Pokrenute Online tržnice Grada Zagreba

Ostanimo doma i kupujmo domaće proizvode!

Online tržnice Grada Zagreba nova je platforma koja neposredno povezuje kupce i lokalne proizvođače domaće hrane s područja Zagreba i okolice, a pokrenuta je s ciljem olakšanja njihova poslovanja koje je ugroženo krizom koronavirusa.

Online tržnice Grada Zagreba novi je projekt koji je nastao u suradnji Grada Zagreba, i to Ureda gradonačelnika kako se posebno ističe u priopćenju, te Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Zagrebačkog holdinga – Podružnice Tržnice Zagreb.

Nova usluga predstavljena je u petak u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma te se ističe kako je riječ o virtualnoj tržnici, na kojoj će svoje proizvode nuditi obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrtnici s područja Zagreba i okolice, dok će kupci imati uvid u mogućnosti nabave hrane. Dovoljno je upisati naziv željenog proizvoda i aplikacija će izlistati sve dostupne proizvođače s kojima možete dogovoriti kupovinu i dostavu.

Cilj ove platforme je povezivanje proizvođača i kupaca te promicanje lokalnih proizvođača jer pojedine mjere ograničenja, uzrokovane krizom koronavirusa, izravno utječu na njihovo poslovanje.

Iz Grada Zagreba nam poručuju da ostanemo doma i kupujemo domaće proizvode na novoj online tržnici, iako nije riječ o web trgovini, već o popisu poljoprivrednih proizvođača kakav je krajem ožujka predstavljen i u Bjelovaru.

Ova usluga bi svakako trebala pomoći lokalnim proizvođačima hrane, ali i građanima/kama Zagreba da tijekom uvedenih mjera ograničenja i zatvorenih tržnica lakše dođu do svježe hrane, posebice voća i povrća. No, kako se ističe u komentarima na društvenim mrežama – „od koga je, još je i dobro“, a Zagrepčanke i Zagrepčani nisu čekali pokretanje nove online tržnice, već su dostavu domaće hrane organizirali na društvenim mrežama.

Virtualni zagrebački plac

Tako je na Facebooku prije desetak dana pokrenuta grupa Virtualni zagrebački plac, u kojoj se potpuno besplatno mogu reklamirati prozvođači hrane sa zagrebačkog područja, a cilj je povezati sve one koji proizvode hranu s onima koji hranu žele kupiti. Kako je navedeno u opisu grupe, Virtualni zagrebački plac je javna grupa u kojoj odgovornost u procesu kupoprodaje snose isključivo proizvođači i kupci, a vrlo je važno da se svi članovi pri kupoprodaji drže propisanih pravila i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

„Nažalost, ova situacija s epidemijom koronavirusa nam je svima u svega nekoliko dana pokazala kako je ubuduće važno računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi kao strateškoj gospodarskoj grani, a proizvodnji vlastite hrane kao dijelu sustava nacionalne sigurnosti“, ističe se u grupi Virtualni zagrebački plac.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

S radom počeo i Čakovečki online plac

Čakovečki online plac građanima omogućuje kupovinu domaćih proizvoda iz sigurnosti vlastitog doma, a proizvođačima plasman proizvoda u vrijeme kada klasična prodaja na tržnicama nije moguća.

Teški dani za europske poljoprivrednike

Kriza koronavirusa ugrozila je i brojne europske poljoprivrednike, posebice one čiji plasman proizvoda ponajviše ovisi o prodaji na tržnicama. Pored toga, uvođenje karantena i strogih mjera ograničenja kretanja širom Europe zatvorilo je i sve restorane i druge ugostiteljske objekte te zaustavilo kretanje sezonske radne snage, zbog čega mnogi poljoprivrednici strahuju da će im proizvodi završiti na otpadu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER