Europski parlament odobrio ključne mjere potpore EU-a za borbu protiv COVIDa-19

Tri hitne mjere za pomoć ljudima i tvrtkama u rješavanju krize

Kao dio zajedničkog odgovora EU-a na epidemiju COVID-19, zastupnici su u četvrtak na izvanrednoj plenarnoj sjednici gotovo jednoglasno usvojili tri hitna prijedloga.

Na plenarnoj sjednici izglasane su tri hitne mjere za pomoć ljudima i tvrtkama u rješavanju krize, nepuna dva tjedna nakon što je Komisija iznijela svoje prijedloge:

Investicijska inicijativa za odgovor na koronavirus uz pomoć kojih bi se iz dostupnih fondova EU-a što prije trebalo uputiti 37 milijardi eura građanima, regijama i zemljama koje je najteže pogodila pandemija koronavirusa. Sredstva su namijenjena zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim osjetljivim dijelovima gospodarstava zemalja članica EU-a. Prijedlog je usvojen sa 683 glasa za, 1 protiv i 4 suzdržana.

Proširenje područja primjene Fonda solidarnosti EU-a kako bi obuhvaćao i javno zdravstvo. Tako bi u 2020. godini europskim zemljama postalo dostupno 800 milijuna eura. Područje primjene ovog fonda bit će prošireno kako bi obuhvaćalo i potporu u najtežim izvanrednim situacijama u javnom zdravstvu, uključujući medicinsku pomoć, kao i mjere za sprečavanje, nadzor ili kontrolu širenja bolesti. Prijedlog je usvojen sa 671 glasom za, 3 protiv i 14 suzdržanih.

Privremena obustava EU pravila o zračnim lukama čime će se spriječiti zračne prijevoznike prometuju praznim zrakoplovima za vrijeme pandemije. Privremena obustava znači da zrakoplovne tvrtke nisu obvezne koristiti svoje planirane slotove za polijetanje i slijetanje kako bi ih zadržale u sljedećoj sezoni. Pravilo „iskoristi ili izgubi“ neće se primjenjivati tijekom cijele ljetne sezone, od 29. ožujka do 24. listopada 2020. Prijedlog je usvojen 686 glasova za, 0 protiv i 2 suzdržana.

Vijeće još mora službeno odobriti stajalište Europskog parlamenta, a usvojene mjere stupaju na snagu nakon što narednih dana budu objavljene u Službenom listu Europske unije.

  • Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli / Foto: Alexis HAULOT © European Union 2020 / Izvor: Europski parlament

Sassoli: „Stanje je ozbiljno i Parlament neće stajati sa strane i promatrati“

„EU mora preuzeti vodeću ulogu u ponovnom pokretanju europskog gospodarstva“, rekao je predsjednik Parlamenta David Sassoli čelnicima EU-a 26. ožujka. U svom govoru na početku videokonferencije s čelnicima EU-a posvećenoj borbi protiv izbijanja COVIDa-19, Sassoli je rekao da, iako sada fokus mora biti na mjerama za očuvanje zdravlja, potrebno je misliti i o „ponovnom pokretanju europskog gospodarstva, zaštiti radnih mjesta i našem socijalnom modelu”.

„Već znamo da će COVID-19 izazvati neviđeni zastoj europskog gospodarstva, u vrijeme kada je ono već pogođeno sporijim rastom i preniskom inflacijom. Ne smijemo dozvoliti da se ozbiljna zdravstvena kriza kojoj svjedočimo razvije u financijsku, gospodarsku, socijalnu i političku krizu.”

„Značajne mjere EU-a već su poduzete, poput paketa koji je predložila Europska komisija“, ističe Sassoli, ali tvrdi kako je također nužno osmisliti nove instrumente. „Važno je povećati kapital Europske investicijske banke kako bi joj se pomoglo u podršci malom i srednjem poduzetništvu“, smatra Sassoli.

Druga inicijativa koju predsjednik smatra potrebnom je zajednički mehanizam duga, „koji će svima omogućiti prikupljanje sredstava na tržištu pod istim uvjetima i financiranje politika potrebnih za ponovno pokretanje Unije nakon pandemije”.

„Nitko se ne smije povući. Svi moraju predano štititi naše države. Ova kriza će ili otkriti našu pravu sposobnost za izgradnju budućnosti Europe ili značiti propast europskog projekta”, dodaje Sassoli.

Ključno je osigurati kontinuitet rada institucija EU-a, izjavio je. „Moramo dokazati našim građanima da je Europska unija odgovor na ovo izvanredno stanje i krizu koja slijedi. Parlament ostaje otvoren i nadamo se da ćemo uskoro imati mjere o kojima trebamo glasati. Stanje je ozbiljno i Parlament neće stajati sa strane i promatrati”, zaključio je predsjednik Sassoli.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

Sassoli: Moramo biti glas europskih građana

U raspravi s Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom, zastupnici u Europskom parlamentu su u četvrtak pozvali na usklađenije djelovanje na europskoj razini radi zaštite građana i potpore gospodarstva.

Zastupnici pozivaju na veće jedinstvo EU-a u borbi protiv epidemije COVID-19

U četvrtak je 687 zastupnika Europskog parlamenta sudjelovalo u prvom glasanju na posebnoj plenarnoj sjednici posvećenoj hitnim mjerama protiv širenja zaraze COVIDa-19. Zastupnici su pozvali na pojačanu solidarnost među državama članicama, a dugoročne mjere EU-a morale bi ublažiti ekonomske posljedice krize.

Sredstva EU-a za istraživanje koronavirusa

EU podržava istraživanje cjepiva protiv koronavirusa, kao i načine za usporavanje pandemije i razvoj bolje dijagnostike. S tim ciljem osigurana su značajna sredstva za istraživanje i daljnji razvoj pripravnosti za hitne slučajeve u zdravstvu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER