Rovinj-Rovigno: Gradska uprava više ne koristi jednokratnu plastiku

Svatko od nas trebao bi biti dio promjene u svojoj okolini

Gradska uprava Rovinja-Rovigno odrekla se pakirane vode te prešla na staklene boce i vodu iz slavine. Na redu su plastične čaše i žličice.

Odlukom gradonačelnika Rovinja Marka Paliage uprava ovog istarskog grada prestaje nabavljati i koristiti plastične boce za vodu. Pružajući dobar primjer zaposlenicima gradske uprave, gradonačelnik Marko Paliaga je tijekom cijele prošle godine, zajedno s djelatnicima svog ureda i gostima, za piće koristio vodu iz slavine, a od ovog se siječnja ta praksa proširila na čitavu gradsku upravu.

Kako bi se otklonila bilo kakva sumnja u kvalitetu vode iz slavine, pozvani su stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji su uzeli uzorke iz svih slavina koje se koriste u obje upravne zgrade kako bi ispitali ispravnost vode za piće. Rezultati analize su potvrdili očekivanja: voda iz slavina je ispravna i prikladna za piće.

  • Gradonačelnik Rovinja-Rovigno dr.sc. Marko Paglia / Foto: Grad Rovinj/Città di Rovigno

Za sve djelatnike gradske uprave nabavljene su staklene boce s neoprenskom zaštitom, koja osim kao zaštita, služi i kao toplinski izolator. Na bocama je otisnut i grb Grada kao motivacija i znak predanosti smanjenju plastičnog onečišćenja, a u Gradu Rovinju najavljuju i nabavku aparata za kavu koji ne koristi plastične čaše i žličice.

Gradska uprava Rovinja-Rovigno na ovaj način motivira sve svoje građane da izbace jednokratnu plastiku iz svakodnevne uporabe kako bi pridonijeli njenom smanjenju.

Možda je to samo jedan mali korak, no podsjećamo, svatko od nas trebao bi biti dio promjene u svojoj okolini.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Protiv klimatskih promjena borimo se i na sudoperu

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Michiganu, ručnim pranjem posuđa u sudoperu s dva korita stvaramo manje emisije stakleničkih plinova, čime je pranje natapanjem i ribanjem u toploj te ispiranjem u hladnoj vodi daleko „zelenije“ od korištenja perilice posuđa.

Pulska gradska uprava iz upotrebe izbacila plastične boce

Grad Pula je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su iz upotrebe izbacili plastične boce s ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka plastičnog otpada, a osim u Puli, takvu su odluku već donijeli i u Medulinu, Rovinju i Vrgorcu.

Zero Waste Arles nastoji ograničiti prodaju pakirane vode

Udruga Zéro déchet Pays d'Arles i dizajnerica Stéphanie Dick zajedno su pokrenuli inicijativu za smanjenje korištenja plastičnih boca u francuskom gradu Arlesu. Njihov projekt je možda težak i zahtjevan, no nadaju se kako bi mogao poslužiti kao model za druge gradove, turistička mjesta i događanja.

Diljem Londona postavljaju se javne česme s besplatnom vodom

U Londonu će se s ciljem smanjenja korištenja plastike za jednokratnu upotrebu uskoro postaviti prvih stotinu javnih česmi s besplatnom pitkom vodom. Uz sve češće toplinske valove, pa tako i najavu novog početkom sljedećeg tjedna, stanovnici Londona moći će se lakše prilagoditi visokim temperaturama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER