Pulska gradska uprava iz upotrebe izbacila plastične boce

Nabavom staklenih boca Grad Pula nastavlja s aktivnostima zaštite okoliša

Grad Pula je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su iz upotrebe izbacili plastične boce s ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka plastičnog otpada, a osim u Puli, takvu su odluku već donijeli i u Medulinu, Rovinju i Vrgorcu.

Pulska gradska uprava odlučila je plastične boce i čaše zamijeniti staklenima te je u tu svrhu nabavila ekološki prihvatljivije staklene boce UTAH GLASS 500 ml  s noprenskom navlakom i logom Grada Pule-Pola.

„Zaštita okoliša i osvješćivanje javnosti o nužnosti ulaganja napora u njeno očuvanje predstavlja jedan od imperativa Grada Pule budući je jedino put održivog razvoja prihvatljiv smjer kojim moramo koračati i razvijati ga. Voditi računa u kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti narednim generacijama nije stvar izbora, već je obaveza koju svi zajedno imamo“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kako se navodi u objavi na mrežnim stranicama Grada Pule, ova aktivnost možda predstavlja skromni doprinos, ali je svakako primjer kojim se građanke i građane Pule želi potaknuti da i oni svojim postupcima daju doprinos zaštiti prirode i okoliša.

Podsjetimo, Općina Medulin bila je prva hrvatska jedinica lokalne samuprave koja odbacila upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu. Odluka o prestanku korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu i mjerama za sprječavanje onečišćenja okoliša u upravnim tijelima Općine Medulin te trgovačkim društvima i javnim ustanovama kojima je osnivač, donijeta je još početkom lipnja prošle godine. Gradska uprava Rovinja također se odrekla pakirane vode te prešla na upotrebu staklenih boca i vode iz slavine, a najavljen je i prestanak korištenja plastičnih čaša i žličica.

Osim dobrih primjera istarskih jedinica lokalne samouprave, svakako treba pohvaliti i Grad Vrgorac u Dalmaciji. Naime, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić je 20. siječnja na svojoj Facebook stranici objavio naputak o prestanku konzumiranja pakirane vode i korištenja jednokratne plastične ambalaže u prostorima gradske uprave i svih gradskih ustanova, kao i na manifestacijama u organizaciji Grada.

„Nije stvar ušteda, već principa, a principi trebaju krenuti od nas samih“, napisao je Ante Pranić.

  • Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka ministrica zaštite okoliša želi zaustaviti kulturu bacanja

Nakon što je početkom studenog prošle godine njemačka savezna vlada na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica, savezni kabinet je prošlog tjedna izglasao zabranu upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Nažalost, zabrana će stupiti na snagu tek 3. srpnja 2021. godine.

Grad Pregrada prestaje koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu

S ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka otpada, nekoliko jedinica lokalne samouprave odlučilo je iz upotrebe izbaciti plastične boce i druge jednokratne plastične predmete. Takvu su odluku već donijeli u Medulinu, Rovinju, Vrgorcu, Puli i Umagu, a sada je na red došla i Pregrada. S obzirom da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pred nama je još poprilično dug put...

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER