Znanstvenici za klimu su za zasebno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode s kompetentnim vodstvom

Uznemirujuća najava spajanja sektora zaštite okoliša i prirode s gospodarstvom

Imperativ suočavanja s klimatskom krizom na nacionalnoj razini nameće potrebu za fokusiranim djelovanjem uz koordinaciju jednog ministarstva čiji je resor isključivo zaštita okoliša i prirode, ističu Znanstvenici za klimu.

Nakon što su na medijske napise o mogućnosti spajanja Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak reagirale okolišne udruge WWF Adria, Zelena akcija, Biom i Sunce, okupljene u nacionalnu mrežu Zeleni forum, te takvu najavu ocijenile krajnje nerazumnom i neprihvatljivom, istog dana pristigla je i reakcija Znanstvenika za klimu.

Kako se ističe u priopćenju, sama najava stvaranja ministarstva koje bi objedinjavalo toliko važnih resora je uznemirujuća i nerazumna. Iako je riječ o vrlo važnim sektorima, oni su u mnogim aspektima međusobno suprotstavljeni. Također, Znanstvenici za klimu smatraju kako mnogi dosadašnji pokazatelji upućuju na to da bi u takvom ministarstvu došlo do daljnjeg zapostavljanja zaštite okoliša, koja je već objedinjavanjem s energetikom uvelike srozana u dosadašnjem ministarstvu, u čemu je veliku ulogu odigrao i ministar Tomislav Ćorić.

U nastavku u cijelosti prenosimo današnje priopćenje Znanstvenika za klimu koje potpisuje dr.sc. Nikola Biliškov, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković.

„Poštovani,

iz današnjih medijskih napisa o sastavljanju nove Vlade RH smo saznali za najavu objedinjavanja dosadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. Već i sama najava stvaranja ministarstva koje bi objedinjavalo toliko važnih resora je uznemirujuća. Zato tu najavu ocjenjujemo korijenski nerazumnom.

Jasno je da su i zaštita okoliša i gospodarstvo dva važna resora, koja moraju sinergijski djelovati prema izgradnji održivog i prosperitetnog društva. No, u mnogim su aspektima ta dva sektora međusobno suprotstavljena te je nezamisliv njihov suživot unutar jednog ministarstva, bez zapostavljanja jednog od njih. Nažalost, mnogi pokazatelji upućuju na to da bi u takvoj organizaciji došlo do daljnjeg zapostavljanja zaštite okoliša, koja je već sada, kroz objedinjavanje s energetikom, uvelike srozana, čemu je doprinijelo i dosadašnje vodstvo ministarstva.

>>> Pročitajte još >>> Spajanje sektora zaštite okoliša i gospodarstva je štetno i neprihvatljivo!

Realnost našeg doba su sve evidentnije klimatske promjene, koje su upravo zbog nedjelovanja ili loše usmjerenog djelovanja na međunarodnom planu, dovele do klimatske krize, na što smo upozorili i u našem Apelu za sustavnu klimatsku akciju. U tom su smislu, a na poziv rastućeg i jačajućeg globalnog klimatskog pokreta, mnoge države već proglasile klimatsko izvanredno stanje. Nedopustivo je da se Republika Hrvatska ponaša kao da nas se to ne tiče, osobito u svjetlu znanstveno utemeljene činjenice da područje Sredozemlja već sada trpi znatno intenzivnije posljedice klimatskih promjena u odnosu na ostatak svijeta, a da se RH ubraja u one europske države koje će biti najjače pogođene klimatskom krizom.

Kao što je naglašeno u našem Apelu, klimatska kriza je test zrelosti naše civilizacije u cjelini, poziv za buđenje, ali i jedinstvena prilika za globalnu transformaciju prema održivom društvu. Da bismo postigli te ciljeve, potrebno je zajedničko djelovanje cijelog čovječanstva. To isključuje lažne alibije tzv. malih zemalja te podrazumijeva zajedničko, sinergijsko djelovanje svih ljudskih djelatnosti. Imperativ suočavanja s klimatskom krizom, dakle, na nacionalnoj razini nameće potrebu za fokusiranim djelovanjem uz koordinaciju jednog ministarstva čiji je resor isključivo zaštita okoliša i prirode.

U skladu s time, pozivamo da se još jednom razmotri ova najava te da se u novoj Vladi oformi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode s kompetentnim vodstvom.

S poštovanjem, Znanstvenici za klimu“

 

Podsjetimo, Apel za klimatsku akciju, koji je potpisalo 556 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, dana 14. siječnja 2020. uručen je Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovaj značajan istup hrvatske znanstvene zajednice podržao je jedino Predsjednik Republike Zoran Milanović, dok ga bivša Vlada RH očito nije ozbiljno shvatila te je na njega odgovorila znakovitom šutnjom.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prijeti nam trostruko veća količina plastike u oceanima i to već za 20 godina

Hoćemo li se unatoč postignutom napretku ipak gušiti u morima plastike i jesu li svi dosadašnji napori uloženi u zaustavljanje porasta plastičnog onečišćenja bili uzaludni? Prema izvještaju „Breaking the plastic wave“ („Razbijanje plastičnog vala“) prijeti nam enormno povećanje plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima čija bi se količina u sljedećih 20 godina mogla gotovo utrostručiti.

Hrvatske znanstvenice i znanstvenici predali Apel za klimatsku akciju

Apel za klimatsku akciju koji je potpisalo oko 550 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, danas je predan Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovo je prvi takav istup hrvatske znanstvene zajednice po pitanju klimatske krize, no glavno je pitanje shvaća li Vlada RH da su klimatske promjene najkompleksnija kriza kojoj smo ikada bili izloženi?

Nepodnošljiva lakoća neozbiljnosti RH po pitanjima klimatske krize

Apel za klimatsku akciju, koji je potpisalo 556 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, prije gotovo mjesec dana predan je Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovaj značajan istup hrvatske znanstvene zajednice Vlada RH očito nije ozbiljno shvatila te je na Apel znanstvenika odgovorila šutnjom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER