Pariz izlazi iz karantene i brine o zaštiti zdravlja svojih građana

Kako to radi učinkovita gradska uprava

Sljedećeg tjedna u Parizu počinje distribucija besplatnih zaštitnih maski, a gotovo 1.500 pariških autobusnih stanica i svi javni WC-i već će od ponedjeljka biti opremljeni dozatorima za dezinfekciju ruku. Podjela maski i postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom provodit će se do kraja lipnja.

Nakon gotovo dva mjeseca strogih mjera ograničenja kretanja, Pariz u ponedjeljak 11. svibnja konačno izlazi iz karantene. Osim što će građane dočekati 50 km privremenih biciklističkih staza kako bi se rasteretio javni prijevoz i osiguralo slobodno kretanje uz poštovanje mjera socijalnog distanciranja, pariška gradonačelnica Anne Hidalgo preporučuje daljnje mjere zaštite te će se u tu svrhu sljedećeg tjedna građanima početi dijeliti višekratne platnene maske.

  • Od 11. svibnja građanima Pariza će na raspolaganju biti čak 50 km privremenih biciklističkih traka / © Sophie Robichon / Ville de Paris

Gradska uprava je za nabavu maski, prema preporuci francuske nacionalne organizacije za standardizaciju Association Française de Normalization (AFNOR), namijenila čak pet milijuna eura, a prve maske, njih 259.000, podijelit će se 11. svibnja osobama starijima od 70 godina. Dana 18. svibnja dostupno će biti dodatnih 437.000 maski, 25. svibnja 427.000, 1. lipnja 497.000 te 8. lipnja 662.000 ili sveukupno 2.822.000 maski.

>>> Kako u međuvremenu doznajemo, Grad Pariz ipak odustaje od planirane distribucije 250.000 maski za osobe starije od 70 godina >>> U današnje vrijeme ni izbor maski ne može proći bez skandala

Uz ove maske za višekratnu uporabu, Grad Pariz je također naručio dodatnih pola milijuna jednokratnih maski, koje će se distribuirati najugroženijem dijelu građanstva.

Na internetskim stranicama Grada Pariza objavljeni su i savjeti za pravilnu upotrebu zaštitnih maski te se napominje kako se ne smiju nositi duže od četiri sata. Naglašava se kako je pri stavljanju na lice važno izbjegavati dodirivanje maske rukama, odnosno smiju se dirati isključivo elastične trake, a prethodno je potrebno oprati ruke. Nakon svake uporabe maska se mora oprati u perilici rublja na temperaturi od 60 °C, a nakon sušenja se preporučuje i korištenje glačala. Također, pariška gradska uprava na svojim internetskim stranicama građan(k)e savjetuje kako sami mogu izraditi maske, a proteklih je dana s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite od koronavirusa na svom YouTube kanalu objavila i cijeli niz kratkih video poruka poznatih osoba iz javnog života.

No, maske nisu dovoljne. Parižanke i Parižani će se od potencijalnog širenja zaraze koronavirusa štititi i postavljanjem dozatora za higijensku dezinfekciju ruku, koji će se već od ponedjeljka nalaziti na brojnim gradskim lokacijama.

Gradonačelnica Pariza je još početkom travnja uputila zahtjev za izradu i postavljanje dozatora koji će od ponedjeljka biti postavljeni na 1.500 „abribus“ autobusnih stanica ili čak tri četvrtine njihovog ukupnog broja, kao i na svih 435 javnih WC-a na ulicama francuske metropole. Građanima Pariza ipak se savjetuje korištenje vlastitih gelova za dezinfekciju ruku budući da će se postavljanje dozatora na dodatnih 1.930 predviđenih lokacija odvijati postepeno do kraja lipnja.

Svaki od ovih dozatora kapaciteta 5 litara trebao bi omogućiti 3.300 upotreba po punjenju ili 6,5 milijuna dezinfekcija tjedno kada se njihovo postavljanje završi do kraja lipnja. Dozatori će se puniti svakog tjedna, a po potrebi i češće.

  • Rue de Rivoli, jedna od središnjih pariških prometnica, od 11. svibnja namijenjena je isključivo za promet biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila. / © Guillaume Bontemps / Ville de Paris

Svi pariški javni WC-i bili su izvan uporabe tijekom provođenja mjera karantene, a sredinom travnja otvoreno je njih 140. Do kraja sljedećeg tjedna svi bi trebali biti ponovno u funkciji.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER