Priče iz biciklopopravljaonice

Virtualno druženje održat će se na platformi Zoom u utorak 5. svibnja s početkom u 20:00 sati

Tranzicijska inicijativa Rijeka (TIR) u sklopu akcije „Kompostiraj, bicikliraj i vrt aktiviraj“ poziva vas na virtualno druženje i diskusiju pod nazivom „Priče iz biciklopopravljaonice“.

Volonteri biciklopopravljaonica u Zagrebu i Splitu, koje djeluju već dugi niz godina, upoznat će vas s pričama o njihovom osnutku i radu te o njihovom širem djelovanju. Ekipa iz riječke biciklopopravljone u osnutku će vas također upoznati sa svojim planovima, nakon čega bi trebala započeti diskusija sa svim sudionicima druženja.

Popravak bicikala vodi sprječavanju stvaranja otpada, što je osnovna misija Riperaja riječke komunalne tvrtke KD Čistoća, koja je i domaćin popravljaonice.

Bicikl je u trenutnim uvjetima pandemije koronavirusa postao najpopularnije i najsigurnije prijevozno sredstvo, pa je porastao i broj građana/ki koji trebaju pomoć u održavanju i popravljanju bicikla. Pojedine zemlje najavljuju uvođenje poticaja za bicikliste s ciljem rasterećenja javnog prijevoza i sprječavanja onečišćenja zraka, a mnogi europski gradovi provode mjere ograničenja automobilskog prometa te proširenja mreže ili uvođenja privremenih biciklističkih staza. Navedene mjere u skladu su s preporukama više recentnih znanstvenih studija koje su potvrdile da je onečišćeni zrak povezan sa širenjem zaraze i višim stopama smrtnosti od koronavirusa.

Virtualno druženje „Priče iz biciklopopravljaonice“ održat će se na platformi Zoom, u utorak 5. svibnja s početkom u 20:00 sati.

Više informacija potražite na Facebook događaju.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan bicikla 2020.

U Zagrebu i okolici, pogođenima razornim potresom 22. ožujka ove godine čije se posljedice i nakon više od dva mjeseca očituju na ulicama u nemogućnosti sigurnog kretanja pločnicima središtem grada i obustavom tramvajskog prometa, bicikl je postao rješenje problema ograničene mobilnosti, nažalost neadekvatno vrednovan i potican od strane lokalne gradske vlasti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER