Grad Beč omogućio besplatno parkiranje, a umirovljenicima šalje taksi vaučere

Paket mjera za zaštitu bečkog stanovništva i sprječavanje zaraze koronavirusom te pružanje potpore lokalnom gospodarstvu i zaposlenima vrijedan je 85 milijuna eura

U sklopu borbe protiv širenja bolesti CoViD-19 obustavljeno je naplaćivanje u zonama za kratkotrajno parkiranje i snižene su cijene u javnim garažama. S ciljem zaštite najugroženije skupine stanovništva Grad Beč umirovljenicima dostavlja taksi vaučere.

„Za vrijeme trajanja izvanredne situacije zbog koronavirusa ukidamo zone za kratkotrajno parkiranje“, objavio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig još 16. ožujka na konferenciji za medije u gradskoj vijećnici.

Što to točno znači?

Vozačice i vozači u spomenutim parkirnim zonama austrijske prijestolnice sada su oslobođeni svih vrsta naknada koje su se naplaćivale putem parkirnih karata, parkirališnih automata ili SMS-poruka, a uz to više ne trebaju voditi računa ni o maksimalnom dopuštenom vremenu parkiranja. Svi ostali propisi ostaju na snazi pa je tako i dalje zabranjeno oduzimanje označenih parkirnih mjesta osobama s invaliditetom i svako drugo zaustavljanje na mjestima gdje to prema prometnim pravilima nije dopušteno.

U Gradu Beču se nadaju da će ovom mjerom prije svega smanjiti broj ljudi koji još koriste sredstva javnog prijevoza te time dodatno suzbiti opasnost od zaraze.

„Ovo je moguće jer smo uspjeli ponuditi izrazito povoljna parkirna mjesta u bečkim javnim garažama“, objasnio je gradonačelnik Ludwig. Dosad je osigurano oko 30.000 takvih garažnih mjesta, a dnevna tarifa za jedno mjesto iznosi samo 5 eura. Stoga je član gradskog poglavarstva za financije, Peter Hanke, posebno zahvalio bečkim upraviteljima javnih garaža bez čije podrške ova korisna mjera ne bi bila moguća.

Bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za promet, Birgit Hebein, naposljetku je objasnila da ova nova mjera osobito koristi svim onim Bečankama i Bečanima koji još uvijek moraju ići na posao te svojim iznimnim trudom pomažu da grad u ovoj situaciji i dalje funkcionira.

  • Birgit Hebein (lijevo), Michael Ludwig (sredina) i Peter Hanke (desno) © C. Jobst - PID

Taksi vaučeri za osobe starije životne dobi

Na kućne adrese oko 300.000 Bečanki i Bečana starijih od 65 godina ovih je dana iz bečke gradske uprave stigla obavijest gradonačelnika Michaela Ludwiga o mogućnosti dobivanja vaučera za taksi prijevoz u vrijednosti od 50 eura za prijevoz na njima neophodnim pravcima kretanja. U bečkoj gradskoj upravi svjesni su da ova najugroženija skupina stanovništva u uvjetima trenutne epidemiološke situacije treba posebnu zaštitu i brigu.

„Pomoću ovog vaučera osiguravamo da naši stariji sugrađani i sugrađanke po potrebi mogu uzeti taksi, čime minimiziramo rizik od zaraze mogućim kontaktima u javnom prijevozu“, rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Odluka o odobravanju sredstava za ovu namjenu donijet će se žurno tijekom današnjeg dana, kao dio ukupnog paketa mjera (Corona-Hilfspaket) zaštite stanovništva i sprječavanja zaraze koronavirusom te pružanja potpore bečkom gospodarstvu i zaposlenima, vrijednog 85 milijuna eura. Prvi vaučeri odmah se počinju slati poštom svakome tko želi iskoristiti ponudu, a potrebe za prijevoz mogu se prijaviti do 30. travnja 2020. Vaučeri će se moći koristiti sve do kraja listopada ove godine.

  • Pismo gradonačelnika Michaela Ludwiga o mogućnosti dobivanja vaučera za taksi prijevoz © Stadt Wien - PID

Inače, bečka gradska uprava je za potrebe informiranja svojih građanki i građana o pandemiji koronavirusa pokrenula posebne internetske stranice koje možete pregledati ovdje. Na navedenim stranicama moguće je preuzeti obrazac putem kojeg Bečanke i Bečani mogu ponuditi pomoć svojim susjedima, posebice osobama u izolaciji i umirovljenicima, te za njih obaviti kupovinu namirnica koje im trebaju ostaviti ispred ulaznih vrata.

EurocommPR / S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

ZET sva vozila dezinficira tri puta dnevno

S obzirom na razvoj epidemiološke situacije vezane za koronavirus, a temeljem preporuke Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Zagrebački električni tramvaj od 13. ožujka svakodnevno vrši dezinfekciju svih svojih vozila, i to tri puta dnevno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER