EU poduzima mjere za nabavu životno važne medicinske opreme

Europska komisija je predložila značajan proračunski paket za borbu protiv pandemije koronavirusa te se zahtijevaju ulaganja u istraživanje kako bi EU bila spremna za sljedeću krizu

EU će financirati nabavu medicinske opreme vrijedne 50 milijuna EUR-a, a uvodi se zajednička nabava testova, zaštitnih maski i respiratornih uređaja. Od početka pandemije koronavirusa iz cijelog je svijeta kućama vraćeno više od 1.800 građana EU-a, priopćeno je danas iz Europskog parlamenta.

Europski parlament surađuje s državama članicama EU-a kako bi se omogućila nabava respiratora, zaštitnih maski te ostale medicinske opreme potrebne u bolnicama diljem EU-a. Europska komisija je prošlog tjedna pripremila plan za prikupljanje medicinske opreme putem programa rescEU kako bi roba potrebna za suzbijanje pandemije COVID-19 brzo mogla doći do država članica koje pogađa nedostatak opreme. Ova je oprema potrebna za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih radnika i pomoć pri sprječavanju širenja virusa.

Parlament surađuje s državama članicama kako bi brzo odobrio 40 milijuna eura za medicinsku opremu za intenzivnu njegu poput respiratora i osobne zaštitne opreme uključujući i maske za višekratnu upotrebu. Države članice također udružuju snage u okviru Sporazuma o zajedničkoj nabavi za kupnju osobne zaštitne opreme, respiratora i uređaja potrebnih za testiranje na koronavirus. Na taj će način države članice moći nastupiti snažnije na svjetskom tržištu.

„Prošlog je tjedna Europa donijela nekoliko povijesnih odluka s ciljem suzbijanja pandemije COVID-19, uključujući negativne posljedice za ekonomiju EU-a. To ne govorimo dovoljno često ni dovoljno glasno. Europa čini sve što može kako bi spasila živote. Mehanizam civilne zaštite EU-a već je spašavao građane EU-a u doba potresa, uragana i poplava te u borbi protiv šumskih požara. Sada po prvi put upotrebljavamo sredstva EU-a u okviru programa rescEU za podršku državama članicama u nastojanjima da se bore protiv virusa tako što im osiguravamo prijeko potrebnu medicinsku i zaštitnu opremu. To je solidarnost EU-a na djelu. Sadašnja kriza također pokazuje da je važno imati dovoljno sredstava da se pokriju potrebe programa Mehanizma civilne zaštite EU-a za razdoblje nakon 2020., što je i bilo stajalište Parlamenta.“ -  izjavio je predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Pascal Canfin (Renew Europe, Francuska).

RescEU dio je Mehanizma civilne zaštite EU-a kojim se jača suradnja zemalja EU-a u području civilne zaštite. Od 2019., kada je osnovan, Unija može izravno pomoći državama članicama pogođenim katastrofama ako njihovi nacionalni kapaciteti nisu dovoljni. Zahvaljujući Mehanizmu civilne zaštite EU-a, nakon izbijanja epidemije COVID-19 kućama je vraćeno više od 1.800 građana iz cijelog svijeta. Više podataka o tome potražite ovdje.

 

Ovog četvrtka izvanredna plenarna sjednica

Ovog četvrtka, dana 26. ožujka, Europski parlament će održati izvanrednu plenarnu sjednicu kako bi odobrio prve mjere za pomoć ljudima i poslovanju kod ublažavanja posljedica koronavirusa. Tijekom sjednice zastupnici će raspravljati i glasati o inicijativi za ulaganje kao odgovor na koronavirus zahvaljujući kojoj će 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova biti stavljeno na raspolaganje državama članicama za suočavanje s posljedicama krize, zatim o zakonodavnom prijedlogu za proširenje područja primjene Fonda solidarnosti EU-a na hitne potrebe u javnom zdravstvu te prijedlogu Europske komisije za zaustavljanje praznih letova do kojih je došlo zbog izbijanja Covida-19. Prije stupanja na snagu, ove prijedloge treba odobriti i Vijeće.

Europski Parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Beč pomaže poduzećima pogođenima krizom

Ulaganja su moguća prema određenim kriterijima pa će se inicijativom obuhvatiti isključivo tvrtke kojima su zbog trenutne situacije potrebna kratkoročna financijska sredstva, a koja dugoročno imaju dobre izglede da budu uspješna. Također, tvrtke trebaju biti prepoznatljiv dio bečkog identiteta i imati veliki značaj za gospodarstvo grada, kao i za gospodarsku i inovacijsku strategiju Beč 2030, a jedan od kriterija je i osiguranje odgovarajućeg broja radnih mjesta.

Europski parlament proglasio klimatsku krizu

Europski parlament usvojio je u četvrtak rezolucije o proglašenju klimatske i ekološke krize i o COP25, istaknuvši kako bi se Europska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER