Sassoli: Moramo biti glas europskih građana

Zastupnici pozvali na odlučniji odgovor EU-a za prevladavanje pandemije koronavirusa

U raspravi s Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom, zastupnici u Europskom parlamentu su u četvrtak pozvali na usklađenije djelovanje na europskoj razini radi zaštite građana i potpore gospodarstva.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli je, u govoru tijekom otvaranja plenarne sjednice u Bruxellesu - još jedne koja se ovog četvrtka i petka zbog pandemije koronavirusa odvija na daljinu, zahvalio svim strateškim radnicima koji imaju ključnu ulogu za kontinuirano funkcioniranje Europe.

„U ovom trenutku, naši zdravstveni radnici su na prvoj crti borbe protiv virusa. Oni zaslužuju našu potporu, divljenje i zahvalnost za posao koji obavljaju i za velikodušnosti koju pokazuju i u najtežim okolnostima. Već sam rekao, ali opet ponavljam, humanost naših građana je naše najveće bogatstvo.

Male geste konkretne solidarnosti su ono što nas pokreće. To je bila i misao vodilja Parlamenta pri otvaranju naših kuhinja za pripremu tisuću obroka dnevno za beskućnike i volontere. Također, pružit ćemo utočište za stotinu ugroženih žena, u našim prostorijama u Bruxellesu. I u Strasbourgu i Luxembourgu stavili smo tamošnjim vlastima na raspolaganje parlamentarne prostorije za aktivnosti povezane s ovom krizom. To su naši gradovi domaćini i stoga smo im vječno zahvalni.“

Govoreći o dnevnom redu ovotjedne plenarne sjednice, predsjednik Sassoli je istaknuo: „Iznimno je važno održavati funkcioniranje naših demokracija, slušati naše građane u ovom razdoblju. Ovaj tjedan raspravljamo i glasamo o rezoluciji o koordiniranom EU odgovoru u borbi protiv pandemije i njezinih posljedica, kao i o hitnim mjerama. Naš je cilj osigurati najbolje moguće mjere i istaknuti sredstva koja su potrebna kako bi članice na raspolaganju imale maksimalne resurse. Moramo biti ambiciozni, jer europski građani trebaju brzi odgovor.

U ovom trenutku, moramo biti glas naših hrabrih građana, disciplinom dati doprinos ovoj borbi i činiti što možemo kako bismo izgradili bolju budućnost.“ – zaključio je predsjednik Sassoli.

Zastupnici pozivaju na odlučniji odgovor EU-a za prevladavanje pandemije

Parlament se sastao na plenarnoj sjednici kako bi zastupnici raspravljali i glasali o najnovijim prijedlozima Komisije za rješavanje problema pandemije koronavirusa u EU-u. Na sjednici 16. i 17. travnja zastupnici trebaju glasati o hitnoj potpori u vrijednosti od 3 milijarde eura za zdravstvene sektore u najteže pogođenim zemljama EU-a te o nabavi medicinske opreme za države članice u kojima vlada nestašica. Paket uključuje i dodatna sredstva za Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti te pomoć Grčkoj u rješavanju povećanih migracijskih pritisaka. Također, očekuje se i odobrenje posebnih mjera kako bi se i u vrijeme koronavirusa moglo nastaviti s pomaganjem najsiromašnijim i najranjivijim građanima EU-a.

Parlament, osim toga, glasa i o iznimnim mjerama kako bi se omogućila veća fleksibilnost u uporabi kohezijskih i strukturnih fondova EU-a za ublažavanje posljedica koronavirusa, kao i o financijskoj pomoći za zaštitu najpogođenijih ribarskih zajednica i uzgajivača u akvakulturi. Na dnevnom redu je i rasprava s Vijećem i Komisijom te glasanje o rezoluciji o koordiniranom djelovanju EU-a u borbi protiv pandemije koronavirusa i njezinih posljedica.

Zastupnici su u četvrtak pozvali na odlučniji odgovor EU-a za prevladavanje pandemije koronavirusa te zatražili usklađenije djelovanje na europskoj razini radi zaštite građana i potpore gospodarstva. Izražen je stav da je EU mogla djelovati još ranije i brže, no zastupnici su naglasili da je ponovno uspostavljena solidarnost unutar EU-a. Europljani su pokazali velikodušnost, da su spremni pomagati jedni drugima i da mogu djelovati na vrlo učinkovit način. Međutim, EU mora učiniti više za ponovnu izgradnju Europe ako želi da ona postane otpornija i učinkovitija te na tome mora žurno raditi.

Mnogi su govornici istaknuli da zatvorene granice nikada nisu rješenje te su pozvali na uspostavu zajedničke izlazne strategije i plana oporavka u okviru novog, ambicioznog, dugoročnog proračuna kako bi se ublažile socijalne, gospodarske i financijske posljedice blokade.

Rasprava će biti zaključena rezolucijom o kojoj će se glasati u petak.

 

 

VEZANE VIJESTI

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

Zastupnici pozivaju na veće jedinstvo EU-a u borbi protiv epidemije COVID-19

U četvrtak je 687 zastupnika Europskog parlamenta sudjelovalo u prvom glasanju na posebnoj plenarnoj sjednici posvećenoj hitnim mjerama protiv širenja zaraze COVIDa-19. Zastupnici su pozvali na pojačanu solidarnost među državama članicama, a dugoročne mjere EU-a morale bi ublažiti ekonomske posljedice krize.

Sredstva EU-a za istraživanje koronavirusa

EU podržava istraživanje cjepiva protiv koronavirusa, kao i načine za usporavanje pandemije i razvoj bolje dijagnostike. S tim ciljem osigurana su značajna sredstva za istraživanje i daljnji razvoj pripravnosti za hitne slučajeve u zdravstvu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER