Pulska gradska uprava iz upotrebe izbacila plastične boce

Nabavom staklenih boca Grad Pula nastavlja s aktivnostima zaštite okoliša

Grad Pula je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su iz upotrebe izbacili plastične boce s ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka plastičnog otpada, a osim u Puli, takvu su odluku već donijeli i u Medulinu, Rovinju i Vrgorcu.

Pulska gradska uprava odlučila je plastične boce i čaše zamijeniti staklenima te je u tu svrhu nabavila ekološki prihvatljivije staklene boce UTAH GLASS 500 ml  s noprenskom navlakom i logom Grada Pule-Pola.

„Zaštita okoliša i osvješćivanje javnosti o nužnosti ulaganja napora u njeno očuvanje predstavlja jedan od imperativa Grada Pule budući je jedino put održivog razvoja prihvatljiv smjer kojim moramo koračati i razvijati ga. Voditi računa u kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti narednim generacijama nije stvar izbora, već je obaveza koju svi zajedno imamo“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kako se navodi u objavi na mrežnim stranicama Grada Pule, ova aktivnost možda predstavlja skromni doprinos, ali je svakako primjer kojim se građanke i građane Pule želi potaknuti da i oni svojim postupcima daju doprinos zaštiti prirode i okoliša.

Podsjetimo, Općina Medulin bila je prva hrvatska jedinica lokalne samuprave koja odbacila upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu. Odluka o prestanku korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu i mjerama za sprječavanje onečišćenja okoliša u upravnim tijelima Općine Medulin te trgovačkim društvima i javnim ustanovama kojima je osnivač, donijeta je još početkom lipnja prošle godine. Gradska uprava Rovinja također se odrekla pakirane vode te prešla na upotrebu staklenih boca i vode iz slavine, a najavljen je i prestanak korištenja plastičnih čaša i žličica.

Osim dobrih primjera istarskih jedinica lokalne samouprave, svakako treba pohvaliti i Grad Vrgorac u Dalmaciji. Naime, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić je 20. siječnja na svojoj Facebook stranici objavio naputak o prestanku konzumiranja pakirane vode i korištenja jednokratne plastične ambalaže u prostorima gradske uprave i svih gradskih ustanova, kao i na manifestacijama u organizaciji Grada.

„Nije stvar ušteda, već principa, a principi trebaju krenuti od nas samih“, napisao je Ante Pranić.

  • Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Protiv klimatskih promjena borimo se i na sudoperu

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Michiganu, ručnim pranjem posuđa u sudoperu s dva korita stvaramo manje emisije stakleničkih plinova, čime je pranje natapanjem i ribanjem u toploj te ispiranjem u hladnoj vodi daleko „zelenije“ od korištenja perilice posuđa.

U Medulinu su odlučno rekli „NE“ plastici!

Općina Medulin te njezina trgovačka društva i javne ustanove u svoje poslovanje uvode ekološki prihvatljive materijale i opremu, racionalno korištenje električne energije i ostalih energenata s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša, javlja Glas Istre.

Zero Waste Arles nastoji ograničiti prodaju pakirane vode

Udruga Zéro déchet Pays d'Arles i dizajnerica Stéphanie Dick zajedno su pokrenuli inicijativu za smanjenje korištenja plastičnih boca u francuskom gradu Arlesu. Njihov projekt je možda težak i zahtjevan, no nadaju se kako bi mogao poslužiti kao model za druge gradove, turistička mjesta i događanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER