Kako ćemo se sunčati na moru ovog ljeta?

Kriza koronavirusa i turistička sezona

Suncobrani na međusobnoj udaljenosti od tri metra i pregrade od pleksiglasa na plažama? Rezervacije za korištenje tuševa i dezinficiranje zajedničkih prostora? Tako bi ovog ljeta mogao izgledati boravak na talijanskim plažama, javlja rimski dnevnik Il Messaggero.

Naši jadranski susjedi Talijani, teško pogođeni krizom koronavirusa, pripremaju se za posebnu prilagodbu svojih plaža tijekom glavne turističke sezone. Prve projekte uređenja plaža i restorana osmislile su tvrtke koje su se već ranije bavile prilagodbom trgovina te zaštitom blagajnica i kupaca. No, plaže su ipak zahtjevnije i pri njihovom uređenju s ciljem sprječavanja zaraze koronavirusom nije dovoljno misliti samo na poseban raspored suncobrana i ležaljki te međusobnu izolaciju kupača pregradama od pleksiglasa. Na plažama se treba zadovoljiti cijeli niz higijenskih zahtjeva: od kontroliranog ulaza na plažu do ugradnje sredstava za dezinficiranje u sanitarnim čvorovima, tuševima, barovima i na svim ostalim zajedničkim površinama. Naravno, treba omogućiti nošenje maski za siguran boravak na otvorenom, okupljanje kupača temeljem dobnih skupina, ali uvesti i obvezne rezervacije za korištenje tuševa i kupaonica.

  • Prijedlog za uređenje restorana / Facebook

S druge strane, državna tajnica za turizam u Ministarstvu kulture i turizma Talijanske Republike (MiBACT),  Lorenza Bonaccorsi, bila je vrlo jasna u svojoj izjavi za RAI: „Ići ćemo na more ovog ljeta. Radimo na tome da to bude moguće i u suradnji sa stručnjacima pripremamo propise za uređenje plaža i kupališta, koji se zasnivaju na mjerama socijalnog distanciranja.“

Bonaccorsi je navela kako se razmišlja o uvođenju mjera i poticaja za razvoj lokalnih turističkih programa koji stavljaju naglasak na ruralna i manje posjećena područja Italije. Također, već sada se uvelike radi na strateškom repozicioniranju Italije za period poslije završetka krize koronavirusa, a marketinško komuniciranje zasniva se prvenstveno na onome u čemu Italija svakako najbolja - gastronomiji i kulturi.

Prijedlog uređenja plaža s kabinama od pleksiglasa sa suncobranima i ležaljkama, o kojem se ovih dana dosta raspravlja u talijanskim medijima, ideja je tvrtke Nuova Neon iz Modene, inače specijalizirane za izradu krovišta i prozora. Ideja je predstavljena vlasnicima i koncesionarima kupališta i plaža u Riminiju i drugim turističkim mjestima na rivijeri Romagnola. Riječ je o prozirnim kabinama sa zidovima od pleksiglasa i aluminijskih profila. Kabine su četvrtaste, sa stranicama dužine od 4,5 metara i 1,5 metra širokim „ulazom“, a trenutno nije poznata cijena njihove instalacije.

  • Nuova Neon Group 2

Skupina stručnjaka iz Ministarstva zdravstva već radi na smjernicama za ponovno pokretanje turizma i aktivnosti na plažama, no talijanski turistički radnici još uvijek nemaju naznaka o ishodu ovogodišnje turističke sezone. Talijanska turistička udruženja predviđaju pad prometa od najmanje 60 % te od talijanske vlade traže smjernice kako bi eventualno mogli planirati ljetnu sezonu i umanjiti štetu prouzročenu krizom koronavirusa. U Abruzzu, primjerice, još uvijek nije poznato hoće li i kada koncesionari moći pristupiti plažnim objektima kako bi ih pripremili za sezonu, uklonili otpad, očistili ih i dezinficirali pijesak.

Prijedlog modenske tvrtke ipak nije naišao na dobar odjek u Italiji. Kako se ističe u medijima, u tvrtki Nuova Neon sigurno nisu razmišljali o plažama u ostatku Italije, posebno u Liguriji i njenim kamenitim, strmim i često teško pristupačnim plažama, dok je sama ideja postala predmet izrugivanja na društvenim mrežama. Vjerojatno ćete se složiti s mišljenjem brojnih Talijana jer tko bi se zaista htio sunčati u sauni od pleksiglasa.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Antikoronavirus“ mjere na talijanskim plažama

Nema sumnje da je turizam itekako važan za talijansko gospodarstvo, a da je Italija turistička velesila svjedoče i deseci milijuna turista koji je svake godine posjećuju – i zimi i ljeti. No, s približavanjem ljeta čini se malo vjerojatnim da će talijanske plaže ponovno preplaviti milijuni turista kao u vremenu prije pandemije koronavirusa.

Kaos na plaži Bournemouth

Nakon što su tisuće ljudi prkosile savjetima da se drže podalje od gradskih plaža, fotografije prikazuju gomile smeća uključujući jednokratne plastične spremnike za hranu, čaše i boce, kao i plinske boce za kampiranje i baterije. Osim toga, prema priopćenju dorsetske policije u blizini plaže Bournemouth u četvrtak navečer izbodena su i trojica dvadesetogodišnjaka iz Londona, javlja bitanski Telegraph.

Pariške plaže otvorene plutajućim kinom na rijeci Seine

Pariz od 2002. godine u ljetnim mjesecima na obalama svoje rijeke uređuje pješčane plaže i organizira događanja pod zajedničkim nazivom „Paris Plages“ (Pariške plaže). Za razliku od potpunog promašaja Bandićevog „Ljeta na Savi“ koje je prošlog ljeta privuklo samo komarce i tek pokojeg prolaznika, pariška gradska uprava svojim građankama i građanima nudi niz sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu, a ovoljetni program otvoren je plutajućim kinom na umjetnom jezeru Bassin de la Villette.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER