Sredstva EU-a za istraživanje koronavirusa

Dok se svijet trudi suzbiti pandemiju koronavirusa EU podupire što brži razvoj cjepiva i učinkovitog liječenja

EU podržava istraživanje cjepiva protiv koronavirusa, kao i načine za usporavanje pandemije i razvoj bolje dijagnostike. S tim ciljem osigurana su značajna sredstva za istraživanje i daljnji razvoj pripravnosti za hitne slučajeve u zdravstvu.

EU je razvila koordinirani odgovor na trenutnu krizu. Financiranje istraživanja i inovacija za pronalazak lijeka za Covid-19 ključan je dio tog plana.

Borba protiv virusa

Europska komisija namijenila je 47,5 milijuna eura za 17 istraživačkih projekata u sklopu Obzora 2020, programa EU-a za financiranje istraživanja. Istraživački timovi, njih 136 iz zemalja diljem EU-a i šire, koji sudjeluju u ovim projektima rade na:

  • poboljšanju spremnosti i odgovoru na izbijanje kroz bolji sustav praćenja za sprječavanje i kontrolu širenje virusa
  • bržim i točnijim dijagnostičkim testovima
  • novom liječenju
  • razvoju cjepiva

Istraživački timovi razmjenjivat će informacije kako bi ubrzali reakciju sustava javnog zdravstva.

Do kraja ožujka Europska komisija prikupljala je istraživačke prijedloge za razvoj liječenja i dijagnostike za borbu protiv virusa i bolju pripremljenost za buduće epidemije. Ta se aktivnost odvija u okviru Inicijative za inovativne lijekove (IMI), javno privatnog partnerstava EU-a i farmaceutske industrije, također financiranog kroz Obzor 2020. Očekuje se ukupno ulaganje 90 milijuna eura, pola iz proračuna EU-a, a pola iz industrije.

Europske komisija je 16. ožujka osigurala financijsku potporu od 80 milijuna eura CureVacu, inovativnoj njemačkoj kompaniji koja se bavi razvojem cjepiva, s ciljem razvoja cjepiva za koronavirus.

Već pokrenuti programi

EU na raspolaganju ima neke mehanizme za financiranje istraživanja i hitnih slučajeva, koji su već aktivirani za suzbijanje posljedica koronavirusa. Oni, između ostalog, uključuju PREPARE, projekt koji poboljšava pripremljenost bolnica u Europi i povećava njihova saznanja o dinamici izbijanja te Europski arhiv virusa, virtualnu kolekciju virusa koja istraživačima osigurava materijal za dijagnoze.

EU podupire i razvojne tvrtke (startup) te male i srednje poduzetnike u razvoju inovacija koje mogu pomoći u borbi protiv koronovirusa, uključujući projekt za posebne izolacijske jedinice za bolesnike EpiShuttle, te tehnologiju filtriranja zraka za izdvajanje virusnih čestica m-TAP.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

Sassoli: Moramo biti glas europskih građana

U raspravi s Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom, zastupnici u Europskom parlamentu su u četvrtak pozvali na usklađenije djelovanje na europskoj razini radi zaštite građana i potpore gospodarstva.

Koronavirus: Komisija objavila smjernice o testiranju

Ukidanje karantenskih mjera u državama članicama EU-a ovisi o dostupnosti ažurnih i pouzdanih podataka. Zato je važno adekvatno praćenje širenja pandemije koronavirusa, a to između ostalog podrazumijeva i masovno testiranje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER