Zaštita zdravlja građana u nekim je gradovima na prvom mjestu

Kako to radi odgovorna i učinkovita gradska uprava

Do kraja lipnja završeno je postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom za dezinfekciju ruku na 1.500 pariških autobusnih stanica i 435 javnih WC-a francuske metropole

Maske za zaštitu od zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2) nisu dovoljne. Tako barem smatra pariška gradska uprava koja je svojim građankama i građanima od izlaska iz karantene, 11. svibnja, do sredine mjeseca lipnja besplatno podijelila preko dva milijuna zaštitnih maski. Iako se građanima savjetuje korištenje vlastitih dezinficijensa, Parižanke i Parižani se od potencijalnog širenja zaraze štite i dozatorima s hidroalkoholnom otopinom za higijensku dezinfekciju ruku, koji su do kraja lipnja postavljeni na dvije tisuće lokacija širom grada.

JCDecaux je vodeća svjetska tvrtka za vanjsko oglašavanje, koja u Parizu upravlja oglasnim prostorom na javnim površinama te je na zahtjev pariške gradske uprave postavila dozatore na 1.500 „abribus“ autobusnih stanica i 435 javnih WC-a na ulicama francuske metropole. Za dizajn je zaslužan poznati francuski dizajner Patrick Jouin, a svaki od ovih dozatora kapaciteta 5 litara omogućuje 3.300 upotreba po punjenju ili 6,5 milijuna dezinfekcija tjedno. Dozatori se pune svakog tjedna, a po potrebi i češće, o čemu brinu posebni timovi tvrtke JCDecaux.

Svijetla boja dozatora ih u gradskom okruženju čini lako uočljivima i odbija sunčevu svjetlost kako bi se spriječilo pregrijavanje hidroalkoholne otopine. Konusna kapa obojena je plavom bojom koja se inače povezuje s higijenom, a vrh dozatora dizajniran je tako da korisnicima onemogući ostavljanje limenki, boca ili drugog nepoželjnog otpada.

Zahvaljujući brzoj intervenciji pariške gradske uprave, JCDecaux je razvio praktično rješenje za opremanje autobusnih stanica i javnih WC-a dozatorima za dezinfekciju čime je povećana zdravstvena sigurnost građana i posjetitelja pri svakodnevnom kretanju gradom.

„Želio bih zahvaliti Gradu Parizu što je odabrao našu tvrtku za provedbu ovog ambicioznog projekta. Ova nova usluga je uspostavljena u rekordnom roku, u samo pet tjedana nakon dostavljenog zahtjeva gradske uprave. Zahvaljujući tome, mnogi drugi gradovi u Francuskoj i širom svijeta izrazili su zanimanje za naš projekt, a s obzirom na trenutnu zdravstvenu krizu, naši se timovi brzo prilagođuju i nadopunjuju dozatore kako bi zadovoljili potrebe građana.“ – izjavio je izvršni direktor tvrtke JCDecaux Jean-Charles Decaux.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo izrazila je svoje zadovoljstvo uspješnom i brzom realizacijom projekta te naglasila kako se ovim inovativnim rješenjem pruža bolja zdravstvena zaštita Parižana. Slični dozatori postavljeni su također i uz javne česme u javnim vrtovima i parkovima  grada, a kako bi se zaštitilo zdravlje komunalnih radnika dozatori se postavljaju i u svim objektima pariških komunalnih poduzeća.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER