COVID-19: Solidarnost među europskim susjedima

Zajedno smo jači! Ovo su neki od načina na koje države članice EU-a pomažu svojim susjedima ❤️

Od izbijanja pandemije koronavirusa, državljani EU-a pokazali su do sada nezabilježenu solidarnost, pomažući jedni drugima u svemu, od donacija maski za lice do organizacije povratnih avionskih letova za Europljan(k)e koj(e)i su usred pandemije ostali u zemljama izvan EU-a.

Bolnice na područjima koja su najviše pogođena pandemijom COVIDa-19 su u teškoj situaciji. Zato su se uključile zemlje koje na raspolaganju imaju slobodne krevete kako bi pružile potporu svojim susjedima.

„Ponosni smo što smo u mogućnosti pomoći našim francuskim kolegama, našim susjedima, našim prijateljima. I, naravno, bez obzira što piše u njihovim putovnicama i kojim jezikom govore, radi se o ljudskim bićima kojima moramo i želimo pomoći, također kao Europljani.“ – izjavio je Prof.dr. Hartmut Bürkle, ravnatelj Klinike za anesteziologiju i intenzivnu medicinu Sveučilišta u Freiburgu.

U Njemačkoj se trenutno liječi na desetke pacijenata oboljelih od koronavirusa iz Francuske i Italije. Luksemburg je zbrinuo žrtve iz Mulhousea u Francuskoj, dok se u austrijskim bolnicama liječe osobe evakuirane iz Italije.

>>> Pročitajte još >>> Europska komisija odobrila hrvatski program jamstava u iznosu od 790 milijuna eura

Naši napori tu ne staju. Njemačka, Francuska i Austrija su zajedno donirale gotovo 4 milijuna maski i na desetke tisuća zaštitnih odijela talijanskim zdravstvenim radnicima. Nadalje, Njemačka je isporučila milijune rukavica i maski u Austriju i Švedsku. Češka je donirala 20.000 zaštitnih pregača talijanskim i španjolskim nadležnim tijelima.

Zajedno su zemlje jače, i zato EU sada organizira zajedničku nabavu maski, ventilatora i medicinske opreme. Znanstvenici su ostvarili prekograničnu suradnju u potrazi za terapijama i cjepivom, a Europski je parlament podržao mjere koje će im u tome pomoći.

Solidarnost nije tek isprazna riječ za Europljane koji su se usred pandemije našli u zemljama izvan EU-a. Države članice su zajedno s Civilnom zaštitom Unije vratile u domovinu na desetke tisuća građana EU-a. Dvanaest država je organiziralo povratne letove na kojima su bili njihovi državljani i državljani iz drugih država članica EU-a. Zahvaljujući tome, na dodatnim će letovima idućih dana svojim kućama biti vraćeni građani EU-a i UK-a.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Bez carine na medicinsku opremu za borbu protiv COVIDa-19

Europska komisija je u petak navečer odobrila zahtjeve država članica EU-a i Ujedinjene Kraljevine da privremeno ukine plaćanje carina i PDV-a na uvoz medicinskih proizvoda i zaštitne opreme iz trećih zemalja kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa.

EU zaustavila primjenu vlastitih pravila o medicinskoj opremi

Europski parlament u petak je izglasao jednogodišnju odgodu primjene EU regulative o medicinskim uređajima kako se, u uvjetima pandemije, ne bi poremetila opskrba bolnica. Eurozastupnica dr. Biljana Borzan, koja je u ožujku pismom od Europske komisije tražila odgodu, pozdravila je takvu odluku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER