Grad Pregrada prestaje koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu

Gradska uprava koja vlastitim primjerom želi potaknuti promjene

S ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka otpada, nekoliko jedinica lokalne samouprave odlučilo je iz upotrebe izbaciti plastične boce i druge jednokratne plastične predmete. Takvu su odluku već donijeli u Medulinu, Rovinju, Vrgorcu, Puli i Umagu, a sada je na red došla i Pregrada. S obzirom da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pred nama je još poprilično dug put...

Grad Pregrada ekološki je osviješten grad, koji već niz godina provodi akcije u smjeru promoviranja ekologije, održivog gospodarenja otpadom i ekološkog osvješćivanja zajednice. Kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv plastike i onečišćenja okoliša, Grad Pregrada donio je Odluku o prestanku korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu (Službeni glasnik KZŽ, broj 4/20).

Odlukom se donosi niz mjera kojima se u upravnim tijelima Grada Pregrade, trgovačkim društvima i javnim ustanovama kojima je osnivač Grad Pregrada određuje prestanak korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, uporaba bioloških sredstava čišćenje, racionalnije korištenje prirodnih dobara i energenata te zamjena određenih predmeta koji se koriste u gradskom poslovanju s ekološki prihvatljivijim, a sve u cilju sprječavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, posebno vodni okoliš te zdravlje ljudi.

Ova odluka konkretno znači da će jednokratne plastične čaše zamijeniti staklene ili papirnate, a plastične slamke će zamijeniti papirnate slamke. Uz to, postupno se planira nabaviti ekološki prihvatljiv uredski materijal od recikliranog papira, bez plastike. Isto tako, jednokratni plastični pribor za jelo i plastične žlice za kavu zamijenit će metalni pribor ili pribor od biorazgradivih materijala (papir, vlakna šećerne trske, drvo, bambus, trska), a sredstva za čišćenje, sapuni i drugi kupaonski sadržaj zamijenit će biološka sredstva. Postojeća oprema i inventar koji se koristi u prostorijama Grada Pregrade, trgovačkim društvima i ustanovama, koji nije izrađen od ekološki prihvatljivih ili biorazgradivih materijala ostat će u upotrebi dok se ne potroši ili dok je njegova funkcija zadovoljavajuća, a sve s ciljem izbjegavanja dodatnog stvaranja otpada. 

Gradonačelnik Marko Vešligaj ističe kako želi potaknuti promjene počevši od vlastitog primjera poslovanja.

„Ponukani primjerom drugih lokalnih samouprava i projektom Osnovne škole Janka Leskovara pod nazivom „Pregrada-grad bez plastike“ odlučili smo napraviti ovaj potez i ovakvom mjerom dati svoj doprinos u borbi protiv plastike i onečišćenja okoliša. Također, pokrenut ćemo inicijativu da se i na događanjima i manifestacijama zamijeni jednokratna plastika drugim materijalima te ćemo uputiti takav prijedlog ugostiteljima već za ovogodišnje Branje grojdzja“, rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Grad Pregrada / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

„Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozivam sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan“, ističe se u poruci glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Pulska gradska uprava iz upotrebe izbacila plastične boce

Grad Pula je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su iz upotrebe izbacili plastične boce s ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka plastičnog otpada, a osim u Puli, takvu su odluku već donijeli i u Medulinu, Rovinju i Vrgorcu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER