Beč dobio online platformu za volontere

Austrijski glavni grad je svojom novom inicijativom ponovo pokazao koliko je važno zajedništvo

U jeku širenja koronavirusa bečka služba za civilnu zaštitu omogućila je brzo umrežavanje ustanova koje trebaju pomoć i građana koji su je voljni pružiti

Kako bi u borbi protiv pandemije koronavirusa jednostavnije i brže povezala organizacije kojima je potrebna pomoć s volonterkama i volonterima koji su je voljni pružiti, bečka je služba za civilnu zaštitu „Helfer Wiens“ u suradnji s gradskom hitnom medicinskom službom (MA 70) pokrenula novu internetsku platformu. Time je omogućila da se na jednom mjestu objedini sva ponuda i potražnja u vezi s krizom oko bolesti CoViD-19. Grad tako osobito nastoji pronaći dodatnu pomoć za ustanove iz socijalnog i zdravstvenog sektora.

Kako to točno funkcionira? Svi zainteresirani građani na platformu se mogu registrirati na stranicama Grada Beča ili službe „Helfer Wiens“. Volonteri u bazu podataka unose svoju dostupnost, a pravne osobe navode broj potrebnih volontera. Baza podataka zatim povezuje ponudu i potražnju. Volonteri će po potrebi primiti obavijest putem SMS-a ili e-maila, a pritom pojedinačan upit mogu prihvatiti ili odbiti. Tako će sustav prepoznati kada je dostignut traženi broj volontera za neki upit. Uz to je važno napomenuti da svi volonteri tijekom obavljanja dobrovoljnog rada dobivaju osiguranje od nezgode kao i od odgovornosti.

Direktor službe „Helfer Wiens“, Wolfgang Kastel, objasnio je da je ova organizacija u prošlosti već pokazala da može uspješno umrežiti volontere i ustanove kojima su oni potrebni, a to iskustvo i znanje primjenjuje se i danas.

Član bečkog gradskog poglavarstva za gospodarstvo i predsjednik spomenute službe za civilnu zaštitu, Peter Hanke, zadovoljan je velikom podrškom koju uživa ova inicijativa kao i činjenicom da su Bečanke i Bečani spremni pomoći u tako velikom broju. „Svima koji se u ovim teškim vremenima žele angažirati dajemo mogućnost da to učine“, naglasio je Hanke.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

COVID-19: Solidarnost među europskim susjedima

Od izbijanja pandemije koronavirusa, državljani EU-a pokazali su do sada nezabilježenu solidarnost, pomažući jedni drugima u svemu, od donacija maski za lice do organizacije povratnih avionskih letova za Europljan(k)e koj(e)i su usred pandemije ostali u zemljama izvan EU-a.

Zabrana korištenja dječjih igrališta

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske naložio je da se sva dječja igrališta na području Republike Hrvatske moraju ograditi i zatvoriti kako bi se onemogućio međusobni bliski kontakt djece na igralištima, a vezano za preporuke o nužnom razmaku između dvije osobe.

EU poduzima mjere za nabavu životno važne medicinske opreme

EU će financirati nabavu medicinske opreme vrijedne 50 milijuna EUR-a, a uvodi se zajednička nabava testova, zaštitnih maski i respiratornih uređaja. Od početka pandemije koronavirusa iz cijelog je svijeta kućama vraćeno više od 1.800 građana EU-a, priopćeno je danas iz Europskog parlamenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER