Teški dani za europske poljoprivrednike

I mnogi se hrvatski mali proizvođači voća i povrća pokušavaju organizirati te se okreću dostavi i prodaji putem virtualnih tržnica

Trenutna kriza ugrozila je brojne europske poljoprivrednike, posebice one čiji plasman proizvoda ponajviše ovisi o prodaji na tržnicama. Pored toga, uvođenje karantena i strogih mjera ograničenja kretanja širom Europe zatvorilo je i sve restorane i druge ugostiteljske objekte te zaustavilo kretanje sezonske radne snage, zbog čega mnogi poljoprivrednici strahuju da će im proizvodi završiti na otpadu.

„Trenutno nas je strah da ćemo morati baciti naše jagode“, rekao je za Euronews Jean Bélenguier, uzgajivač jagoda i šparoga iz francuskog Arlesa. „Potražnja u Francuskoj i inozemstvu jednostavno je nestala još prije tjedan dana.“

Trenutna kriza onemogućila je normalnu opskrbu, no nevolje poljoprivrednika dodatno otežava i dio potrošača koji svježe voće i povrće tijekom pandemije koronavirusa smatraju luksuzom. Također, velik problem predstavlja i ograničenje kretanja zbog čega mnogi radnici ne mogu doći na posao i brati poljoprivredne proizvode. Stoga je mnogim poljoprivrednicima trenutno rješenje bilo zapošljavanje radnika bez ikakvog iskustva.

„Početkom tjedna smo angažirali dvadesetero lokalnih stanovnika, što znači da zbog krize koronavirusa ljudi gube posao i ostaju bez prihoda“, rekao je Patrick Jouy, uzgajivač jagoda iz mjesta Sainte- Livrade-sur-Lot u blizini Toulousea.

Tu je i dodatan problem zatvorenih državnih granica i sprječavanje kretanja sezonske radne snage po Europi. Primjerice, njemački su poljoprivrednici prošle godine zaposlili gotovo 300.000 sezonskih radnika, od kojih su mnogi u Njemačku stigli iz istočne Europe i bili spremni na težak rad koji se plaćao 9,19 eura po satu, koliko je iznosila njemačka minimalna plaća (ove godine 9,35 eura).

„Siguran sam da u Njemačkoj za minimalnu plaću nećemo pronaći radnike za rad u polju“, kazao je Henning Hoffheinz, uzgajivač šparoga iz njemačke savezne pokrajine Saksonija-Anhalt u istočnom dijelu zemlje. Njegove su šparoge gotovo spremne za branje, ali za taj posao nažalost ne može pronaći radnike.

I u Hrvatskoj je ugroženo poslovanje malih proizvođača i OPG-ova čiji je promet višestruko pao otkad su tržnice zatvorene. Zbog toga se mnogi pokušavaju organizirati te se okreću dostavi i prodaji putem virtualnih tržnica.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

S radom počeo i Čakovečki online plac

Čakovečki online plac građanima omogućuje kupovinu domaćih proizvoda iz sigurnosti vlastitog doma, a proizvođačima plasman proizvoda u vrijeme kada klasična prodaja na tržnicama nije moguća.

Pokrenute Online tržnice Grada Zagreba

Online tržnice Grada Zagreba nova je platforma koja neposredno povezuje kupce i lokalne proizvođače domaće hrane s područja Zagreba i okolice, a pokrenuta je s ciljem olakšanja njihova poslovanja koje je ugroženo krizom koronavirusa.

Mali plac na novim lokacijama u centru grada i Novom Zagrebu

Nakon brojnih ljetnih izdanja na otvorenom, jedinstvena mobilna tržnica lokalnih organskih proizvoda malih proizvođača – Mali plac, seli na dvije nove lokacije. Tjedna nabavka domaćih namirnica odsad će se moći obaviti u strogom centru grada, ali i Novom Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER