Deklaracija 2020 - Održiva Europa za sve!

Zeleni forum još jednom izražava spremnost na uspostavljanje komunikacije oko prioriteta predsjedanja Vijećem EU-a, u koju bi odgovorne institucije trebale uključiti što širi krug domaćih dionika

Okolišne udruge okupljene u nacionalnu mrežu Zeleni Forum pozivaju nadležne institucije Vlade RH da odlučnije iskoriste svoju ulogu predsjedatelja Vijećem EU-a, potaknu ambicioznu provedbu pravednog „Zelenog plana za Europu“ i konačno uspostave dijalog s civilnim društvom na nacionalnoj razini o navedenim temama.

Budući da se približava polovina mandata hrvatskog predsjedanja, uz spremnost na dijalog s predstavnicima europskog civilnog društva, ovom Deklaracijom o ciljevima predsjedanja na području zaštite okoliša i održivog razvoja, Zeleni forum još jednom želi uspostaviti komunikaciju oko prioriteta predsjedanja u koju bi odgovorne institucije trebale uključiti što širi krug domaćih dionika.

Deklaraciju su pripremile organizacije za zaštitu okoliša iz Hrvatske, članice nacionalne mreže Zeleni forum, u suradnji s platformom organizacija civilnog društva za praćenje hrvatskog predsjedanja EU „Forum 2020“, a na temelju stavova europske mreže okolišnih organizacija - European Environmental Bureau (EEB). Cilj je predstaviti očekivanja Zelenog foruma vezana za tekuće hrvatsko predsjedanje Vijećem EU na području održivog razvoja i zaštite okoliša.

Deklaracija se temelji na ranije razvijenim deklaracijama „Deset zelenih testova“, koje su pripremili EEB i Seas at Risk te na dokumentu Foruma 2020 „Prioriteti civilnog društva za predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europe“

Hrvatsko predsjedanje dolazi u kritičnom trenutku za rješavanje egzistencijalne klimatske krize i krize biološke raznolikosti. Ono je prvo cjelovito predsjedanje EU nakon pokretanja komunikacije o europskom „Zelenom dogovoru“ (Green Deal), a nakon što je Europski parlament usvajio rezoluciju „proglašavajući klimatsku i ekološku izvanrednu situaciju (krizu) u Europi i na globalnoj razini“.

Nesporno je dokazano da se suočavamo s klimatskom krizom, gubitkom biološke raznolikosti, društveno neprihvatljivim rizicima za zdravlje od kemikalija i onečišćenja zraka te neospornim razinama onečišćenja plastikom u morima i oceanima. Pored egzistencijalnih kriza u okruženju, suočeni smo s visokom razinom nejednakosti, kako unutar EU tako i na globalnoj razini, kao i sa smanjenjem razine povjerenja u vlade, načine upravljanja i donošenja politika.

Građani i građanke, a posebno mladi, zahtijevaju da EU učini više u rješavanju klimatskih i okolišnih izazova. Nedavna anketa Eurobarometra pokazuje da „93 % građana EU-a klimatske promjene doživljava kao ozbiljan problem, dok 79 % smatra da je to vrlo ozbiljan problem, a 84 % vjeruje da treba prijeći na čistu energiju i veću javnu financijsku potporu, čak i ako to znači smanjenje subvencija na fosilna goriva“.

Iako su europske okolišne i klimatske politike pomogle poboljšanju stanja u okolišu tijekom posljednjih desetljeća, Europa nije postigla dovoljan napredak, a izgledi za okoliš u narednom desetljeću nisu pozitivni, prema izvještaju o stanju okoliša Europske agencije za okoliš (EEA). U izvještaju se poziva europske zemlje, vođe i donositelje politika da iskoriste priliku kako bi u sljedećem desetljeću radikalno povećali i ubrzali akcije da se Europu vrati na pravi put ka ispunjenju srednjoročnih i dugoročnih ciljeva zaštite okoliša, a kako bi se izbjegle nepovratne promjene i šteta.

Zeleni forum traži od hrvatskog predsjedništva EU da pokrene pozitivnu agendu za suočavanje s navedenim izazovima u području zaštite okoliša i klime s kojima se Europa suočava u brzo promjenjivoj geopolitičkoj stvarnosti i to u dialogu s domaćim dionicima koji se ovim temama bave.

Sažetak Deklaracije nalazi se na ovoj poveznici, dok je cijeli tekst Deklaracije na engleskom jeziku dostupan ovdje.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Europljani podržavaju postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

EU će sljedeće godine ažurirati svoj dugoročni klimatski cilj, a prema nedavno usvojenoj rezoluciji Europski parlament je pozvao EU da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o potrebi što skorijeg postizanja klimatske neutralnosti, i to najkasnije do 2050. godine. Europarlamentarci su također zatražili i 55-postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Europski parlament proglasio klimatsku krizu

Europski parlament usvojio je u četvrtak rezolucije o proglašenju klimatske i ekološke krize i o COP25, istaknuvši kako bi se Europska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER