Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Dogodine bi se trebala dovršiti 50-metarska verzija koja će moći samostalno sakupljati plastični otpad na otvorenom moru

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Clear Blue Sea je američka neprofitna organizacija sa sjedištem u San Diegu u južnoj Kaliforniji koja u suradnji s raznim tvrtkama i drugim neprofitnim organizacijama pronalazi rješenja za borbu protiv onečišćenja mora i oceana plastičnim otpadom. Jedno od tih rješenja je i FRED - katamaran na solarni pogon koji je organizacija Clear Blue Sea sagradila s ciljem uklanjanja plastičnog otpada i korištenja kao „usisivača za ocean“.

Ovaj poluautonomni robot katamaran je nedavno imao svoju uspješnu testnu plovidbu u zaljevu Mission Bay u San Diegu o kojoj je izvijestio Washington Post, a njime je daljinski upravljao Justin Ho, glavni inženjer strojarstva na Sveučilištu Kalifornija u San Diegu.

FRED ili punim imenom Floating Robot for Eliminating Debris je plutajući robot za uklanjanje otpada. Prototip je postavljen na katamaran duljine pet metara koji mu osigurava stabilnost na morskoj površini, a većinu svoje energije dobiva iz solarnih panela montiranih na aluminijski okvir. FRED plovi brzinom od oko 2 čvora, što mu omogućuje prikupljanje plutajuće plastike na način sličan transportnoj traci. Osim što ne uzrokuje onečišćenja, FRED je obazriv i prema morskim životinjama jer ima ugrađeni sustav uzbunjivanja koji ga upozorava kada su one u blizini. Također, hvataljke otpada izrađene su od plastike i duljina im se kreće u rasponu od jednog centimetra do jednog metra.

Washington Post javlja kako se u organizaciji Clear Blue Sea nadaju da će do idućeg proljeća uspjeti dovršiti 50-metarsku verziju FRED-a koja će moći samostalno sakupljati plastični otpad na otvorenom moru. Tijekom svoje prve plovidbe FRED je od obale bio udaljen svega 30 metara i uspio je prikupiti većinu plutajuće PET ambalaže i cijevi od stiropora.

Naime, prilikom testne plovidbe ipak je uočen jedan ne tako malen problem. Plovilo je prouzročilo vrtloge koji su rastjerali plastični otpad, no FRED je na kraju ipak uspio prikupiti njegovu većinu. Organizaciji Clear Blue Sea i njegovom istraživačkom timu sada predstoji dodatno usavršavanje „usisivača“ koje bi trebalo omogućiti njegovo precizno podešavanje.

  • Do idućeg proljeća trebala bi se dovršiti 50-metarska verzija FRED-a koja će moći samostalno sakupljati plastični otpad na otvorenom moru. / Izvor: Clear Blue Sea

Gotovo stotinu studenata sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu volontiralo je na ovom projektu, a u organizaciji Clear Blue Sea nadaju se da će sljedeće godine prikupiti dva milijuna dolara za daljnje usavršavanje plovila i plaće za desetak članova tima. Sljedeća lokacija za FRED-ovo ispitivanje mogao bi biti zaljev San Diego, kao i izuzetno onečišćene vode rijeke Tijuana.

Zloglasni simbol oceanske plastične pandemije - Veliki pacifički otok smeća (GPGP - Great Pacific Garbage Patch), koji se nalazi na pola puta između Havaja i Kalifornije, predstavlja pravu motivaciju za organizaciju Clear Blue Sea i njihovog FRED-a. No, na njegove buduće podvige na pučini Tihog oceana ćemo ipak morati pričekati još neko vrijeme.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Na korak bliže potrazi za svetim Gralom energetike!

Britanski znanstvenici danas su lansirali novi fuzijski uređaj koji će dati ključne smjernice za izgradnju fuzijske elektrane DEMO. Ovaj jabukoliki uređaj, vruća je tema fuzije, zagrijana na preko 150 milijuna stupnjeva Celzijeva!

Institut Ocean Voyages proveo dosad najveću akciju čišćenja oceana

Brod Instituta Ocean Voyages je tijekom 48-dnevne ekspedicije sjevernim Pacifikom uspješno uklonio čak 103 tone ribolovnih mreža i plastičnog otpada. Taj dio Pacifika, mjesta s najviše nakupljenog plastičnog otpada, poznatiji je kao Veliki pacifički otok smeća (GPGP - Great Pacific Garbage Patch).

Utapamo se u morima plastike

Iako se koristi tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, dosad smo uspjeli stvoriti čak pet otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Nova studija pokazuje kako veliki pacifički otok smeća (GPGP) teži skoro 80 tisuća tona i pokriva površinu veću od Quebeca.

Imamo sve više dokaza o sveprisutnosti plastike

Najveća koncentracija mikroplastike nalazi se u dubinama između 180 i 610 metara, a maksimalna koncentracija iznosi 16 čestica po kubnom metru vode što je četiri čestice po kubnom metru više nego što je pronađeno u Velikom pacifičkom otoku smeća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER