EU poduzima mjere za nabavu životno važne medicinske opreme

Europska komisija je predložila značajan proračunski paket za borbu protiv pandemije koronavirusa te se zahtijevaju ulaganja u istraživanje kako bi EU bila spremna za sljedeću krizu

EU će financirati nabavu medicinske opreme vrijedne 50 milijuna EUR-a, a uvodi se zajednička nabava testova, zaštitnih maski i respiratornih uređaja. Od početka pandemije koronavirusa iz cijelog je svijeta kućama vraćeno više od 1.800 građana EU-a, priopćeno je danas iz Europskog parlamenta.

Europski parlament surađuje s državama članicama EU-a kako bi se omogućila nabava respiratora, zaštitnih maski te ostale medicinske opreme potrebne u bolnicama diljem EU-a. Europska komisija je prošlog tjedna pripremila plan za prikupljanje medicinske opreme putem programa rescEU kako bi roba potrebna za suzbijanje pandemije COVID-19 brzo mogla doći do država članica koje pogađa nedostatak opreme. Ova je oprema potrebna za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih radnika i pomoć pri sprječavanju širenja virusa.

Parlament surađuje s državama članicama kako bi brzo odobrio 40 milijuna eura za medicinsku opremu za intenzivnu njegu poput respiratora i osobne zaštitne opreme uključujući i maske za višekratnu upotrebu. Države članice također udružuju snage u okviru Sporazuma o zajedničkoj nabavi za kupnju osobne zaštitne opreme, respiratora i uređaja potrebnih za testiranje na koronavirus. Na taj će način države članice moći nastupiti snažnije na svjetskom tržištu.

„Prošlog je tjedna Europa donijela nekoliko povijesnih odluka s ciljem suzbijanja pandemije COVID-19, uključujući negativne posljedice za ekonomiju EU-a. To ne govorimo dovoljno često ni dovoljno glasno. Europa čini sve što može kako bi spasila živote. Mehanizam civilne zaštite EU-a već je spašavao građane EU-a u doba potresa, uragana i poplava te u borbi protiv šumskih požara. Sada po prvi put upotrebljavamo sredstva EU-a u okviru programa rescEU za podršku državama članicama u nastojanjima da se bore protiv virusa tako što im osiguravamo prijeko potrebnu medicinsku i zaštitnu opremu. To je solidarnost EU-a na djelu. Sadašnja kriza također pokazuje da je važno imati dovoljno sredstava da se pokriju potrebe programa Mehanizma civilne zaštite EU-a za razdoblje nakon 2020., što je i bilo stajalište Parlamenta.“ -  izjavio je predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Pascal Canfin (Renew Europe, Francuska).

RescEU dio je Mehanizma civilne zaštite EU-a kojim se jača suradnja zemalja EU-a u području civilne zaštite. Od 2019., kada je osnovan, Unija može izravno pomoći državama članicama pogođenim katastrofama ako njihovi nacionalni kapaciteti nisu dovoljni. Zahvaljujući Mehanizmu civilne zaštite EU-a, nakon izbijanja epidemije COVID-19 kućama je vraćeno više od 1.800 građana iz cijelog svijeta. Više podataka o tome potražite ovdje.

 

Ovog četvrtka izvanredna plenarna sjednica

Ovog četvrtka, dana 26. ožujka, Europski parlament će održati izvanrednu plenarnu sjednicu kako bi odobrio prve mjere za pomoć ljudima i poslovanju kod ublažavanja posljedica koronavirusa. Tijekom sjednice zastupnici će raspravljati i glasati o inicijativi za ulaganje kao odgovor na koronavirus zahvaljujući kojoj će 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova biti stavljeno na raspolaganje državama članicama za suočavanje s posljedicama krize, zatim o zakonodavnom prijedlogu za proširenje područja primjene Fonda solidarnosti EU-a na hitne potrebe u javnom zdravstvu te prijedlogu Europske komisije za zaustavljanje praznih letova do kojih je došlo zbog izbijanja Covida-19. Prije stupanja na snagu, ove prijedloge treba odobriti i Vijeće.

Europski Parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Borba protiv dezinformacija o COVIDu-19!

Nakon izbijanja pandemije koronavirusa na internetu su se pojavile brojne teorije zavjere i lažne tvrdnje koje umanjuju rezultate njezinog suzbijanja. Saznajte što možete učiniti te kako prepoznati i boriti se protiv mitova vezanih uz COVID-19!

Jesu li proizvođači kirurških maski, rukavica i ostalog spremni za nova EU pravila?

Jesu li radi pandemije koronavirusa europski i drugi proizvođači medicinske opreme spremni na početak primjene nove EU regulative o medicinskim uređajima u svibnju? To je predmet pisma kojeg je potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan, u ime svoje političke grupe poslala europskoj povjerenici za zdravlje i sigurnost hrane Steli Kyriakides.

Sredstva EU-a za istraživanje koronavirusa

EU podržava istraživanje cjepiva protiv koronavirusa, kao i načine za usporavanje pandemije i razvoj bolje dijagnostike. S tim ciljem osigurana su značajna sredstva za istraživanje i daljnji razvoj pripravnosti za hitne slučajeve u zdravstvu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER