na taj dan daleke 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela.

U Beču „živi i radi“ 200 milijuna pčela

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama Beča raspoređeno oko 5.000 košnica. Neke od njih smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

Amsterdam odlučio stati na kraj alarmantnom izumiranju pčela

Neugledan prizor visoke i nepokošene trave, divljeg cvijeća i korova ispred amsterdamske željezničke postaje svakako ne izgleda lijepo, ali može biti presudan za rješavanje jedne od najvećih zagonetki zaštite okoliša – misterioznog izumiranja pčela diljem svijeta. Dok znanstvenici zvone na uzbunu zbog alarmantnog pada pčelinjih populacija, raznolikost divljih i medonosnih pčela u nizozemskom glavnom gradu, čini se, nikada nije bila veća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER