U umaškoj gradskoj upravi odsad bez plastičnih boca i čaša

Grad Umag-Umago djelatnicima poklonio staklene boce s ciljem smanjenja korištenja jednokratne plastike

Nakon Medulina, Rovinja i Pule još je jedna istarska lokalna samouprava iz upotrebe izbacila plastične boce i čaše s ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka plastičnog otpada.

Grad Umag je ekološki osviješten grad u kojem se već niz godina provode akcije s ciljem podizanja ekološke svijesti i poticanja održivog gospodarenja otpadom, navodi se u priopćenju gradske uprave. Umag kontinuirano provodi razne projekte i akcije u smjeru ekološke zaštite grada, počevši od EU projekta „Voli Umag, izdvoji s(v)e“, preko akcija sadnje stabala „Zasadi drvo, ne budi panj!“, međudržavnog projekta „Čišćenje bez granica“, brojnih akcija čišćenja umaškog podmorja do Greenpeaceove kampanje protiv jednokratne plastike, kad je u Umagu građanima predstavljena instalacija kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada, te mnogih drugih akcija s ciljem zaštite okoliša.

  • U sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je u Umagu 2. srpnja 2019. godine izložio šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada. / Foto: Nevio Smajić - Greenpeace

Stoga je Grad Umag, kao logičan slijed mjera za zaštitu okoliša, upravo pokrenuo još jednu akciju s ciljem prestanka uporabe jednokratne plastike. Svaki je djelatnik Grada Umaga dobio na dar staklenu bocu s grbom Grada na neoprenskoj navlaci, koja osim kao zaštita služi i kao toplinski izolator. Osim plastičnih boca, u umaškoj gradskoj upravi prestale su se koristiti i plastične čaše, čime će njeni djelatnici dati primjer ostalim sugrađanima i motivirati ih na smanjenje korištenja jednokratne plastike.

Grad Umag-Umago / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Još jedna potvrda zabluda o recikliranju jednokratne plastike

Nova istraga koju su zajedno proveli National Public Radio (NPR) i istraživački program PBS-a Frontline otkriva kako su čelnici naftnih kompanija desetljećima ulagali milijune američkih dolara kako bi javnost dovodili u zabludu o recikliranju plastike. I dok tako većina odgovornih građana vrijedno odvaja otpad u kućanstvima misleći da će se tako prikupljena plastika reciklirati, očito je da je sav taj trud godinama bio uzaludan.

Pulska gradska uprava iz upotrebe izbacila plastične boce

Grad Pula je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su iz upotrebe izbacili plastične boce s ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka plastičnog otpada, a osim u Puli, takvu su odluku već donijeli i u Medulinu, Rovinju i Vrgorcu.

Grad Pregrada prestaje koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu

S ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka otpada, nekoliko jedinica lokalne samouprave odlučilo je iz upotrebe izbaciti plastične boce i druge jednokratne plastične predmete. Takvu su odluku već donijeli u Medulinu, Rovinju, Vrgorcu, Puli i Umagu, a sada je na red došla i Pregrada. S obzirom da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pred nama je još poprilično dug put...

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER