U današnje vrijeme ni izbor maski ne može proći bez skandala

Maska tvrtke AppCell omogućuje dobru filtraciju te je 5-10 puta prozračnija od klasičnih kirurških maski, no možda ipak nije prikladna za starije osobe.

Distribucija maski za Parižanke i Parižane starije od 70 godina prerasla je u prvorazredni (politički) skandal

Kako u međuvremenu doznajemo, Grad Pariz ipak odustaje od planirane distribucije 250.000 maski za osobe starije od 70 godina. Kvaliteta maski jednostavno nije zadovoljavajuća, a „materijal od kojih su maske izrađene podsjeća na papirnati ručnik“, izjavio je Geoffroy Boulard (LR), načelnik 17. pariškog arondismana. Maske su se počele dijeliti krajem prošlog tjedna, no zbog brojnih primjedbi pariška gradska uprava odlučila ih je zamijeniti kirurškim maskama čija će distribucija započeti u utorak.

Kvalitetu maski izrađenih od recikliranih materijala kritizirao je i Jean-François Legaret (LR), načelnik 1. pariškog arondismana, a pridružili su mu se i ostali gradski dužnosnici iz stranke desnog centra Les Républicains (LR). Da maske nisu praktične za starije osobe smatra i Marie-Claire Carrère-Gée, predsjednica Kluba zastupnika stranke LR u gradskom vijeću, koja je kritizirala i način njihovog preuzimanja u vijećnicama pariških arondismana te činjenicu da maske nisu pakirane u plastičnom omotu.

Podsjetimo, prva gradonačelnica Pariza se još uvijek natječe za svoj drugi mandat, s obzirom da je drugi krug općinskih izbora odgođen zbog uvođenja karantene. Anne Hidalgo je kao kandidatkinja Socijalističke stranke (Parti Socialiste - PS) u prvom krugu osvojila najveći broj glasova Parižanki i Parižana, a protukandidatkinja u drugom joj je Rachida Dati, bivša Sarkozyjeva ministrica pravosuđa i, slučajno, kandidatkinja stranke desnog centra Les Républicains (LR).

Predvođeni Rachidom Dati, politički protivnici gradonačelnice Anne Hidalgo od početka pandemije kritiziraju način upravljanja zdravstvenom krizom, kao i čistoću javnih površina francuske metropole. Jedan od povoda za najžešću kritiku upravo je odlaganje distribucije besplatnih maski, a kritičari su se našli čak i u redovima stranke pariške gradonačelnice.

  • Da maske nisu praktične za starije osobe smatra i Marie-Claire Carrère-Gée, predsjednica Kluba zastupnika stranke LR u gradskom vijeću. / Foto: Twitter / Marie-Claire Carrere-Gee @MCCG

Ni gradska uprava nije zadovoljna kvalitetom maski

Pomoćnik gradonačelnice Jean-François Martins u subotu je priopćio da certificirane maske „nisu u potpunosti zadovoljavajuće“, i to zbog toga što „nisu praktične za osobe starije od 70 godina“. Zbog toga je predloženo da se ove maske koriste „za druge potrebe i zahtjeve“, a kao zamjena će se dostaviti „250.000 kirurških maski“.

„Ove laserski proizvedene maske nisu bile skupe u usporedbi s kirurškim maskama, ali očito ih nije lako koristiti“, priznao je i prvi pomoćnik gradonačelnice Emmanuel Grégoire.

Proizvođač je iznenađen kritikama

Pariška gradska uprava naručila je 500.000 ovih maski za jednokratnu uporabu u trajanju od četiri sata, a uprava tvrtke AppCell tvrdi kako su njihove „AppMask maske testirane i certificirane“. Možda zbunjuje način na koji se stavljaju na lice, ali „pružaju znatno veću zaštitu od ostalih proizvoda”, navodi proizvođač.

AppCell-ova maska izrađena je od netkanog tekstila, a oko 50 % korištene sirovine dobiveno je iz recikliranih materijala (npr. plastičnih boca), čime se nastoji smanjiti utjecaj na okoliš. Maska je također patentirana, a dozvola za njenu uporabu izdana je 14. travnja ove godine. Osim što omogućuje dobru filtraciju te je 5-10 puta prozračnija od klasičnih kirurških maski, vjeruje se da bi maska ​​trebala biti jednostavna za nošenje.

Također, proizvođač navodi kako imaju velik broj narudžbi jer su njihove maske „puno praktičnije od elastičnih maski i bolje prijanjaju uz lice.“ Jedan od vlasnika tvrtke, Matthieu Billiard, tvrdi da se koriste i u velikom broju bolnica, no ipak priznaje da njihova upotreba možda nije jednostavna za starije osobe.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Pariz izlazi iz karantene i brine o zaštiti zdravlja svojih građana

Sljedećeg tjedna u Parizu počinje distribucija besplatnih zaštitnih maski, a gotovo 1.500 pariških autobusnih stanica i svi javni WC-i već će od ponedjeljka biti opremljeni dozatorima za dezinfekciju ruku. Podjela maski i postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom provodit će se do kraja lipnja.

Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER