Europa se ujedinila pred zajedničkim izazovom COVID-19

Europski parlament spreman je odigrati svoju ulogu u ublažavanju posljedica virusa COVID-19

Europski parlament spreman je pomoći državama EU-a kako bi se lakše nosile sa širenjem koronavirusa (COVID-19) i njegovim društveno-ekonomskim posljedicama.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli: „Covid-19 sve nas obvezuje na odgovorno i oprezno ponašanje. Ovo je osjetljiv trenutak. Parlament nastavlja raditi i izvršavati svoje dužnosti. Nijedan virus ne može zaustaviti demokraciju.”

 

Europska komisija je u petak 13. ožujka pripremila koordinirani odgovor EU-a za ublažavanje posljedica koronavirusa, a s donijetim mjerama možete se upoznati putem sljedeće poveznice.

  • Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli / Foto: Alexis HAULOT © European Union 2020 / Izvor: Europski parlament

Predsjednik Parlamenta David Sassoli zadovoljan je predloženim mjerama Komisije vezano uz koronavirus (COVID-19) te je izjavio da ih Parlament želi odobriti u najkraćem mogućem roku. U nastavku prenosimo cjelovitu izjavu predsjednika parlamenta Davida Sassolija:

„Od kraja Drugog svjetskog rata nismo se suočili s tako dramatičnom krizom. Danas Europska unija poduzima akciju. Ali nismo nikad ni sumnjali da bi moglo biti drugačije.

Ova je situacija toliko ozbiljna da nijedna europska vlada nije mogla ni pomisliti odgovarati sama. Paket mjera koje je danas predložila Europska komisija za borbu protiv virusa COVID-19 ide u pravom smjeru. Sve će europske zemlje dobiti podršku za svoje zdravstvene sustave. To obuhvaća nabavu materijala, podršku bolnicama i financiranje istraživanja kako bi se što prije razvilo cjepivo.

Prvi prioritet je spašavanje ljudskih života. Na drugom je mjestu zaštita radnih mjesta, poduzeća i gospodarstva. Da bismo to postigli - gotovo je sa štedljivošću. Zemlje su ovlaštene potrošiti sva sredstva potrebna da se zajamči podrška zaposlenicima, samozaposlenim radnicima, tvrtkama i bankama. Osim sredstava koja će pružiti države članice, iz proračuna Unije spremno je i dostupno najmanje 37 milijardi eura.

Važno je naglasiti da će vlade moći pristupiti potpuno fleksibilno, onako kako je predviđenu Paktom o stabilnosti i rastu te da će se dopustiti državna pomoć sektorima i tvrtkama pogođenima krizom. Sada Vijeće i Parlament moraju odobriti ove prve prijedloge. Uvjeravam vas da će Parlament to učiniti u najranijem mogućem roku. Da bismo spasili naše zemlje, moramo zajedno djelovati u Europi. Trebali bismo učiniti više. Riječ koju danas svi slijedimo u Europi je solidarnost. Nitko neće ostati sam i nitko neće djelovati sam.“ – izjavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli nakon najave mjera Europske komisije za hvatanje ukoštac s virusom COVID-19.

  • Sprječavanje širenja koronavirusa (COVID-19) / Foto: Benoit BOURGEOIS © European Union 2020 / Izvor: Europski parlament

Strategija EU-a

Europska komisija predlaže mjere za:

  • Osiguravanje potrebnog materijala za zdravstvene sustave uz zaštitu integriteta jedinstvenog tržišta i lanaca proizvodnje i distribucije
  • Podršku ljudima kako bi se izbjegao neravnomjeran utjecaj na prihode i radna mjesta i trajna posljedica krize
  • Podršku kompanijama i osiguranje likvidnosti financijskog sektora kako bi mogao i dalje podržavati gospodarstvo
  • Omogućavanje odlučnog i koordiniranog djelovanja država EU-a, uključujući ublažavanje pravila o državnoj potpori i mjerama podrške

Podrška regijama: Dio odgovora EU-a je izmjena pravila financiranja, koju moraju odobriti i Parlament i Vijeće. Parlamentarni odbor za regionalni razvoj namjerava što prije pregledati prijedlog. Cilj mjere je olakšati usmjeravanje sredstava na zahvaćena područja i sektore.

Dodatna sredstva: Parlamentarni odbor za proračune također je obećao u najkraćem mogućem roku odgovoriti na inicijative za ublažavanje posljedica koronavirusa.

Mjere za ublažavanje posljedica na zrakoplovnu industriju: Komisija predlaže obustavu pravila EU-a o iskorištavanju većine svojih termina za polijetanje i slijetanje. Trenutno ih kompanije moraju iskoristiti kako bi ih zadržale i sljedeće godine, ali u ovoj situaciji pravila su dovela do gotovo praznih letova. Parlamentarni odbor za promet i turizam slaže se s planom i obećava brzo djelovanje u području zakonodavstva.

Zatvaranje granica - Očekuje se poštovanje proporcionalnosti i koordinacija unutar EU-a

Izjava Juana Fernanda Lópeza Aguilara (S&D, Španjolska), predsjednika Odbora za građanske slobode, o ponovnom uvođenju granične kontrole na pojedinim unutarnjim granicama zbog koronavirusa:

„Posljednjih je dana više zemalja članica EU-a ponovno uvelo graničnu kontrolu na svojim unutarnjim granicama unutar šengenskog područja ili ih čak zatvorilo za određene kategorije putnika, dok neke druge države članice razmatraju takve mjere.

U potpunosti se slažem da postoji potreba za mjerama javne politike kojima se ograničava društvena interakcija kako bi se usporilo širenje koronavirusa, ali kao predsjednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Parlamenta pozivam države članice da svoje mjere poduzimaju u potpunosti poštujući načela proporcionalnosti, a prije svega solidarnost među državama članicama EU-a, nediskriminaciju i odgovarajuća šengenska pravila. Ključno je da se pri poduzimanju mjera ne vrši diskriminacija među građanima EU-a.

Samo ćemo se koordiniranim pristupom, a ne akcijama pojedinih država članica, uspješno suočiti s izazovom koji stoji pred svima nama.

Odbor za građanske slobode pažljivo prati stanje i očekuje da će Komisija, predsjedništvo Vijeća i države članice zaštititi sve prednosti koje pruža šengenski prostor.“

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zastupnici pozivaju na veće jedinstvo EU-a u borbi protiv epidemije COVID-19

U četvrtak je 687 zastupnika Europskog parlamenta sudjelovalo u prvom glasanju na posebnoj plenarnoj sjednici posvećenoj hitnim mjerama protiv širenja zaraze COVIDa-19. Zastupnici su pozvali na pojačanu solidarnost među državama članicama, a dugoročne mjere EU-a morale bi ublažiti ekonomske posljedice krize.

Ursula von der Leyen nova je čelnica Europske komisije

Europski parlament je u utorak potvrdio njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Von der Leyen će danas odstupiti s mjesta njemačke ministrice obrane te će naslijediti Jeana Claudea Junckera na mjestu čelnika Europske komisije 1. studenog.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER