S radom počeo i Čakovečki online plac

Ostanimo doma i kupujmo domaće proizvode!

Čakovečki online plac građanima omogućuje kupovinu domaćih proizvoda iz sigurnosti vlastitog doma, a proizvođačima plasman proizvoda u vrijeme kada klasična prodaja na tržnicama nije moguća.

Sustav funkcionira po principu besplatne dostave, a građani željene proizvode naručuju putem interneta te ih plaćaju prilikom preuzimanja. Na ovaj se način prodaju samo provjereni domaći proizvodi.

 

Čakovečki online plac počeo je s radom 1. travnja te građanima iz sigurnosti njihovog doma omogućuje kupovinu prehrambenih proizvoda koji se inače tradicionalno kupuju na tržnicama, poput voća, povrća, sireva, suhomesnatih proizvoda, domaćih ulja i vina te ostalih proizvoda. No, ono što je još važnije, ova platforma omogućuje plasman proizvoda lokalnih proizvođača hrane u vrijeme kada prodaja na tržnicama nije moguća te im predstavlja veliku pomoć u poslovanju ugroženom trenutnom krizom koronavirusa.

Čakovečka virtualna tržnica funkcionira na način da korisnik putem ove internetske stranice pretražuje ponude proizvoda, obavlja narudžbu dodavanjem željenih proizvoda u virtualnu košaricu te je potvrđuje svojim potpisom. Kupovina se obavlja bez provizije, dostava je besplatna za sve narudžbe iznad 50,00 kuna, a organizirana je ponedjeljkom, srijedom i petkom. Za sada su u ponudi proizvodi 30-tak međimurskih OPG-ova i proizvođača, od kojih je većina čakovečkim kupcima već dobro poznata s lokalnih tržnica, a njihov broj i ponuda artikala rast će svakodnevno. Dostava se za sada obavlja s četiri vozila, a bude li potrebe, angažirat će se dodatni vozači.

Nova prodajna platforma već je dobro prihvaćena kod proizvođača, a inicijativa za njeno pokretanje došla je od lokalne samouprave. Projekt se, naime, provodi u suradnji Grada Čakovca s udrugom „Najbolje z Međimurja“, a gradska uprava osigurava i besplatnu dostavu na svom administrativnom području.

Je li nam pandemija koronavirusa konačno otvorila oči i ukazala na važnost domaće proizvodnje hrane kao strateške gospodarske grane, ali i dijela sustava nacionalne sigurnost? Zaključak donesite sami!

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

Pokrenute Online tržnice Grada Zagreba

Online tržnice Grada Zagreba nova je platforma koja neposredno povezuje kupce i lokalne proizvođače domaće hrane s područja Zagreba i okolice, a pokrenuta je s ciljem olakšanja njihova poslovanja koje je ugroženo krizom koronavirusa.

Teški dani za europske poljoprivrednike

Kriza koronavirusa ugrozila je i brojne europske poljoprivrednike, posebice one čiji plasman proizvoda ponajviše ovisi o prodaji na tržnicama. Pored toga, uvođenje karantena i strogih mjera ograničenja kretanja širom Europe zatvorilo je i sve restorane i druge ugostiteljske objekte te zaustavilo kretanje sezonske radne snage, zbog čega mnogi poljoprivrednici strahuju da će im proizvodi završiti na otpadu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER