Parlament glasa o 37 milijardi eura vrijednom odgovoru na krizu

Mjera koju je predložila Europska komisija ključni je element odgovora EU-a na pandemiju i Parlament na nju brzo reagira

Zastupnici Europskog parlamenta danas glasaju o stavljanju na raspolaganje 37 milijardi eura iz strukturnih fondova EU-a državama članicama za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.

Europski parlament danas održava izvanrednu plenarnu sjednicu kako bi odobrio prve mjere za pomoć ljudima i poslovanju kod ublažavanja posljedica koronavirusa. Tijekom sjednice zastupnici će raspravljati i glasati o inicijativi za ulaganje kao odgovor na koronavirus zahvaljujući kojoj će 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova biti stavljeno na raspolaganje državama članicama za suočavanje s posljedicama krize, zatim o zakonodavnom prijedlogu za proširenje područja primjene Fonda solidarnosti EU-a na hitne potrebe u javnom zdravstvu te prijedlogu Europske komisije za zaustavljanje praznih letova do kojih je došlo zbog izbijanja Covida-19.

Odakle dolaze sredstva?

Prijedlog se odnosi na europske strukturne i investicijske fondove koji podupiru razvoj regija, ribarstva i socijalnih politika poput prekvalifikacija otpuštenih radnika. Svake godine države članice EU-a primaju novac iz ovih fondova za pretfinanciranje projekata, a sredstva koja ostanu neiskorištena moraju se vratiti u proračun EU-a sljedeće godine. Države članice trebaju vratiti skoro 8 milijardi eura neiskorištenih sredstava za 2019. pa Europska komisija predlaže da zadrže taj novac i iskoriste ga za nove projekte za ublažavanje posljedica krize nastale koronavirusom.

Dio novca za projekte osiguravaju države članice, a ostatak je sufinanciran iz EU fondova. Dio koji se pokriva iz proračuna EU-a varira, a za projekte koji se odnose na manje razvijene regije financiranje EU-a može ići i do 85 posto ukupnog iznosa.

Novac koji države članice mogu zadržati omogućava veće pokrivanje njihovog dijela troškova, uz ostatak sredstava koji dobivaju iz proračuna EU-a. Komisija računa da bi taj iznos od 8 milijardi eura mogao biti dopunjen s oko 29 milijardi eura za sufinanciranje EU-a čime se dolazi do ukupno 37 milijardi eura za ulaganja diljem EU-a. Prema okvirnoj procjeni Europske komisije, Hrvatska bi iz proračuna EU-a mogla iskoristiti ukupno 1,16 milijardi eura, od čega 174 milijuna eura nepotrošenih sredstava pretfinanciranja.

Parlament promptno reagira

Prijedlog Komisije objavljen je 13. ožujka, a moraju ga odobriti Parlament i Vijeće. Parlamentarni odbor za regionalni razvoj brzo je reagirao na prijedlog, a hitna procedura dozvoljava plenarno glasanje bez izvještaja ili uz usmeni izvještaj odgovornog odbora.

Predsjednik parlamentarnog odbora za regionalni razvoj Younous Omarjee (GUE/NGL, Francuska) izjavio je nakon primanja prijedloga 17. ožujka: „Moramo odgovoriti što je brže moguće, kanaliziranjem svih dostupnih sredstava pod kohezijskom politikom, kako bismo ublažili katastrofalnu situacija uzrokovanu epidemijom koronavirusa. Svako odgađanje dovelo bi do većeg gubitka života i dodatnih teškoća za europske regije, kompanije i građane”.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Borba protiv dezinformacija o COVIDu-19!

Nakon izbijanja pandemije koronavirusa na internetu su se pojavile brojne teorije zavjere i lažne tvrdnje koje umanjuju rezultate njezinog suzbijanja. Saznajte što možete učiniti te kako prepoznati i boriti se protiv mitova vezanih uz COVID-19!

EU poduzima mjere za nabavu životno važne medicinske opreme

EU će financirati nabavu medicinske opreme vrijedne 50 milijuna EUR-a, a uvodi se zajednička nabava testova, zaštitnih maski i respiratornih uređaja. Od početka pandemije koronavirusa iz cijelog je svijeta kućama vraćeno više od 1.800 građana EU-a, priopćeno je danas iz Europskog parlamenta.

Jesu li proizvođači kirurških maski, rukavica i ostalog spremni za nova EU pravila?

Jesu li radi pandemije koronavirusa europski i drugi proizvođači medicinske opreme spremni na početak primjene nove EU regulative o medicinskim uređajima u svibnju? To je predmet pisma kojeg je potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan, u ime svoje političke grupe poslala europskoj povjerenici za zdravlje i sigurnost hrane Steli Kyriakides.

Zastupnici pozivaju na veće jedinstvo EU-a u borbi protiv epidemije COVID-19

U četvrtak je 687 zastupnika Europskog parlamenta sudjelovalo u prvom glasanju na posebnoj plenarnoj sjednici posvećenoj hitnim mjerama protiv širenja zaraze COVIDa-19. Zastupnici su pozvali na pojačanu solidarnost među državama članicama, a dugoročne mjere EU-a morale bi ublažiti ekonomske posljedice krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER