U Kostreni potpisan ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi vrtića

4. svibnja kreću radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“ u Kostreni

Potpisom ugovora Općine Kostrena o izvođenju radova sa zajednicom ponuditelja, društvima Kalun gradnja d.o.o. Klana i Ri-Ma aedificiolum d.o.o. Klana, u utorak je označen početak projekta energetske obnove Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“ u Kostreni.

Općina Kostrena sustavno radi na unaprjeđenju energetske učinkovitosti objekata u općinskom vlasništvu, a posebno se naglašava važnost ulaganja u podizanje kvalitete boravka djece i rada zaposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Ukupna vrijednost energetske obnove vrtića iznosit će oko 5 milijuna kuna, od čega je preko 3 milijuna kuna bespovratnih. Uspješnom prijavom projekta, Općina Kostrena je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja osigurala je 1,6 milijuna kuna te dodatnih 1,4 milijun kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, čime je značajno smanjila udio vlastitih sredstva u projektu.

Povećanje energetske učinkovitosti zgrade Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, planira se provesti kroz nekoliko projektnih aktivnosti i to obnovom toplinske ovojnice zgrade, izvedbom termoizolacije kosih i ravnih krovova i zamjenom vanjske stolarije čime će se povećati energetska svojstva zgrade te postići značajne uštede u potrošnji energije od gotovo 60 posto na godišnjoj razini.

Obnova zgrade pridonijet će poboljšanju uvjeta boravka djece, kvaliteti usluga kao i uvjetima rada zaposlenika. Po završetku projekta, zgrada dječjeg vrtića iz postojećeg energetskog razreda C prijeći će u energetski razred A. Radovi bi trebali započeti 4. svibnja i završiti u roku od 150 dana, odnosno početkom sljedeće pedagoške godine u rujnu.

Uz povećanje energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora, cilj projekta je podizanje svijesti o mogućnostima i prednostima provedbe mjera energetske učinkovitosti te smanjenje stakleničkih plinova i negativnog utjecaja na okoliš. Također, na provedbu mjera energetske učinkovitosti potiče se i lokalno stanovništvo kako bi povećali kvalitetu stanovanja u svojim domovima uz smanjenje energetskih troškova.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U srpnju dvije radionice prirodnog graditeljstva

Zanima vas prirodna gradnja? U srpnju ne propustite dvije cjelodnevne radionice prirodnog graditeljstva na kojima možete naučiti kako izraditi zidove od bala slame te kako izraditi i ugraditi zemljane žbuke!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER