Grad Umag pokrenuo projekt „Umaški gradski vrtovi“

Umažankama i Umažanima gradska uprava na 58 parcela „Gradskih vrtova“ omogućuje uzgoj zdrave hrane i zdrav način provođenja slobodnog vremena – i to po simboličnoj cijeni

Uslijed krize uzrokovane koronavirusom, Grad Umag odlučio je pokrenuti projekt davanja u zakup gradskih vrtova čime će se poboljšati kvaliteta života građana Umaga u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, ali i ekološkom smislu.

Grad Umag je 21. travnja 2020. objavio javni poziv za davanje 58 vrtnih parcela, površine cca 50 m2, na korištenje u svrhu uzgoja voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Kako se navodi na stranicama Grada Umaga, ove vrtne parcele su prije svega namijenjene građanima koji stanuju u stambenim zgradama te nemaju okućnicu ili zemljište pogodno za obrađivanje.

Umaški gradski vrtovi nalaze se nedaleko od središta grada, na području naselja Vrh, a zainteresirani građani moći će ih koristiti po simboličnoj cijeni od 3 kune po četvornom metru godišnje.

Umažankama i Umažanima se tako omogućuje uzgoj zdrave hrane i smanjenje opterećenja kućnog proračuna, uz promicanje zdravog načina života te upoznavanje s važnošću biološke raznolikosti.

„U ovim teškim trenucima želja nam je pomoći sugrađanima u svim segmentima. Obrađivanje vrta, u blizini centra grada, zasigurno predstavlja poruku zajedništva i solidarnosti, a ujedno i konkretnu pomoć kućanstvima koja će od sada moći uzgajati vlastito voće, povrće, cvijeće ili bilje. Ovo je relativno maleni projekt, ali koji ima dušu i društveni značaj za sve nas, stoga pozivam svoje sugrađane da se jave i da zajedno krenu u novu korisnu avanturu“, naglasio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Svi zainteresirani građani Umaga svoje ponude za korištenje vrtnih parcela mogu dostaviti do 15:30 sati dana 4. svibnja 2020. godine, a pravo sudjelovanja imaju sve fizičke osobe s prebivalištem na području Grada Umaga koji žive u stambenim blokovima i nemaju u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju drugo obradivo zemljište.

Ponude se mogu predati osobno, u pisarnici Grada Umaga-Umago (Trg slobode 7, prizemlje, ured br. 3) ili preporučeno putem pošte. U uvjetima pandemije koronavirusa i provođenja mjera socijalnog distanciranja, ponude se mogu dostaviti i elektroničkim putem i to na e-mail adresu ivan.belusic@umag.hr.

Više informacija i tekst javnog poziva možete pronaći ovdje.

VEZANE VIJESTI

Djelomično otvorene zelene tržnice u Puli

Kućice koje se u Puli tradicionalno koriste u adventsko vrijeme Grad Pula i Pula Film Festival besplatno su ustupili lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za prodaju prehrambenih proizvoda.

Apel iz morskih dubina za prestanak korištenja jednokratne plastike

Prizor kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada prošle je godine ganuo stanovnike Zagreba. Šestmetarska umjetnička instalacija sljedećeg tjedna ponovo dolazi u Hrvatsku te se ovaj put postavlja u tri istarska grada – u Umagu, Poreču i Puli. Greenpeace Hrvatska poziva vas da dođete i čujete apel iz morskih dubina da prestanemo s korištenjem jednokratne plastike!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER