Institut Ocean Voyages proveo dosad najveću akciju čišćenja oceana

Posada broda S/V Kwai oborila je svoj prošlogodišnji rekord i iz oceana prikupila 103 tone plastičnog otpada

Brod Instituta Ocean Voyages je tijekom 48-dnevne ekspedicije sjevernim Pacifikom uspješno uklonio čak 103 tone ribolovnih mreža i plastičnog otpada. Taj dio Pacifika, mjesta s najviše nakupljenog plastičnog otpada, poznatiji je kao Veliki pacifički otok smeća (GPGP - Great Pacific Garbage Patch).

Plastika se širom svijeta koristi već 65 godina, a njena se proizvodnja iz godine u godinu samo povećava. Daleke 1950. godine proizvedeno je 2 milijuna tona plastike, dok je 2015. proizvodnja dosegla nevjerojatnih 387 milijuna tona. Naravno, tako veliko povećanje proizvodnje plastike uzrokovalo je ozbiljno onečišćenje svjetskih mora i oceana te danas predstavlja veliku prijetnju morskim ekosustavima i cjelokupnom morskom životu. Procjenjuje se da onečišćenje plastikom svake godine uzrokuje smrt 100 milijuna morskih životinja, a znanstvenici predviđaju da će do 2050. u oceanima biti više plastike nego ribe.

Posada broda S/V Kwai Instituta Ocean Voyages odlučila je dati svoj doprinos borbi protiv onečišćenja plastikom te se uputila na 48-dnevnu ekspediciju tijekom koje je prikupila ogromnu količinu ribolovnih mreža i plastičnog otpada. U sjevernom Pacifiku, na pola puta između Havaja i Kalifornije, nalazi se otpadni vrtlog poznat kao Veliki pacifički otok smeća (GPGP - Great Pacific Garbage Patch).

  • OCEAN VOYAGES 2020 GYRE EXPEDITION / Ocean Voyages Institute

103 tone otpada u 48 dana

Posada broda je tako tijekom ekspedicije iz oceana prikupila čak 103 tone plastičnog otpada ili dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, što je novi svjetski rekord i dosad najveća akcija čišćenja oceana.

„Vrlo sam ponosna na naš marljivi tim. Premašili smo cilj od 100 tona plastike, toksičnih proizvoda i odbačenih ribarskih mreža. U ovim teškim vremenima i dalje pomažemo u borbi za ozdravljenje naših oceana, koja imaju važnu ulogu za zdravlje ljudi i zdravlje planeta“, izjavila je Mary Crowley, osnivačica i izvršna direktorica Instituta Ocean Voyages.

Poznata kao „Istrebljivačica ribolova duhova“, Crowley je vrlo uspješna u razvoju učinkovitih metoda uklanjanja značajnih količina plastike iz oceana, uključujući 48 tona plastike tijekom dva čišćenja oceana u 2019. godini, od kojih je jedna održana na području Velikog pacifičkog otoka smeća, a druga u pacifičkim vodama koje okružuju havajske otoke.

  • OCEAN VOYAGES 2020 GYRE EXPEDITION / Ocean Voyages Institute

Otpad će se reciklirati

Aktivnosti Instituta Ocean Voyages podržava tvrtka Matson koja je također uključena u čišćenje oceana.

„Bili smo impresionirani revolucionarnim naporima Instituta Ocean Voyages i napretkom koji je proteklih godina postigao njegov mali tim. Nadamo se da će im naša podrška pomoći da nastave ovaj važan posao“, izjavio je Matt Cox, predsjednik i izvršni direktor Matsona.

  • OCEAN VOYAGES 2020 GYRE EXPEDITION / Ocean Voyages Institute

Sav prikupljeni otpad će se reciklirati i zbrinuti na propisan način, no čak i uz ovu rekordu količinu prikupljenog otpada sjeverni Pacifik je i dalje najveće područje u svijetu s ogromnim količinama plastičnog otpada.

Institut Ocean Voyages planira nastavak ekspedicije čije će trajanje ovisiti o osiguravanju dodatnih donacija.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Utapamo se u morima plastike

Iako se koristi tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, dosad smo uspjeli stvoriti čak pet otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Nova studija pokazuje kako veliki pacifički otok smeća (GPGP) teži skoro 80 tisuća tona i pokriva površinu veću od Quebeca.

Nova vrsta polimera brzo se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću

Ribarske mreže i užad čine velik dio plastičnog otpada u morima i oceanima te nanose veliku štetu njihovim ekosustavima. S ciljem rješavanja problema plastičnog onečišćenja morskog okoliša, kemičari sa Sveučilišta Cornell razvili su novi polimer koji se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER